Την απομάκρυνση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του Αθανάσιου Κουτρομάνου ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της επαναλαμβανόμενης αδράνειας και απραξίας του ΕΣΡ μπροστά στην εκκωφαντική μονοφωνία, τα fake news και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

«Δυστυχώς, η αδράνεια της Αρχής είναι εντυπωσιακή αλλά και επικίνδυνη. Για τους όλους λόγους αυτούς και τα ζητήματα τα οποία πολλαπλώς σας έχουμε επισημάνει, κ. Πρόεδρε, είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μιας και θεωρούμε ότι η Αρχή δεν υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο» είπε η αν. τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, θέτοντας χωρίς περιστροφές ζήτημα καθαίρεσης του του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η κ. Γκαρά επισήμανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν αδικαιολόγητα στη χώρα μας τα φαινόμενα μονόπλευρης ενημέρωσης, απόκρυψης ειδήσεων, fake news, λογοκρισίας και απόπειρας ελέγχου των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση, η οποία -σύμφωνα πάντα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- αξιοποιεί όλα τα μέσα και τις τεχνικές προπαγάνδας για να επιβληθεί το κυρίαρχο αφήγημα αλλά και να απαξιωθεί ή να πνιγεί οποιαδήποτε φωνή ή επιχείρημα δε συμφωνεί ή δεν υποτάσσεται σε αυτό.

«Στα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ παρατηρείται το φαινόμενο της μονοφωνίας, με την αρχή της ισότιμης και αναλογικής προβολής των κομμάτων και των θέσεων, να έχει πάει κατά γενική ομολογία περίπατο. Με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να προβάλλονται ελάχιστα ή καθόλου, κι όταν φιλοξενούνται να μπαίνει ένας φακός διαστρέβλωσης του περιεχομένου. Βλέπουμε, ακόμη και προγραμματικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών κομμάτων να φιλτράρονται και να παρουσιάζονται στην προτελευταία θέση των δελτίων ειδήσεων» ανέφερε και επικαλέστηκε τις σχετικές μετρήσεις προς επίρρωση των λεγόμενων της.

Κατά την βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα παραπάνω αποτελούν πλήγμα για τη Δημοκρατία, με την αρμόδια Αρχή να μην στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. «Το ΕΣΡ δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο που υποχρεούται να διαδραματίσει ως Ανεξάρτητη Αρχή. Να λειτουργήσει με βάση το πλαίσιο ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη στρεβλή κι εξαρτημένη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ, με θύμα την ενημέρωση. Και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Ποιες αιτίες οδηγούν σε αυτή την απραξία;» διερωτήθηκε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και την ηχηρή παρέμβαση της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Διαφάνειας, η οποία τόνισε για τις σκανδαλώδεις λίστες Πέτσα: «Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια».

Η απόδειξη της μονοφωνίας

Αναφερόμενη σε δύο στοιχεία από την έκθεση που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Κουτρομάνος, η κ. Γκαρά απέδειξε την μονοφωνία που επικρατεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. «Από τον Ιούλιο του 2019 σε 6 από τα 7 κανάλια η Ν.Δ έχει χρονική έκθεση άνω του 50%. Στα μισά έχει μάλιστα άνω του 60%. Αν αθροίσουμε και την χρονική προβολή που απολαμβάνει η κυβέρνηση, τότε βλέπουμε πως η ΝΔ φτάνει στο 70% σε 4 από τα 6 κανάλια» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας:

«Μετά τις βουλευτικές εκλογές σε όλα τα κανάλια, ο χρόνος έκθεσης των πολιτικών στελεχών της ΝΔ ξεπερνά το 40% του συνολικού χρόνου των εκπομπών και των δελτίων. Αν αθροίσουμε και τις εμφανίσεις των στελεχών της κυβέρνησης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από το 56% έως 68% σε 5 από τα 6 κανάλια».

Επιπλέον, υποστήριξε πως αν στα ποσοστά αυτά αθροιστούν και οι εμφανίσεις των καλεσμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι «είναι ¨βασιλικότεροι του βασιλέως¨ στην επιβολή της άποψης του κυβερνητικού κόμματος, τα ποσοστά φτάνουν σε ασύλληπτα ύψη, δημιουργώντας ένα σύστημα εκκωφαντικής μονοφωνίας που πνίγει κάθε ψήγμα πλουραλισμού και πολυφωνίας».

«Δεν έκαναν τίποτα»

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσαν το αίτημα καθαίρεσης του προέδρου του ΕΣΡ στην παρατεταμένη απραξία της Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα, σημείωσαν: «Επανερχόμαστε στο αίτημα παραίτησης που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί εδώ και 6 μήνες δεν έκαναν τίποτα. Ζητάμε την παραίτηση του, καθώς δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάστασή ή να κάνουμε άλλου τύπου παρέμβαση».

Οι δικαιολογίες Κουτρομάνου

Κατά τη δεύτερη παρουσία του στη Βουλή μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επανέλαβε τις δικαιολογίες περί λιγοστών υπαλλήλων μπροστά στον τεράστιο όγκο των καταγγελιών που δέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή. Απέδωσε δε τη βραδύτητα της αντιμετώπισης της στρεβλής κατάστασης που επικρατεί στο μιντιακό τοπίο στην δυσκολία που προέκυψε από την ανάγκη αντικατάστασης του αποθανόντα αντιπροέδρου της Αρχής, Ροδόλφου Μορώνη. Επίσης, αιτίες για τα βραδύτατα αντανακλαστικά του ΕΣΡ αποτέλεσαν οι εκλογικές διαδικασίες που προέκυψαν το 2019 και ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας. Συν τοις άλλοις, ο κ. Κουτρουμάνος επικαλέστηκε για πολλαπλή φορά το φραγμό που έθεσε το ΣτΕ στη μοναδική απόπειρα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να επιβάλλει κυρώσεις που παραβίασαν τις αρχές της αναλογικότητας και της πολυφωνίας.

Κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική άσκησαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για κυβερνητική μονοφωνία και στην καλύτερη περίπτωση «δικομματική» αντιμετώπιση από τα κανάλια. Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μίλησε για «συμπεριφορά σερίφη» και «μιντικακό αυταρχισμό», ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, επισήμανε την εκτεταμένη παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. «Η πραγματικότητα της κατανομής του δημοσιογραφικού χρόνου είναι απογοητευτική και προκλητική» σημείωσε. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος τόνισε πως και η Ελληνική Λύση αίρει την εμπιστοσύνη της προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ.

Ετικέτες