Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι 2,5 ετών – Είχε προσβληθεί από παρβοϊό

Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι 2,5 ετών – Είχε προσβληθεί από παρβοϊό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών κατέληξε στο γενικό νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ενώ νοσούσε από παρβοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το thestival.gr, το μικρό παιδάκι νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και από εκεί κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο «Ιπποκράτειο», όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες 15 ημέρες και συγκεκριμένα έως και χθες, Σάββατο 6 Ιουλίου, οπότε και κατέληξε.

Είχε νοσήσει από παρβοϊό

Κατά τις πληροφορίες του ίδιου μέσου, το κοριτσάκι είχε νοσήσει από παρβοϊό, ο οποίος του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα. Το άτυχο παιδάκι είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.

Παρά τις προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το κοριτσάκι δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός Β19 είναι ένας εξανθηματικός, κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα, και μοιάζει με την λοίμωξη της ερυθράς. Ονομάζεται πέμπτη νόσος γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις: ιλαρά, ερυθρά, η οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα. Η νόσος μεταφέρεται κυρίως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στο γενικό πληθυσμό αλλά αποτελεί απειλή στην εγκυμοσύνη, γιατί προκαλεί αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, μη άνοσο ύδρωπα στα έμβρυα που θα μολυνθούν, και μερικές φορές ενδομήτριο θάνατο λόγω της καταστροφής των ερυθροβλαστών.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.

Το εξάνθημα

Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται και η ίωση φαίνεται να περνά, αλλά 5-10 ημέρες αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα.

Το εξάνθημα αρχίζει συνήθως από τα μάγουλα και 1-4 ημέρες αργότερα επεκτείνεται στα χέρια τα πόδια και το κορμί. Το χαρακτηριστικό του εξανθήματος στο πρόσωπο, είναι το έντονο κόκκινο χρώμα του και ότι η περιοχή γύρω από το στόμα δεν επηρεάζεται.

Το εξάνθημα συνήθως δεν προκαλεί κνησμό, εξαφανίζεται μόνο του μετά από 1-3 εβδομάδες αλλά μπορεί ενδιάμεσα να χειροτερεύει μετά από διάφορα ερεθίσματα όπως το ζεστό μπάνιο, ο ήλιος, η άσκηση, το κρύο και το stress.

Το εξάνθημα σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από εβδομάδες ή μήνες, όταν το άτομο εκτεθεί σε αλλαγές της θερμοκρασίας.

Τα συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παρβοϊός δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια, σε παιδιά και ενήλικες. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Εξανθήματα
  • Πόνο στις αρθρώσεις

Ποια είναι η συχνότητα του ευρήματος;

  • Εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη.
  • Προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. (Το παιδί δεν μεταδίδει τη νόσο όταν είναι παρόν το εξάνθημα.)
  • Οξεία λοίμωξη εμφανίζεται στο 3%-4% των εγκύων γυναικών
  • 35%-53% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ανοσία στην λοίμωξη

Παρβοϊός: Επιπλοκές

O παρβοϊός, αν και περιγράφεται ως μια ήπια σχετικά νόσος, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο ιό αν είστε έγκυος, αν πάσχετε από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και αν έχετε ξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης:

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τον παρβοϊό – Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης

Γαλλία: Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός – Τα φαβορί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Γαλλία: Πως κατανέμονται οι έδρες – Δύσκολη εξίσωση η νέα κυβέρνηση

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίος και πολιτεία του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;»

Δύο κόμματα σε ένα η ΝΔ – Οι ομάδες και οι εσωκομματικές συγκρούσεις που κορυφώνονται

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ελληνική αποστολή για το Παρίσι – Όλα τα ονόματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter