Θοδωρής Νικολάου: Το τραγούδι βγήκε στην επιφάνεια και έγινε έρωτας, σκοπός και στόχος ζωής

Θοδωρής Νικολάου: Το τραγούδι βγήκε στην επιφάνεια και έγινε έρωτας, σκοπός και στόχος ζωής

Τον Θοδωρή Νικολάου τον άκουσα πρώτη φορά το 2018 που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ. Ένας νέος ερμηνευτής με σπουδές στο κλασικό τραγούδι και πολύ αγάπη για τη μουσική. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από την Μικρή Άρκτο το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Της ομορφιάς το άγριο φιλί» σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Δεκαπέντε τραγούδια που μελοποιήθηκαν από οκτώ σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως η Ελένη Καραΐνδρου, ο Στέφανος Κορκολής και Νίκος Κυπουργός.  Με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί, στις 30 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων μιλήσαμε για την πρώτη φορά που συνειδητοποίησε πως θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική αλλά και τα επόμενα σχέδια του.

Τι θα ακούσουμε στις 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων;

Θα ακούσετε τραγούδια από τον καινούριο μας δίσκο με τον Παρασκευά, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο με τίτλο «Της ομορφιάς το άγριο φιλί», αλλά και επιλογές παλαιότερων μέσα από την μακρόχρονη πορεία του στην ελληνική δισκογραφία. Μαζί με τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς (Χρίστος Θεοδώρου, Λευτέρης Γιούσιος, Πέτρος Κρεμυζάκης, Νίκος Παπαβρανούσης), καλεσμένη την εξαιρετική ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου και το δεκαμελές φωνητικό σύνολο σπουδαστών της σχολής «10Θ», έχουμε ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα – αφιέρωμα στον σπουδαίο στιχουργό.

Πώς νιώθετε, που έχετε τραγουδήσει συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου, του Νίκου Κυπουργού, της Λίνας Νικολακοπούλου και πολλών ακόμη σημαντικών δημιουργών;

Νιώθω χαρά και περηφάνια. Μεγάλωσα με τα τραγούδια τους και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει – κάποια στιγμή – η μέρα, που θα ερμηνεύσω δημιουργίες τους. Μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη.

Διαβάστε επίσης: Ο Παρασκευάς Καρασούλος παρουσίασε τον δίσκο του «Της ομορφιάς το άγριο φιλί»

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική; Πότε είπατε εγώ θέλω να ασχοληθώ με το τραγούδι;

Πρώτες μνήμες με μουσική υπόκρουση. Μέρη που πρωτογνώρισα συνυφασμένα με κάποιο τραγούδι. Δεν ξέρω αν οι πρώτες θύμησες είναι με τα μάτια ή με τα αυτιά, η μουσική, όμως, σίγουρα υπάρχει στη ζωή μου από την αρχή της δεύτερης. Στα ταξίδια με την οικογένειά μου και τις πολλές κασέτες με τα παλιά λαϊκά, στις παρέες με τις κιθάρες και τα μαντολίνα, στους δίσκους του θείου μου τα καλοκαίρια στο χωριό. Η απόφαση, όμως, ζωής ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, όταν το 2005 ξεκίνησα να παίζω πιάνο σε μία μικρή μπουάτ της Πάτρας και σιγά-σιγά τα όνειρά μου και οι φιλοδοξίες μου άρχισαν να γιγαντώνονται. Το τραγούδι, ως έκφραση, βγήκε στην επιφάνεια και έγινε έρωτας, σκοπός και στόχος ζωής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια επιστροφή στην παραδοσιακή μουσική. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Δεν νομίζω ότι αποκοπήκαμε ποτέ από την παράδοσή μας. Ο ήχος της παραδοσιακής μουσικής, οι συνθετικές και ενορχηστρωτικές επιρροές από αυτήν με παραπέμπουν σε πληθώρα δίσκων, δημιουργών και ζωντανών εμφανίσεων, από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης: «Της ομορφιάς το άγριο φιλί», του Παρασκευά Καρασούλου, στο Θέατρο Βράχων

Γράφονται στις μέρες μας τραγούδια που μπορούν να αντέξουν από γενιά σε γενιά;

Φυσικά και γράφονται. Η τέχνη του τραγουδιού δεν σταμάτησε στις προηγούμενες γενιές των σπουδαίων δημιουργών και τραγουδιστών. Μπορεί να άλλαξαν οι εποχές, αλλά καλά τραγούδια υπάρχουν. Δεν ξέρω πόσο ακούγονται…

 Τι καθιστά ένα τραγούδι διαχρονικό;

Η αντοχή του στο χρόνο, το πέρασμά του από γενιά σε γενιά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Παρουσιάσεις για τον δίσκο μας, αλλά και ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και στην επαρχία. Καινούριες ηχογραφήσεις τραγουδιών, αλλά και νέες συνεργασίες, πάντα με συνοδοιπόρους τον Παρασκευά και την Μικρή Άρκτο. Πολλά τα σχέδια και όμορφα!

Κλείνοντας, τι σημαίνει η συνεργασία σας με τον Παρασκευά Καρασούλο για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Τα πάντα. Έχω την αίσθηση ότι φωτίστηκε ένας δύσβατος και κακοτράχαλος καλλιτεχνικός δρόμος. Όχι μόνο γιατί, καλλιτεχνικά, μου δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσω στίχους του – ο Παρασκευάς είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς και ποιητές του τραγουδιού μας – και να συνεργαστώ με σημαντικούς, σπουδαίους δημιουργούς, που θαύμαζα από μικρό παιδί, αλλά και γιατί, ως παραγωγός μου, με την εμπειρία του και την υψηλής αισθητικής ματιά του, μου επιτρέπει να ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία και με σιγουριά στο κάθε μου βήμα, στο κάθε μας βήμα. Θα τον ευχαριστώ, πάντα, για αυτή τη συνεργασία, αλλά και για την ακριβή φιλία του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter