Έτοιμο να εγκρίνει ένα αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός με τη λιβανική Χεζμπολάχ φαίνεται το Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Τη αισιοδοξία αυτή συμμερίστηκε ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα σε σύνοδο της G7 στην Ιταλία ότι μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη 26/11 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. για να συζητήσει και πιθανόν να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δήλωση κατάπαυσης του πυρός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανέφεραν τη Δευτέρα 25/11, στο Reuters τέσσερις υψηλόβαθμες λιβανικές πηγές.
Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε πως «είμαστε κοντά», αλλά «τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι να έχουν γίνει όλα». Η γαλλική προεδρία δήλωσε πως οι συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχουν κάνει σημαντική πρόοδο.
Τι προβλέπει το σχέδιο για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ
Η συμφωνία απαιτεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο και από το στρατό του Λιβάνου να αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή -η οποία αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ- μέσα σε διάστημα 60 ημερών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Χεζμπολάχ θα τερματίσει την ένοπλη παρουσία της κατά μήκος των συνόρων νότια του ποταμού Λιτάνι.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.
Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δυο χωρών.
Το Ισραήλ ζητάει αποτελεσματική εφαρμογή από τον ΟΗΕ μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας με το Λίβανο και θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε παραβίαση, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς. «Οποιοδήποτε σπίτι στο νότιο Λίβανο ξανακτισθεί και χρησιμοποιηθεί ως τρομοκρατική βάση θα καταστραφεί, κάθε εξοπλισμός και ανασύνταξη τρομοκρατών θα πληγεί, κάθε απόπειρα λαθραίας διακίνησης όπλων θα αποτραπεί και οποιαδήποτε απειλή για τις δυνάμεις μας ή για τους ισραηλινούς πολίτες θα καταστρέφεται αμέσως», τόνισε ο Κατς.
Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, όπου ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σαάμπ δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για να αρχίσει η εφαρμογή της – εκτός αν ο Νετανιάχου αλλάξει γνώμη.
Ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε επίσης σήμερα ότι ελπίζει πως θα συμφωνηθεί αργότερα σήμερα μια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.
Δεκάδες νεκροί στον Λίβανο παρά τις προσπάθειες εκεχειρίας
Παρόλο που η εκεχειρία στον Λίβανο θεωρείται θέμα ωρών, την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία βαίνει αμείωτη, όπως και οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 31 νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων της Δευτέρας 25/11 σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου και ειδικότερα στην περιοχή της Τύρου.
Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.799 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 15.761, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Περισσότεροι από 500.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στη Συρία.
Τι σημαίνει για τη Γάζα η εκεχειρία στον Λίβανο
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μόλις το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δώσει το «πράσινο φως» για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι IDF θα επικεντρωθούν ξανά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εποικισμοί που σχεδιάζονται στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα.