Τη στιγμή που ΗΠΑ-Ρωσία παρουσιάζουν ταύτιση στις απόψεις τους σχετικά με την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία, το Κίεβο από την πλευρά του, αμφισβητεί ανοιχτά τις δηλώσεις ότι δεν οφείλεται σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία και ζητά την συμμετοχή της στις έρευνες.
Το βράδυ της Τρίτης σήμανε παγκόσμιος συναγερμός στο ενδεχόμενο ο πύραυλος που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ να προέρχεται από τη Ρωσία, ωστόσο οι τόνοι από την πλευρά της Δύσης χαμήλωσαν καθώς όπως όλα δείχνουν, η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.
Διαβάστε επίσης: Πολωνία: «Δεν ήταν επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ» επιβεβαιώνει και ο Στόλτενμπεργκ
Μετά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο και συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι επρόκειτο για στοχευμένο χτύπημα ή ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθετικές πράξεις κατά του ΝΑΤΟ».
Υποστήριξη στις έρευνες από τη Δύση
Από την πλευρά τους οι χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί της Ινδονησίας, για να συζητηθεί η πυραυλική επίθεση με δύο νεκρούς στην πολωνική μεθόριο.
Βαρσοβία και Ουάσιγκτον συντονίζονται
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο Μπάιντεν και Ντούντα συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα».
«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.
Ακολούθησε συνεδρίαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20.
Η… στάση της Ουκρανίας
Το Κιέβο ωστόσο δεν δείχνει να έχει πειστεί ζητώντας να έχει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στην ανατολική Πολωνία. Την αξίωση αυτή έκανε γνωστή ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία ζητεί τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους λέγοντας ότι διαθέτει αποδείξεις για «ρωσικό ίχνος» πυραύλου.
Χθες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επέμενε πως δεν πρόκειται για πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας αποδίδοντας τις πληροφορίες σε θεωρίες συνωμοσίας της Ρωσίας.
Στο μεταξύ, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ξεδιπλώνει ένα αφήγημα που φαίνεται να γίνεται δεκτό από τη Δύση που θέλει την ευθύνη (ανεξαρτήτους της προέλευσης του πυραύλου). Ο Ουκρανός αξιωματούχος λέει ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise. Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», ανέφερε.
«Οταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.
Σε άλλη ανάρτηση του ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δηλώνει ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να «κλείσει τον ουρανό» επάνω από την Ουκρανία: «Δεν χρειάζεται να αναζητούνται δικαιολογίες και να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις».
Ταύτιση Ουάσινγκτον – Μόσχας
Ο πύραυλος που κατέπεσε σε περιοχή στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων ήταν ουκρανικός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως αποκάλυψε στο Reuters πηγή του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύνοδο G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «απίθανο» το γεγονός να εκτοξεύτηκε ο εν λόγω πύραυλος από ρωσικά στρατεύματα.
Διαβάστε επίσης: Associated Press: «Η Ουκρανία εκτόξευσε τον πύραυλο», εκτιμούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ
Τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει στο Associated Press, επικαλούμενοι την προκαταρκτική έρευνα, την προέλευση του πυραύλου που κατέπεσε στην Πολωνία προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.
Κρεμλίνο: «Απόπειρα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης»
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρχικά έκανε λόγο για «προβοκάτσια», απαντώντας στις αρχικές διαρροές που ήθελαν να ευθύνεται για το πυραυλικό χτύπημα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην Πολωνία με τα συντρίμμια «ανήκουν σε πύραυλο S-300 της ουκρανικής αεροπορίας».
«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.
Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Η Μόσχα «βλέπει» απόπειρα πρόκλησης άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ
«Έδειξε» Πούτιν ο Ζελένσκι – Αποστάσεις η Πολωνία
Στο «αντίθετο ρεύμα» κινήθηκε η Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αξιωματούχους να «δείχνουν» εμπλοκή της Μόσχας στο περιστατικό. Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη Σύνοδο των ισχυρών στο Μπαλί, χαρακτήρισε την επίθεση ως «μήνυμα από πλευράς Πούτιν».
Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: «Μήνυμα της Ρωσίας προς τη G20 το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία»
Όσο για την Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας είχε κηρύξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση επιφυλακής μετά το πυραυλικό χτύπημα, είχε αναφερθεί στη «ρωσική προέλευση» του πυραύλου, διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας.
Υπουργός Άμυνας Βελγίου: «Αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας»
«Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ.
«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.
Με πληροφορίες από: Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ