Θεσσαλονίκη: Οι κληρονόμοι του κατοχικού φρούραρχου Χρυσοχόου εκδικούνται πρώην δημοτικούς συμβούλους

Οι πόλεμοι της μνήμης συνεχίζονται ακόμη κι αν έχουν περάσει 80 χρόνια. Σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη από το ΔΣ του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 καθώς επίκειται δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα, 10 του μηνός, από τους κληρονόμους του κατοχικού φρούραρχου και γενικού διοικητή Μακεδονίας, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, εναντίον πρώην μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Η υπόθεση αφορά τη μετονομασία οδού από Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2018.
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία για τη σύμπλευση του στρατηγού με τις κατοχικές δυνάμεις και για τη δράση της αντιστασιακής Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώθηκε, η εκδίκαση της αγωγής για «προσβολή μνήμης νεκρού» την ερχόμενη Δευτέρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η οποία στρέφεται κατά των μελών του ΣΦΕΑ Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέττα, ενώ ανάλογη αγωγή κατά του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα εκδικαστεί κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα, είναι η μία από τις δικαστικές διαμάχες της υπόθεσης καθώς εκκρεμεί άλλη μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά τη μετονομασία. Στο ΣτΕ κατέθεσαν έφεση εναντίον της ακύρωσης της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτο Ναρ οι εναγόμενοι αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Σπ. Σακέττας χαρακτήρισε τον Αθ. Χρυσοχόου επίορκο αξιωματικό ο οποίος δεν πολέμησε για την ελευθερία της χώρας, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε επιστολή του ο στρατηγός ανέφερε «Ποτέ αντίσταση» για να διακυβευτούν τα συμφέροντά του.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Βαγγέλης Γκιουγκής, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα theopinion.gr, σημείωσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο για τη μνήμη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το ελληνικού λαού τη δίωξη για την μετονομασία της οδού Ναρ σε Χρυσοχόου αλλά και τη δίωξη για καταβολή 600.000 ευρώ (200.000 για τον κάθε έναν από τους τρεις εναγόμενους) στους απογόνους του φρούραρχου». Όπως τόνισε, ο Αθ. Χρυσοχόου δεν απέκτησε ποτέ σε μάχη τους τίτλους του και υπήρξε στενός συνεργάτης των Γερμανών.
«Θα την παλέψουμε μέχρι τέλους και δεν θα δεχθούμε οι Θεσσαλονικείς ούτε η δικαιοσύνη της πόλης να δεχθεί τη εκδίκαση αυτής της υπόθεσης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι οι απόγονοι του Χρυσοχόου «δεν μπορούν να είναι τιμητές του ούτε να μηνύουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».
Ο Τριαντ. Μηταφίδης έκανε λόγο για επιχείρηση «μνημοκτονίας» της Θεσσαλονίκης και κατέληξε: «Ευχόμαστε το διοικητικό συμβούλιο να μην αναιρέσει την απόφαση του 2018 να μετονομαστεί η οδός Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ».

Οι απόγονοι

Οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου άσκησαν την αγωγή με την κατηγορία ότι οι Αλ. Γρίμπας και Σπ. Σακέττας με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την οποία ανάρτησε ο Τριαντ. Μηταφίδης στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν φρούραρχο της πόλης και γενικό διοικητή Μακεδονίας. Επίσης ότι τον συκοφάντησαν και τον δυσφήμησαν ως «δεξί χέρι» και υπερασπιστή του ναζιστή δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Επιπλέον, τον συκοφάντησαν και τον δυσφήμησαν ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό που, αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών, επέλεξε να αναλάβει αξιώματα στο καθεστώς της Κατοχής. Και, τέλος, ότι τον συκοφάντησαν και τον δυσφήμησαν αναφέροντας ότι υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, με τον αφανισμό του ενός πέμπτου του πληθυσμού της πόλης –με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής πολιτών της Θεσσαλονίκης–, με τις εκτελέσεις 1.500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά και με τους χιλιάδες θανάτους από πείνα.
Η αγωγή κατατέθηκε μετά τη μετονομασία της οδού. Η εν λόγω οδός ονοματοδοτήθηκε –τυχαία;– το 1971 με απόφαση του διορισμένου από τη χούντα δημοτικού συμβουλίου. Η μετονομασία του 2018 έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει ο ΣΦΕΑ σε ανακοίνωσή του, «η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα –ζητούν ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης!– έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών δεσμωτών της χούντας, αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30.10.1944.
Έτσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα απόπειρα προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως στην περίπτωση των δοσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας – τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Σύμφωνα με τους αλχημιστές του ιστορικού αναθεωρητισμού, δεν υπάρχουν δωσίλογοι, η ακροδεξιά είναι απλώς μια “διαφορετική πολιτική άποψη”, ενώ η “ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος είχε ως συνέπεια εκατόμβες θυμάτων από τα γερμανικά αντίποινα” (!)
Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974, με το από 7.3.2018 ψήφισμά του, είχε χαιρετήσει τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ και είχε ζητήσει από το Δήμο Θεσσαλονίκης “να προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη Χούντα ΔΣΘ”. Τη στιγμή μάλιστα που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επίσημα την απολύτρωσή της από τους ναζί και έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι θα υπερασπίσουμε τους εναγόμενους συναγωνιστές μας απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των απογόνων του Αθ. Χρυσοχόου. Πιστεύουμε ότι το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι αντιφασιστικές αντιστασιακές οργανώσεις, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1941-1945, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι Ισραηλιτικές κοινότητες, οι ενώσεις θυμάτων της Κατοχής, οι κοινωνικοί – πολιτικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους διωκόμενους συναγωνιστές μας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ.».

Ετικέτες