Θέμης Ανδρεάδης: Τραγούδια σε κόκκινο βινύλιο

Τα 15+1 υπέροχα κομμάτια «Του έρωτα και του χαμού» από τον Θέμη Ανδρεάδη στην πλήρη ωριμότητά του.

Τι ιδιαίτερη περίπτωση κι αυτός ο Θέμης Ανδρεάδης! Από το 1972 που ξεκίνησε στη δισκογραφία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και από την έναρξη της συνεργασίας του, έναν χρόνο αργότερα, με τον στιχουργό και γελοιογράφο ΛοΓό (Γιάννη Λογοθέτη) στο λεγόμενο σατιρικό τραγούδι δεν έχει πάψει να είναι δημιουργικός και καλλιτεχνικά αστείρευτος. Αυτό φανερώνει η πρόσφατη έκδοση σε κόκκινο βινύλιο και σε 100 αριθμημένα συλλεκτικά αντίτυπα ενός νέου κύκλου τραγουδιών του με τίτλο «Του έρωτα και του χαμού». Δεκαέξι ολοκαίνουργια τραγούδια σε μουσική δική του και σε στίχους της Μαίρης Φασουλάκη και του Αγγελου Τσέκερη.

Καταρχάς πρόκειται για τραγούδια στο στιλ του έντεχνου – λαϊκού («Προμήθεια», «Ο καινούργιος») και της ακουστικής μπαλάντας («Αλήτες κι αθώοι» με τη συμμετοχή του γιου του, ζωγράφου Δημήτρη Ανδρεάδη) με μια σκωπτική διάθεση στιχουργικά («Τουά ζαμέ/ toi jamais») και με μια βαθιά πολιτική σκέψη («Τα μετρητάρ του Κατάρ» με μια ερμηνεία από τον ίδιο που δεν απέχει από την τέχνη της υποκριτικής), είτε προάγει τα πιο ευγενή ανθρώπινα συναισθήματα με τρόπο καθόλου σκωπτικό αλλά βαθιά συγκινητικό («Του έρωτα» με την απόδοση της Νεφέλης Φασούλη ή «Η αριθμητική της αγάπης» με τη συμμετοχή της συζύγου του, γλύπτριας Aννας Ανδρεάδη) είτε ακόμη φλερτάρει με τις αρμονίες της κλασικής μουσικής («Στάλες από κραγιόν»).

Πληθωρικός τόσο στα social media όσο και στις μουσικές σκηνές τα τελευταία χρόνια, ο Ανδρεάδης κατάφερε να περάσει ως δημιουργός στη νέα γενιά, αφού μεγάλο μέρος του νέου υλικού του τραγουδήθηκε εδώ από τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Δώρο Δημοσθένους, τη Μάρθα Φριντζήλα, τη Βιολέτα Iκαρη και τη Νεφέλη Φασούλη. Δεν είναι συνηθισμένο, μέσα στην πληθώρα των «επίσημων» δισκογραφικών εκδόσεων, η φουρνιά των καλύτερων νέων ερμηνευτών να αποδίδει ουσιαστικά φόρο τιμής σ’ έναν τραγουδοποιό και τραγουδιστή με τη δική του μεγάλη ιστορία και στο πλαίσιο μιας αυτοδιαχειριζόμενης παραγωγής. Τα «Τραγούδια του έρωτα και του χαμού» αναδεικνύουν τελικά τον Ανδρεάδη στα 75 του χρόνια σ’ έναν απόλυτα λαϊκό τροβαδούρο, συγγενή ως προς το περιεχόμενο και το ύφος του με τον Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ και τον Λούτσιο Ντάλα, μυθικούς συναδέλφους του από τη γειτονική Ιταλία.


INFO
Ο δίσκος πωλείται αποκλειστικά στο Record House (Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη, 210-9335466) και με αντικαταβολή