Θεοδώρα Κατσιφή: «Πιστεύω ότι τα όρια είναι αναγκαία για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί»

Θεοδώρα Κατσιφή: «Πιστεύω ότι τα όρια είναι αναγκαία για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί»
Θεοδώρα Κατσιφή (Φωτογραφία: Πέτρος Γιαννακούρης)

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Θεοδώρα Κατσιφή και την ιστορία πίσω από το βιβλίο «Κίτρινη σημαδούρα»

 

Η μικρή Βασιλού θέλει διακαώς να κολυμπήσει έως τη μακρινή, κίτρινη σημαδούρα. Η γονείς της δεν της το επιτρέπουν. Εκείνη όμως θα το αποτολμήσει. Τι θα γίνει όταν θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο;

Η περίπτωση της συγγραφέα Θεοδώρας Κατσιφή είναι ιδιαίτερη. Επειτα από πετυχημένη μακροχρόνια πορεία σε τραπεζικό οργανισμό παραιτείται και αφοσιώνεται σε αυτό που πάντα ονειρευόταν: να επινοεί όμορφες ιστορίες για μικρά παιδιά. «Οταν έκλεισα τα σαράντα συνειδητοποίησα ότι όσο περνούσε ο καιρός απομακρυνόμουν από όλα όσα ονειρευόμουν να κάνω σε σχέση με το γράψιμο. Και είναι κρίσιμη αυτή η ηλικία καθώς δεν είσαι ούτε μεγάλος ούτε, πλέον, μικρός. Τότε ένιωσα πως είχε έρθει η στιγμή να κάνω αυτήν τη στροφή. Γιατί πρέπει να ξέρεις ποια θέλεις να είναι η θέση σου σε αυτό τον κόσμο και να παλεύεις γι’ αυτή» μας λέει η συγγραφέας.

Θεοδώρα Κατσιφή κίτρινη σημαδούρα

Το βιβλίο της «Η κίτρινη σημαδούρα» (το τρίτο κατά σειρά στη συγγραφική διαδρομή της) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον –μικρών και μεγάλων αναγνωστών– κυρίως για τα μηνύματά του, αλλά και για τη φρέσκια εικονογράφηση της πάντα εξαιρετικής στη δουλειά της Ιριδας Σαμαρτζή.

Ας μας μιλήσει όμως η ίδια η συγγραφέας για το πώς εμπνεύστηκε την ιστορία της: «Κάποιο καλοκαίρι μια κίτρινη σημαδούρα τράβηξε την προσοχή της κόρης μου, που ήταν τότε τεσσάρων χρόνων, και ήθελε να κολυμπήσει μόνη της έως εκεί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο εντυπωσιάστηκε, τις απορίες, τις ερωτήσεις αλλά και τα μούτρα που μου κράτησε που δεν την άφησα να πάει. Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με άλλα μάτια σε σχέση μ’ εμάς. Η πρώτη εκδοχή της ιστορίας γράφτηκε το ίδιο απόγευμα που επιστρέψαμε από τη θάλασσα». Η ηρωίδα της ιστορίας, η μικρή Βασιλού, κάνει εύκολα τα παιδιά που διαβάζουν το βιβλίο να ταυτίζονται μαζί της: η παρόρμηση, ο ενθουσιασμός, η άγνοια κινδύνου είναι τα χαρακτηριστικά της. Θέλει πάση θυσία να πετύχει το ακατόρθωτο. Να κολυμπήσει μέχρι εκεί που η λογική λέει ότι δεν μπορεί. Και από την άλλη, οι γονείς. Που έχουν το δύσκολο έργο να βρουν τον καλύτερο τρόπο να θέσουν όρια χωρίς να ακυρώσουν τις επιθυμίες των παιδιών τους. Η Βασιλού θα τολμήσει, θα αποτύχει και θα φοβηθεί. Ομως οι γονείς της θα βρίσκονται πάντα εκεί, δίπλα της, να τη βοηθήσουν. Και στο τέλος, θα βρουν την καλύτερη λύση για όλους: να φτάσουν στη σημαδούρα όλοι μαζί.

Άλκη Ζέη: “Σήμερα δεν είναι η εποχή των μεγάλων του πολιτισμού” – Συνέντευξη στο Documento

Για την κ. Κατσιφή η κίτρινη σημαδούρα συμβολίζει «το όριο, την επιθυμία, την πρόκληση». Μιλώντας για όρια, τη ρωτώ ποια η σχέση της με αυτά: «Πιστεύω ότι τα όρια είναι αναγκαία για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Το βοηθούν να ωριμάσει, να μάθει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, να εξελιχθεί ως προσωπικότητα, να ανακαλύψει τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες του, να συνυπάρξει με άλλους ανθρώπους κ.ο.κ. Πρέπει όμως να τίθενται μέσα από τη συζήτηση και όχι να επιβάλλονται χωρίς εξήγηση». Στο μέλλον θα απολαύσουμε κι άλλες ιστορίες με πρωταγωνίστρια τη μικρή Βασιλού. Αναμένουμε το «Μπλε αδιάβροχο» το οποίο αναφέρεται στο μπλε χρώμα και το φθινόπωρο, σε αντιστοιχία με τη «Σημαδούρα» που εκπροσωπεί το καλοκαίρι καθώς το κατακλύζει το κίτρινο χρώμα του ήλιου.

INFO

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλίβατον

Θεοδώρα Κατσιφή κίτρινη σημαδούρα

Documento Newsletter