Την καθιέρωση επαρκούς «ελάχιστου εισοδήματος» ζητά η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Την καθιέρωση επαρκούς «ελάχιστου εισοδήματος» ζητά η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Την καθιέρωση επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη, προσαρμοσμένου στο βιοτικό επίπεδο κάθε κράτους μέλους, ζητάει με γνωμοδότησή της ,από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) .

Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ – που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεσμική έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών της ΄Ενωσης – δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις της ΕΕ για τη μείωση κατά 20 εκατομμύρια του αριθμού των πολιτών στην Ευρώπη που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας απέτυχαν, είναι αναγκαίο ένα δεσμευτικό ενωσιακό πλαίσιο υπό μορφή οδηγίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας στην Ευρώπη, καθώς και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ένωσης.

Με εισηγητή τον Γιώργο Ντάση, μέλος της Ομάδας Εργαζομένων και πρώην Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, η γνωμοδότηση πρωτοβουλίας εγκρίθηκε στη σύνοδο ολομέλειας της τον Φεβρουάριο με 158 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 12 αποχές.

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι εδώ για όλους τους πολίτες της», διαφορετικά ο ίδιος ο λόγος ύπαρξής της θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω», δήλωσε ο κ. Ντάσης τονίζοντας ότι «ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εισόδημα αποτελεί μέτρο αλληλεγγύης που συνάδει με τονΕυρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

«Η Επιτροπή», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αρχή της επικουρικότητας ―που χρησιμοποιείται λανθασμένα στην προκειμένη περίπτωση ― για να αποφασίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είναι σημαντικό η Ένωση να κάνει κάτι χειροπιαστό γι’ αυτούς που στερούνται τα πάντα. Αν αδιαφορήσουμε τώρα για τη δυστυχία τους, αύριο ίσως να είναι πολύ αργά», προειδοποίησε ο κ. Ντάσης.

Η γνωμοδότηση, ωστόσο, συνάντησε αντίσταση από μια άλλη ομάδα της ΕΟΚΕ, που εκπροσωπεί τους εργοδότες της Ευρώπης, και η οποία κατέθεσε αντιγνωμοδότηση. Η Ομάδα Εργοδοτών εναντιώθηκε «στην προτεινόμενη χρήση οδηγίας της ΕΕ ή άλλου δεσμευτικού μέσου για την καθιέρωση συστημάτων αξιοπρεπούς ή επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος στα κράτη μέλη», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Αμφισβήτησε επίσης κατά πόσον οι Συνθήκες και τα νομικά κείμενα της ΕΕ παρέχουν νομική βάση προς τον σκοπό αυτό.

«Η αντιμετώπιση του ελάχιστου εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο είναι όχι μόνο ενδεδειγμένη αλλά και πιο αποτελεσματική διότι έτσι τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος θα προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους», τόνισε ο Γιάσεκ Κράουσζικ, Πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών.

Η αντιγνωμοδότηση της Ομάδας Εργοδοτών απορρίφθηκε από 142 μέλη και υποστηρίχθηκε από 92, ενώ 9 μέλη απείχαν.

Ήδη το 2013, η ΕΟΚΕ υιοθέτησε γνωμοδότηση επί του θέματος, όπου ζητούσε από την Επιτροπή να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου εισοδήματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην δυνατότητα δημιουργίας ενός κατάλληλου ευρωπαϊκού ταμείου. Η Επιτροπή το έκρινε πρόωρο. Και έξι χρόνια αργότερα, ενώ απειλείται το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι αξίζει να επαναλάβει το αίτημά της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 22,5% του πληθυσμού απειλείται με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Παρότι το ποσοστό είναι μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2016, σημαίνει ότι 112,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι φτωχοί, εκ των οποίων 26 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter