Το γεγονός πως η αστυνομία δεν προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να αποφευχθεί η γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο παραδέχτηκε στον αέρα του MEGA ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όταν ο δημοσιογράφος του MEGA ρώτησε τον υπουργό αν κάποιος αστυνομικός συνόδευσε το θύμα στο σπίτι του, ο δεύτερος απάντησε λέγοντας: «να σας πω κάτι, αυτό είναι το μόνο σημείο που μπορεί να πει κανείς εάν θα μπορούσε κάνει κάτι παραπάνω η αστυνομία».
Μάλιστα δεν δίστασε να συμπληρώσει: «ας μην κρυβόμαστε. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος τη συνόδευε στο σπίτι. Καταρχήν αυτός (ο σύζυγος) δεν ήταν στο σπίτι. Πήγε εκ των υστέρων στο σπίτι. Ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο σύζυγος) είχε αποφασίσει να τη δολοφονήσει. Η μόνη λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν σε καμία των περιπτώσεων αυτοί οι δύο άνθρωποι να μην ξαναβρίσκονται στο ίδιο σπίτι. Να προστατευτεί (σ.σ. η γυναίκα), να βρεθεί σε κάποια δομή, να ζητήσει άλλου είδους συμβουλές».
Φαίνεται πως για τον κύριο Θεοδωρικάκο η γυναικοκτονία είναι μη αναστρέψιμο έγκλημα από τη στιγμή που έχει ληφθεί η απόφαση της τέλεσής του. Είναι μια πράξη την οποία μπορεί να ανατρέψει μόνο το θύμα με ατομική του ευθύνη, απευθυνόμενο σε κάποια δομή, από αυτές που συστηματικά και εν μέσω της ραγδαίας αύξησης γυναικοκτονιών που πλήττει την χώρα τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει ή σταματά να χρηματοδοτεί.
Ας εξετάσουμε όμως τις δηλώσεις του μέσα στο πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν. Πριν τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου εγκλήματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αναφέρει πως στη χώρα έχουν διαπιστωθεί 5.140 περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενιακής βίας και πως έχουν συνταχθεί σχετικές δικογραφίες. Ανέφερε επίσης πως 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών.
Αυτό που δεν ανέφερε ο κύριος Θεοδωρικάκος είναι πως η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρότατο ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με αυστηρές ποινές στη βάση του νόμου 3500/2006. Επιπλέον αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα. Το θύμα δηλαδή δεν είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε μήνυση καθώς η καταγγελία ή πληροφορίες ή καταθέσεις μαρτύρων αρκούν για να λάβει γνώση και να κινητοποιηθεί επί του ζητήματος Εισαγγελέας ώστε να ασκηθεί σχετική ποινική δίωξη. Η αστυνομία τέλος οφείλει να καταγράψει την καταγγελία στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να δώσει αντίγραφο της καταχώρησης στο θύμα και να ενημερώση εγγράφως τον Εισαγγελέα. Όχι να περιοριστεί στην ερώτηση «είναι σπίτι ο άντρας σου;».
Αυτό που πρέπει να απαντήσει ο κύριος Θεοδωρικάκος είναι αν η χώρα συνεχίζει συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Σχέδιο Δράσης Ariadne; Αν συνεχίζει να διανέμεται στους υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ. το Εκπαιδευτικό Υλικό Αστυνομικού Προσωπικού στο οποίο αναφέρονται οι καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας; Πως ακριβώς εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί για την αντιμετώπιση αυτών των καταγγελιών;