Την Παρασκευή στη Βουλή η ψήφιση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Την Πέμπτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Παρασκευή θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, γνωστοποίησε, από τη μεριά της, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη 6/2/2019 η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρονται τα εξής:

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ και συμπληρώνει:

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Περισσότερα ΕΔΩ

Το «Βόρεια Μακεδονία» από τις 15 Φεβρουαρίου

Το νέο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα ισχύσει επίσημα από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε στο πρακτορείο «Meta» ότι οι αλλαγές που προβλέπονται από τη Συνθήκη των Πρεσπών θα ισχύσουν επτά ημέρες μετά την έγκριση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ (με το όνομα Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος εκτίμησε πως η έγκριση από την ελληνική Βουλή θα δοθεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αλλάζουν οι πινακίδες σε Βόρεια Μακεδονία

Σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Περισσότερα ΕΔΩ