Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από την άρνηση καθηγητών του ΑΠΘ να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές αρνούνταν να συμμορφωθούν με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που προκρίνει τις εξ αποστάσεως εξετάσεις ως λύση έκτακτης ανάγκης, επειδή δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η έρευνα θα εξετάσει αν έχουν την υποχρέωση οι καθηγητές να ακολουθήσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία προκρίνει ως λύσει έκτακτης ανάγκης τις διαδικτυακές εξετάσεις.
Διαβάστε επίσης – Νίκος Μπελαβίλας: «Διαβλητές» με τεχνητή νοημοσύνη οι ψηφιακές εξετάσεις
Η απόφαση των καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει:
H Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη συνεδρία της με αριθμό 8α/1-2-2024 αποφάσισε:
Να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης.
Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων.
Διαβάστε επίσης – Σύνοδος Πρυτάνεων: Το κάθε ΑΕΙ θα επιλέξει πώς θα πραγματοποιηθεί η Εξεταστική
Επιπλέον, σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ανακοίνωσή της παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, παρά μόνο αν το αποφασίσουν τα επηρεαζόμενα τμήματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Κολοβού και Δημήτρη Μποσνάκη, μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου για διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Τέλος, η γραμματεία της σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι δεν είναι εφικτός προς το παρόν ο προγραμματισμός της εξέτασης μαθημάτων, ενώ το Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε σχολιάσει την απόφαση της Συγκλήτου λέγοντας ότι «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».