Τηλεκανίβαλοι στον χαμό ενός βρέφους

Ένας ιατροδικαστής και πολλά ΜΜΕ «ασέλγησαν» με τον θάνατο ενός μωρού και τον πόνο των γονιών του πυροδοτώντας ρατσιστική υστερία

Τη γύμνια και την ανευθυνότητα τόσο μερίδας των μέσων ενημέρωσης όσο κυρίως του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, που όπως αποκαλύπτει το Documento έχει αμφιλεγόμενο ιστορικό, ανέδειξε η υπόθεση του βρέφους από τη Συρία το οποίο την περασμένη Κυριακή μεταφέρθηκε νεκρό σε νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα. Δεδομένου του κοινωνικού ενδιαφέροντος για τον θάνατο του μόλις έντεκα μηνών βρέφους, τα μίντια αμέσως αναζήτησαν τα αίτια πίσω από την τραγωδία.

Ο πρόθυμος ιατροδικαστής Σωτ. Μπουζιάνης, λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα μετά τον θάνατο της μικρής, εμφανίστηκε βέβαιος ότι είχε κακοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους που κατά κύματα έσπευδαν στο νοσοκομείο για αποκλειστικό ρεπορτάζ, όχι απλώς είχαν εντοπιστεί κατά την ιατροδικαστική εξέταση ίχνη παρά φύσιν σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά επρόκειτο και για κάτι που ο ίδιος έβλεπε πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα του. Η αλήθεια σύντομα θα αποδεικνυόταν διαφορετική, όμως η δήθεν αποκάλυψη του ανεύθυνου ιατροδικαστή είχε ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Η υστερία ενός ψέματος

Τα μέσα ενημέρωσης με προεξάρχοντα συγκεκριμένα σάιτ και ασφαλώς τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν την ψευδή είδηση με πηχυαίους τίτλους, ενώ χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβαν ατύπως να κανιβαλίσουν τη δύστυχη οικογένεια του βρέφους, προτάσσοντας ως σημαντικότερο στοιχείο την εθνικότητά τους. Αβίαστα και χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους, υποδαύλισαν τον ρατσισμό.

Η αλήθεια σχετικά με την υπόθεση ευτυχώς έλαμψε σύντομα. Μόλις την επομένη των δηλώσεων του λαλίστατου Μπουζιάνη διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κακώσεις τις οποίες ο ιατροδικαστής αντιμετώπισε ως παρά φύσιν κακοποίηση πιθανότατα προέρχονταν από ειδική συσκευή η οποία χρησιμοποιούνταν για θεραπεία την οποία ακολουθούσε το βρέφος. Σε κάθε περίπτωση, η ιατροδικαστική έκθεση δεν ανέφερε πουθενά οτιδήποτε περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Παρά ταύτα κι ενώ πια ήταν απολύτως σαφές ότι όσα δήλωσε στα Μέσα ο ιατροδικαστής ήταν ψευδή και οι γονείς του άτυχου βρέφους είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι από τις αρχές αφού προφανώς δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο σε βάρος τους, συγκεκριμένες ιστοσελίδες και κανάλια συνέχισαν για ώρες να μη διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αρχικές αναληθείς πληροφορίες. Ετσι, πολλές ώρες μετά την επίσημη διάψευση των ανακριβειών του Σωτ. Μπουζιάνη η εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Live news» στο Mega εμφανίστηκε με τίτλο «Θρίλερ με τη σεξουαλική κακοποίηση του νεκρού βρέφους», ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε στον τίτλο η φράση «Ελεύθεροι οι γονείς του».

Την ίδια στιγμή ιστοσελίδες που είχαν προβάλει ως κεντρικό τους θέμα τα λεγόμενα του ιατροδικαστική περί σεξουαλικής κακοποίησης του βρέφους εξαφάνιζαν μέσα σε μακροσκελή κείμενα την πραγματική είδηση ή πριν ακόμη από τη διάψευση φρόντιζαν να παρουσιάζουν ως απολύτως τεκμηριωμένη την εκτίμηση του Σωτ. Μπουζιάνη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αnt1, σύμφωνα με τον οποίο «το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση», αλλά και δημοφιλών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων οι οποίες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «αποδείχθηκε πως το έντεκα μηνών βρέφος είχε υποστεί άγρια σεξουαλική κακοποίηση». Είναι ενδιαφέρον ότι ένας εκ των πλέον επιτυχημένων ιστοτόπων έκανε λόγο για σεξουαλική κακοποίηση του βρέφους από τον πατέρα του, ενώ μιλούσε για επιβεβαίωση της φρίκης και άγρια σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί το κοριτσάκι.

Ο στραγγαλισμός που δεν έγινε

Για τα παραπάνω περιστατικά κατάφωρης παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας έχει κατατεθεί καταγγελία σε βάρος έντεκα δημοσιογράφων προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ενώ και σε βάρος του ιατροδικαστή Μπουζιάνη έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωτ. Μπουζιάνης απασχολεί την επικαιρότητα, αφού οι πρακτικές του έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως σε δύο ακόμη περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν αυτή της Αρτέμιδας Γαβαλά η οποία τον Μάιο του 2013 δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Ο εν λόγω ιατροδικαστής, κατά τη νεκροψία – νεκροτομή δεν διαπίστωσε στραγγαλισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλον ιατροδικαστή που εξετάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος, ο θάνατος της 39χρονης ήταν βίαιος, ασφυκτικός και απότομος έπειτα από συμπίεση τραχήλου, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι υπήρξε στραγγαλισμός με τα χέρια.

Η περίπτωση του αδικοχαμένου Κατσούλη

Το όνομα του ιατροδικαστή Μπουζιάνη εμπλέκεται όμως αρνητικά και σε ακόμη μία υπόθεση. Πρόκειται για τον ξυλοδαρμό του οπαδού του Εθνικού Θύμιου Κατσούλη στο γήπεδο του Ηροδότου τον Σεπτέμβριο του 2014 σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής ο οποίος έχασε τη ζωή του από τα δολοφονικά χτυπήματα χούλιγκαν της κρητικής ομάδας. Ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του είχαν πραγματοποιήσει τη νεκροψία – νεκροτομή τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο όσα ανέφερε σε αυτήν προκάλεσαν την αντίδραση της οικογένειας. Σε βάρος του Μπουζιάνη και του συναδέλφου του ιατροδικαστή η οικογένεια υπέβαλε μήνυση για τα αδικήματα της χορήγησης ψευδούς βεβαίωσης και ψευδούς κατάθεσης. Οπως υποστήριζε η οικογένεια Κατσούλη, οι ιατροδικαστές αφενός «απέκρυψαν και δεν σημείωσαν στην έκθεσή τους τα τραύματα που έφερε ο Θύμιος Κατσούλης», αφετέρου «βεβαίωσαν ψευδώς μεταξύ άλλων για δύο από αυτά ότι πρόκειται για τομές χειρουργικά συνεραμμένες τριχωτού κεφαλής μήκους 3,5 εκ. εις την αριστερά και δεξιά μετωποβρεγματική χώρα». Επίσης, όπως υποστήριζε η οικογένεια στην έγκλησή της, ο Μπουζιάνης και ο συνάδελφός του κατά τη διάρκεια εξέτασής τους από τον πταισματοδίκη Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2017 «κατέθεσαν εν γνώσει τους ψευδή στοιχεία».

Η έγκληση της οικογένειας Κατσούλη απορρίφθηκε όμως με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι όσα αναφέρονταν στην έγκληση της οικογένειας «ήταν εσφαλμένα και στερούνταν αποδεικτικής τεκμηρίωσης».

Εφεση και νέα αποδεικτικά στοιχεία

Στα τέλη Γενάρη η οικογένεια Κατσούλη κατέθεσε έφεση σε βάρος της απορριπτικής εισαγγελικής διάταξης. Οπως υποστηρίζει, η εισαγγελία δεν έλαβε υπόψη αποδεικτικό υλικό που φέρεται να έχει εγχειρίσει, το οποίο όπως υποστηρίζει «φέρνει στο φως νέα στοιχεία».

Συγκεκριμένα, η οικογένεια Κατσούλη επικαλείται έκθεση πραγματογνωμοσύνης των καθηγητών Σκουνάκη και Κοτσιάκη που προσκομίστηκε στις εισαγγελικές αρχές τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτήν περιέχονται 22 φωτογραφίες από τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του Θ. Κατσούλη «βάσει των οποίων αποδεικνύονται πέραν πάσης αμφιβολίας τα τραύματα που υπέστη ο υιός μας κατά τη διάρκεια του βίαιου ξυλοδαρμού του». Πρόκειται για φωτογραφίες που, όπως αναφέρεται στην έφεση της οικογένειας, οι δύο ιατροδικαστές γνώριζαν «ως όφειλαν προκειμένου να συντάξουν την ιατροδικαστική τους έκθεση».

Η οικογένεια επικαλείται επίσης στην προσφυγή της και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ιατροδικαστή Ε. Φ. Κρανιώτη. Διενεργήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ηρακλείου, στην οποία γίνεται λόγος για «σωματικές βλάβες στην περιοχή της κεφαλής». Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ιατροδικαστή Μπουζιάνη και του συναδέλφου του.

Επίσης στην έφεση περιλαμβάνεται και απάντηση του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία «δεν πραγματοποιήθηκε άλλη τομή ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι του Κατσούλη». Κάτι που σύμφωνα με την οικογένεια Κατσούλη αποδεικνύει ότι «οι αναφερόμενες απροσδιορίστως ως τομές στην Ιατροδικαστική Εκθεση δεν έχουν προέλθει από ιατρικές ενέργειες αλλά είναι αποτέλεσμα βαρύτατου τραυματισμού». Με λίγα λόγια, οι βεβαιώσεις των δύο ιατροδικαστών ήταν «ψευδείς».

Ετικέτες