Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant συνεχίζεται και ήρθε η σειρά της Ικαρίας με το εστιατόριο “Marymary” να φέρνει τις ντόπιες συνταγές στο κέντρο της Αθήνας.
Συναντηθήκαμε με τον chef Νίκο Πολίτη, τον sous chef Κωνσταντίνο Κουκή και τον pastry chef Παναγιώτη Αβαγιάννη και μιλήσαμε για μαγειρική, αλλά και μακροζωία.
Ξεκινήσαμε με την μαγειρική και ο Νίκος μας είπε. «Έχουμε έναν συγκεκριμένο κατάλογο, αλλά παίζουμε με πολλά πιάτα ημέρας και χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από το νησί. Η παράδοση παραμένει σταθερή, με διάφορους πειραματισμούς, ανάλογα με τις τάσεις τις εποχής και της μόδας του φαγητού. Το φαγητό είναι σαν τα ρούχα, κάποιο είναι στη μόδα και κάποιο θεωρείται ξεπερασμένο, αλλά υπάρχουν πάντα οι σταθερές αξίες. Για παράδειγμα μπορείς να βρεις σήμερα εστιατόριο που σερβίρει φασολάδα, κάτι που φαινόταν περίεργο πριν κάποια χρόνια».
Η κουβέντα μας προχώρησε στο κεφάλαιο μακροζωία, κάτι που έχει φέρει την Ικαρία σε ξεχωριστή θέση παγκοσμίως. «Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, παρόλο που πολλά λέγονται και γράφονται. Παρόλο που υπάρχει υψηλή ποσότητα σε φυσικό ράδιο, τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Οι κάτοικοι σίγουρα κινούνται με δικούς τους ρυθμούς, αλλά κινούνται διαρκώς. Το περπάτημα είναι τρόπος ζωής, καθώς οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες, ακόμα και από το σπίτι προς το χωράφι τους, όπως επίσης είναι τρόπος ζωής και το κρασάκι, όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που συμβαίνουν, όπως μια κυρία γύρω περίπου εκατό ετών, που ζητούσε από την τράπεζα δάνειο για τον γιο της, που ήταν στα ογδόντα. Βλέπω για παράδειγμα τον πατέρα μου που σκαρφαλώνει στα δέντρα για να μαζέψει κλαριά για τις κατσίκες του και είναι σε διαρκή κίνηση. Σύμφωνα πάντως με μελέτες σουηδικών ινστιτούτων, είμαστε πλέον στην πρώτη θέση, από την Τρίτη που ήμασταν πέρσι».
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της προετοιμασίας, είναι η Παρασκευή ζυμαρικών (ραβιόλη) που έγινε κυριολεκτικά μπροστά μας. Καλή όρεξη!