Περισσότερα από πενήντα φυσικά πρόσωπα εμπεριέχει η ογκωδέστατη δικογραφία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αφορά το κύκλωμα των παράνομων ταριχεύσεων και της παράτυπης φύλαξης σορών στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός πως εντοπίστηκαν 8 φυλασσόμενοι σοροί σε χώρο ψύξης εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρείχε μάλιστα το κύκλωμα, σύμφωνα με το iEidiseis, είχε καταρτίσει και τον ανάλογο «τιμοκατάλογο».
Συγκεκριμένα χρέωναν 25 ευρώ ανά ημέρα–παράτυπης- φυλαξης σορού στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, 50 ευρώ για επιπρόσθετη περιποίηση σορού και 250 ευρώ για την πραγματοποίηση ταρίχευσης σορού και έκδοση ανάλογης βεβαίωσης.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ανάμεσα στα οποία η πρώην προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ένας απόστρατος αστυνομικός, ένας νεκροτόμος, ένας εργολάβος κηδειών και δύο ακόμα ιδιώτες.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης των αρχών εντοπίστηκαν 8 σοροί να φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος λειτουργούσε άνευ σχετικής άδειας, υπό την εποπτεία δυο εκ των συλληφθέντων.
Μαζί με τους συλληφθέντες κατηγορούνται κατά περίσταση άλλα 48 άτομα για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, απλή και άμεση συνέργεια, έκδοση και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος, παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα καθώς και της νομοθεσίας σχετικά με τα γραφεία τελετών-κηδειών και λοιπών υγειονομικών διατάξεων.
Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι έναντι αντιτίμου φυλούσαν σορούς στα ψυγεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας τόσο και για σορούς που θα εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής αρχής, όσο και για σορούς εκτός αυτού του πλαισίου, συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η φύλαξη, ούτε η μεταφορά στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Κατά παράβαση πάντα των καθηκόντων τους και εξαιτίας της ιδιότητας τους, μετά κι από συνεννόηση με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, κάποιοι εκ των συλληφθέντων παραλάμβαναν σορούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία και προέβαιναν είτε σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδιδόταν και το ανάλογο πιστοποιητικό, ή σε απλές περιποιήσεις- καλλωπισμούς.
Μάλιστα όπως γίνεται σαφές από την έρευνα της ΕΛΑΣ, οι παραπάνω -παράνομες- διεργασίες γίνονταν ακόμα και σε μέρες αργίας, ενίοτε και σε μη εργάσιμες ώρες, χωρίς φυσικά την κατάλληλη έγκριση.
Παράλληλα, ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων φέρεται ότι έφταναν στο σημείο να ενεργούν ιατρικές πράξεις ταρίχευσης ακόμα και σε χώρους εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς μάλιστα να έχουν λάβει καμία ανάλογη άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα φαίνεται η εμπλοκή κατηγορουμένων σε 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων, για τις οποίες υπήρχε οικονομική απολαβή από μέλη του κυκλώματος, καθώς για κάθε μία υπήρξε και η ανάλογη ψευδής ιατρική πιστοποίηση- βεβαίωση ταρίχευσης.
Διαβάστε επίσης
Το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ γελοιοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκθέτει την Αδειλίνη