Την Παρασκευή ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Προανακριτική της Novartis

Την Παρασκευή ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Προανακριτική της Novartis

Σύγκρουση με το… καλημέρα σημειώθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή για το Novartis-Gate. Πλειοψηφία και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το εύρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, με το τοπίο να αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Παρασκευή.

Η πλειοψηφία -δια στόματος Νίκου Παρασκευόπουλου- διατύπωσε την άποψη ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο και πως η νομιμοποίηση μαύρου χρήματος αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη. Σχετικά με την κατηγορία της δωροδοκίας – δωροληψίας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως πρέπει να διασαφηνιστεί αν η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει το εν λόγω αδίκημα. Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υιοθετούν τη νομική ερμηνεία που θέλει τη δωροληψία – δωροδοκία να μην συντελούνται κατά τα υπουργικά καθήκοντα, αλλά επ’ ευκαιρίας αυτών και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο αδίκημα δεν χαίρει αποσβεστικής προθεσμίας σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. «Όταν ορκίζονται υπουργοί, δεν ορκίζονται και για τη δωροδοκία – δωροληψία» τόνιζαν χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η θέση της ΝΔ, με τον Μάκη Βορίδη να επισημαίνει πως η Επιτροπή οφείλει να διερευνήσει όλα τα φερόμενα αδικήματα, εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους και τους προστατευόμενους μάρτυρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι προδικάζει αναφορικά με τη διαπίστωση ή μη των αδικημάτων και ισχυρίστηκε περαιτέρω πως αν η Επιτροπή δεν εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, τότε προκύπτει συσκότιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την πλευρά της ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως δεν νοείται καμία συζήτηση επί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, με δεδομένο πως η Προανακριτική έχει πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. «Πριν μιλήσουμε για παραγραφές, θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά, η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας» σχολίασε.

Ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι αν η πλειοψηφία επιμείνει στο σκεπτικό της αυτοκατάργησης της Επιτροπής λόγω αναρμοδιότητας, τότε κινδυνεύει να καταντήσει στο μεγαλύτερο λασποτήριο. Κατά τις πληροφορίες, ο βουλευτής του Ποταμιού αιτήθηκε την κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων, του Κ. Φρουζή αλλά και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Novartis. 

Documento Newsletter