Θεσσαλονίκη: Παραχωρείται και το εμβληματικό Παλατάκι;

Φωτογραφία: Facebook

Μια ακόμα θλιβερή εξέλιξη για το εμβληματικό κτιριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης μετά την παραχώρηση των Σφαγείων και της βίλας Πετρίδη.

Με ανάρτηση ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρώην αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, μας πληροφορεί τα εξής για το μέλλον ενός εμβληματικού κτιρίου:

ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μας αιφνιδίασε με τις δηλώσεις του σε εφημερίδα της πόλης μας (Μακεδονία), ότι «με δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη (το Παλατάκι) για μακροχρόνια αξιοποίηση» χωρίς να αναφέρει ποια θα είναι η χρήση του κτιρίου. Η διαδικασία αυτή παραπέμπει σε αναζήτηση επενδυτή για εμπορικές δραστηριότητες.

Όμως το εμβληματικό αυτό νεοκλασικό κτίριο είναι μνημείο υπερτοπικής σημασίας.

Πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο πολιτισμού πάνω στο ανατολικό άκρο του ημικυκλίου του εσωτερικού λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να «συνομιλεί» και να κλείσει το τρίγωνο πολιτισμού με τα άλλα δύο κέντρα , τα κτίρια της Α’ προβλήτας του λιμανιού και του Μεγάρου Μουσικής που δεσπόζουν επάνω στο θαλάσσιο μέτωπο.

Η γενικά αποδεκτή θέση ότι το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, έχει καταγραφεί πριν ένα χρόνο, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ που εκπονεί η Περιφέρεια για το θαλάσσιο μέτωπο.

Επειδή το κτίριο βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των «Απολυμαντηρίων» προτείνεται μάλιστα να στεγάσει ένα φορέα Πανελλαδικής εμβέλειας όπως ένα «Μουσείου Ελληνικής Διασποράς» η την πιθανή ενεργοποίηση του Κέντρο Απόδημου Ελληνισμού και του ΣΑΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο Ν 3480/2006 σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμος πρέπει να συντάξει τεκμηριωμένη πρόταση στην κατεύθυνση αυτήν προς την ΕΤΑΔ, στην οποία να προσδιορίζεται ο φορέας διαχείρισης, η πηγές χρηματοδότησης και οι χρήσεις. 

Tην πρόταση πρέπει να συνυπογράφουν οι βασικοί φορείς της πόλης όπως: Ο Υπουργός Μα-Θρ, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η ΠΕΔ, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το ΑΠΘ ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων , το ΤΕΕ κτλ. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί το κόσμημα αυτό, σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και του πολιτισμού.