Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 2ου ΓΕΛ αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, γιατί δεν συγκροτείται τμήμα Θεωρητικής

Θεσσαλονίκη: Μαθητές του 2ου ΓΕΛ αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, γιατί δεν συγκροτείται τμήμα Θεωρητικής

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Παιδιά ανεξαρτήτως τάξης και ηλικίας «σαρδελοποιούνται» σε πολυπληθείς αίθουσες ή αλλάζουν μέχρι και σχολική μονάδα. Σε απελπισία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που καλούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε μέσα στον Αύγουστο.

Αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη μια ολόκληρη τάξη θεωρητικής κατεύθυνσης του 2ου ΓΕΛ ενημερώθηκε 2 μέρες πριν τον αγιασμό πως θα αλλάξει σχολείο! Ο αριθμός των 8 μαθητών που επέλεξαν τη θεωρητική κατεύθυνση δεν ήταν ικανός για να συγκροτηθεί τμήμα.

Μάλιστα μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι, δεν είχε γίνει γνωστή κάποια απόφαση και οι γονείς ενημερώθηκαν μέσω e-mail στις 17:30 ότι θα τα παιδιά τους θα μεταφερθούν από το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκη στο 15ο ΓΕΛ. «Για ποιο λόγο χρειάζεται να αλλάζουν τελευταία στιγμή οι μαθητές σχολείο και μάλιστα σε μια πολύ ψυχοφθόρα χρονιά;» αναρωτιούνται οι εύλογα οι γονείς των μαθητών.

Το γεγονός έκανε γνωστό με κείμενο-καταγγελία της η οργάνωση «Μαθητική Αντίσταση».

Ολόκληρο το κείμενο:

«Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων δεν είναι πρωτοτυπία του 2ου ΓΕΛ. Ειδικά φέτος με το άνοιγμα των σχολείων γίνεται χαμός από συγχωνεύσεις σε όλη την Ελλάδα, σε ΕΠΑΛ και σε ΓΕΛ. Ήδη πανελλαδικά γίνονται συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και αποχές από μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Ποιος ορίζει ότι 8 άτομα δεν είναι ικανά να καταρτήσουν ένα τμήμα κατεύθυνσης;

Η λογική λέει ότι όσο λιγότεροι μαθητές σε ένα τμήμα τόσο καλύτερα μπορεί ο καθηγητής να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Τα πολυμελή τμήματα είτε αφορούν μάθημα κατεύθυνσης είτε όχι, δεν επιτρέπουν στο καθηγητή να προσαρμόσει το μάθημα κατάλληλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ύλη να “τρέχει” και να μένουν κενά στους μαθητές που δεν μπορούν να τα καλύψουν. Οι μαθητές νιώθουν αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία και αποθαρρύνονται να συνεχίσουν.

Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας έχει αποδείξει ότι δεν νοιάζεται για το αν θα αποκλειστούν μαθητές από την εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό φαίνεται από τους νόμους που εφαρμόζει, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έχουν γίνει ο εφιάλτης μας τα τελευταία χρόνια. Ίσα-ίσα, αυτό είναι που επιδιώκει, να σπουδάζουν κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι.

Οι συγχωνεύσεις είναι ένα ακόμη μέτρο και κάνει ακόμα πιο εχθρικό το περιβάλλον του σχολείου για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Να γίνουν συνελεύσεις στα σχολεία και να παρθούν αποφάσεις ενάντια στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Από κοινού με γονείς και καθηγητές να παλέψουμε και μην αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδια του Υπουργείου και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Ακόμη και αν προσπαθήσουν να κουκουλώσουν το πρόβλημα στο 2ο ΓΕΛ, επειδή πιέστηκαν από την έγκαιρη κινητοποίηση γονιών και μαθητών του σχολείου, τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν. Κάθε χρόνο τα ζητήματα που βρίσκουμε μπροστά μας οι μαθητές είναι πάρα πολλά, όπως ελλείψεις σε καθηγητές και επικίνδυνες κτιριακές υποδομές.

Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση!

· Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κατευθύνσεις στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

· Καμία συγχώνευση τμήματος-Κανένα κλείσιμο σχολείου!

· Ολιγομελή τμήματα!

· Κατάργηση ΕΒΕ- Τράπεζας Θεμάτων!

· Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση για όλους»

Διαβάστε επίσης

Τζον Μπον Τζόβι: Η στιγμή που ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (Video)

Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα

Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας

Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα

Αλμπέρτο Φουχιμόρι: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Περού – Είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Με καπέλο… «Τραμπ 2024» εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – Το «παρασκήνιο» πίσω από τη φωτογραφία που έγινε viral

Ούτε ο εμβολιασμός δεν σταμάτησε τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα

Νέες ταινίες: Η σοφία του έρωτα στο μελαγχολικό «Μαζί ξανά» του Στεφάν Μπριζέ

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter