Απερρίφθη ως ουσιαστικά αβάσιμη, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η αγωγή που κατέθεσαν απόγονοι του στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακού γενικού διοικητή Μακεδονίας επί γερμανικής κατοχής, κατά του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-74), Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Με την αγωγή τους αξίωναν χρηματική ικανοποίηση ύψους 200.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για σειρά δηλώσεων και αναρτήσεων που έκανε ο πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θέμα της μετονομασίας δρόμου στη Θεσσαλονίκη από Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, δημοσιεύσεις που, κατά τους ενάγοντες, ήταν «συκοφαντικές και εξυβριστικές».
Διαβάστε σχετικά: Η αναθεώρηση της ιστορίας από τη Δεξιά και η υπόθεση Χρυσοχόου
Στο σκεπτικό της απόφασής του, το Δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων τα εξής: «…δεν στοιχειοθετείται η εκ μέρους του εναγόμενου (σ.σ. Τρ. Μηταφίδη) τέλεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης, εφόσον τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε στις επίμαχες δημοσιεύσεις, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα, καθώς αφορούν ιστορικά πρόσωπα και καταστάσεις που ακόμη και στη σύγχρονη εποχή προκαλούν έντονα πάθη, λόγω και των εκατέρωθεν βιωμάτων, αλλοιώνοντας έτσι την αντικειμενικότητα των κρίσεων και οξύνοντας τους χαρακτηρισμούς. Οι δε απόψεις που εξέφρασε ο εναγόμενος δεν είναι μόνο προσωπικές, αλλά ανεξαρτήτως της ορθότητάς τους ή μη, υιοθετούνται από σημαντική μερίδα ιστορικών, μελετητών και της κοινής γνώμης» ενώ για τα περί εξύβρισης στο σκεπτικό αναφέρεται «δεν αποδείχθηκε σε βαθμό δικανικής πεποίθησης ότι ενυπάρχει ειδικός σκοπός εξύβρισης του αποθανόντος οικείου των εναγόντων, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο πολιτικής δραστηριότητας. Οι επικριτικές εκφράσεις δεν αφορούν ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά ένα δημόσιο ιστορικό πρόσωπο…»
Διαβάστε επίσης: