Τηλέφωνο Κατρούγκαλου με Βρετανό ΥπΕξ. για τα δικαιώματα Ελλήνων και Βρετανών μετά το Brexit

Τηλέφωνο Κατρούγκαλου με Βρετανό ΥπΕξ. για τα δικαιώματα Ελλήνων και Βρετανών μετά το Brexit

«Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν ήδη στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι και χαίρουν της εκτίμησής μας, ενώ αποτελούν σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ, διαβεβαιώνοντάς τον πως τα δικαιώματά τους θα αναγνωριστούν και θα διασφαλιστούν πλήρως. 

Παράλληλα, διαμηνύει στον Βρετανό ομόλογό του πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και την ενίσχυση της εξαιρετικής συνεργασίας στους διάφορους τομείς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος κάνει γνωστό πως οι ελληνικές υπηρεσίες εργάζονται αμελλητί για την κατάρτιση νομοσχεδίων ταχείας εφαρμογής (fast-track). Αυτά θα ψηφιστούν εγκαίρως πριν από την 29η Μαρτίου και θα δίνουν τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στην Ελλάδα, πριν την ημερομηνία αποχώρησης, να παραμείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται, καθώς και να απολαμβάνουν τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσον αναφορά το τελευταίο, προσθέτει πως σκοπός της υπό συζήτηση -σε επίπεδο ΕΕ- πρότασης κανονισμού είναι η κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της μη επίτευξης συμφωνίας, ειδικότερα για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως στόχος των εθνικών νομοσχεδίων είναι, επίσης, να υπάρξουν πρόνοιες για τις κατηγορίες πολιτών που θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την 29η Μαρτίου και γνωστοποιεί πως έχει ήδη διαβουλευτεί με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, και σκοπεύει να προβεί σύντομα σε δημόσια ανακοίνωση. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με όλους τους υπόλοιπους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, παραμένει στη διάθεση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος, στην επιστολή του, χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη χρήση του Σχεδίου της ΕΕ για τους Ευρωπαίους υπηκόους (απόκτηση καθεστώτος εγκατεστημένου πολίτη) σε περίπτωση μη συμφωνίας, καθώς και για τη σαφήνεια και τη νομική ασφάλεια που παρέχεται για όλες τις κατηγορίες των πολιτών της ΕΕ. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβιεί σημαντική ελληνική κοινότητα, όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα, και ευχόμαστε ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, αφού αναφέρει πως η κύρωση παραμένει αβέβαιη, τονίζει την ανάγκη προετοιμασίας για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλα κράτη-μέλη. Σε αυτήν την περίπτωση, επισημαίνει «πρωταρχική προτεραιότητα είναι τα δικαιώματα των πολιτών και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, αντιστοίχως, θα συνεχίσουν να το κάνουν ανεμπόδιστα και θα απολαμβάνουν, πλήρως, ανάλογα, εάν όχι τα ίδια, δικαιώματα που απολάμβαναν πριν την αποχώρηση».

Στην επιστολή του, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει την «πολύτιμη» συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου» εντός της ΕΕ, εκφράζει τον σεβασμό του στην απόφαση του βρετανικού λαού και τη βούληση της Ελλάδας να αναπτύξει τη στρατηγική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζει τη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία (το ΗΒ) αποχωρεί από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη.

Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μία συντεταγμένη και χωρίς απρόοπτα αποχώρηση, καθώς και η νομική ασφάλεια τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί, επίσης, να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των Δικαιωμάτων των Πολιτών μας, η οποία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και των δύο χωρών μας, εκτιμά και σημειώνει: «Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίξαμε σθεναρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την υιοθέτηση μιας πιο γενναιόδωρης προσέγγισης αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και των μελών των οικογενειών τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβιοί σημαντική ελληνική κοινότητα, όπως και στην Ελλάδα πολυάριθμη βρετανική κοινότητα, και ευχόμαστε ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως τις παροχές και τα προνόμια που είχαν πριν την αποχώρηση. Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης πριν την 29η Μαρτίου 2019».

Documento Newsletter