Τηλεφωνικές… συνεδριάσεις στον Δήμο Γλυφάδας

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγελίες αναφορικά με εικονικές συνεδριάσεις στον Δήμο Γλυφάδας και έκδοση αποφάσεων με μη σύννομες διαδικασίες.

Η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς σε μηνυτήρια αναφορά η οποία έχει φτάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γίνεται λόγος για «πρωτοφανήφάμπρικα αθρόας παραγωγής και περαιτέρω χρησιμοποίησης αποφάσεων», με αιχμές για ενδεχόμενες οικονομικές προεκτάσεις. Κατά τις καταγγελίες, σημαντικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών λαμβάνονταν με τηλεφωνικές συνεννοήσεις, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις, για τις οποίες όμως συντάχτηκαν πρακτικά σαν να είχαν γίνει (ή και χωρίς καν πρακτικά). Στοιχεία έχουν κοινοποιηθεί στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Την υπόθεση έφερε στο φως πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, επί 24 χρόνια ασχολούμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιοκτήτης ιστοσελίδας.

Πολιτικό παιχνίδι εξόντωσης αντιπάλων μεταξύ δημοτικών παρατάξεων σε μια μακρά προεκλογική περίοδο προς τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου του 2019 ή αναβίωση της πάλαι ποτέ μεθόδου των διά περιφοράς συνεδριάσεων με οικονομική «ουρά»;

Σύνηθες φαινόμενο

Στην περίπτωση της Γλυφάδας οι καταγγελίες σκιαγραφούν μια τακτική που ξεπερνά την όποια έκτακτη περίσταση, μοιάζει να είχε γίνει σχοινί κορδόνι τα τελευταία δυο χρόνια και μάλιστα για κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2017 έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «100 πλαστές αποφάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι ελήφθησαν σε δήθεν νόμιμες έκτακτες δημόσιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής». Οπως τονίζει στο Documento o καταγγέλλων και επί χρόνια αυτοδιοικητικός παράγοντας Παναγιώτης Γιάχος: «Πολλές από τις αποφάσεις αυτές είχαν οικονομικό αντικείμενο (συμβάσεις κ.ά.), με αποτέλεσμα να έχουν παραχθεί οικονομικά αποτελέσματα από τον Δήμο Γλυφάδας και φορείς του που μπορεί να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ». Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του προς τον εισαγγελέα (21 Μαΐου 2019), πρόκειται για «τριάντα εννέα δήθεν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είκοσι μία δήθεν συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και δύο δήθεν συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Οι καταγγελίες στρέφονται κυρίως κατά του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και κατά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας Ευστράτιου Παναγάκου. «Ουδέν σχόλιο» είναι η στερεοτυπική απάντηση της δημοτικής αρχής αναφορικά με το θέμα των διά περιφοράς συνεδριάσεων. Πάντως κύκλοι από το ηγετικό επιτελείο του δήμου επιμένουν ότι δεν έχουν καμιά βάση αληθείας οι ιστορίες αυτές, ότι πρόκειται για επίθεση που έχει πολιτικά ελατήρια και παράλληλα πλήττει την τιμή και την υπόληψη ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες του δήμου και προσφέρουν έργο…

Ωστόσο ο κ. Γιάχος, με θητεία πολλών ετών στον Δήμο Γλυφάδας, εξηγεί ότι «οι πλαστές αποφάσεις-πράξεις που κατασκευάστηκαν με αυτό τον τρόπο αφορούν μεταξύ άλλων εγκρίσεις δαπανών, αναλήψεις και διαθέσεις χρηματικών ποσών σε τρίτα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκρίσεις διακηρύξεων έργων ή προμηθειών κ.ά.». Απορρίπτει τα περί πολιτικής αντιδικίας και ισχυρίζεται πως τον κινητοποιεί «η απαξίωση στις νόμιμες διαδικασίες, που μπορεί να υποκρύπτει άλλες πτυχές». Προσθέτει παράλληλα ότι «ενώ δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, ο δήμαρχος, τον οποίο, σημειωτέον, στήριξα για την εκλογή του, λειτουργεί μ’ έναν απίστευτο ετσιθελισμό και σαν να είναι υπεράνω του νόμου. Κάτι σαν μικρός Ερντογάν».

Το θέμα έχει αναδείξει και ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ταστάνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανατροπή στη Γλυφάδα. Στις 23 Μαΐου 2018 με επιστολή του καλεί τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να παρέμβει σχετικά με τις «μη νόμιμες “δήθεν συνεδριάσεις διά περιφοράς” του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Γλυφάδας». Ιδού τι δηλώνει στο Documento o κ. Ταστάνης:

«Στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο ότι όλοι, από τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους εργαζομένους, πρέπει να σέβονται, να διαφυλάσσουν και να υπερασπίζονται τις διαδικασίες που προστατεύουν τη δημοκρατία και λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και του δήμου.

Στην προκειμένη περίπτωση το πιο σημαντικό είναι ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Γλυφάδας.

Σε δεύτερο επίπεδο ασφαλώς θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να επανέλθει η νομιμότητα και να μη μείνει κανένα παράθυρο ανοιχτό σε πρακτικές αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης.

Εμείς παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας προς τον πρόεδρό του αλλά και προς τον δήμαρχο κ. Παπανικολάου δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση για το εάν έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι “δήθεν” συνεδριάσεις. Συγχρόνως, αφενός έχουμε καταθέσει αίτημα για χορήγηση αντιγράφων των μαγνητοφωνημένων πρακτικών και αφετέρου έχουμε καταθέσει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιληφθεί του θέματος».

Παρούσα ούσα απούσα

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, μεταξύ άλλων, το υπόμνημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και προς τον καταγγέλλοντα το οποίο απέστειλε η δημοτική σύμβουλος Γλυφάδας και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Γλυφάδας Ανοιχτοί Ορίζοντες Αθηνά Λυγνού. Οπως αναφέρει ενδεικτικά: «Με τον έλεγχο που πραγματοποίησα στις πράξεις των επίμαχων συνεδριάσεων, η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσα ότι αναφερόμουν ως παρούσα και μάλιστα ψήφισα σε συνεδρίαση που έγινε λίγες εβδομάδες μετά από βαρύ χειρουργείο σπονδυλοδεσίας που υποβλήθηκα και ήμουν κλινήρης, ενώ είχα ειδοποιήσει τον πρόεδρο για την πολύμηνη απουσία μου και γραπτώς».

Από τα Άγραφα στη Γλυφάδα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν την υπόθεση του προ οκταετίας δημάρχου Αγράφων Ευρυτανίας ο οποίος τέθηκε σε αργία γιατί συμμετείχε σε… τηλεφωνικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, υπογράφοντας σε πρακτικά ότι έγινε δημόσια συνεδρίαση και παρέστησαν οι σύμβουλοι. Το 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι έπρεπε να τεθεί σε αργία για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος.

Ετικέτες