Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνει εδώ και μία δεκαετία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποφεύγει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός πως είχε τη δυνατότητα να μην λάβει τα χρήματα, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ότι κάνουν όλοι οι Έλληνες που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ».
Χωρίς αιδώ και δίχως κανένα ίχνος αυτοκριτικής συνεχίζει η κυβερνητική υπεράσπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις -ακόμα και διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου- πως εδώ και μία δεκαετία λαμβάνει επιδόματα ως αγρότης.
Μετά από την αποκάλυψη του Documento του περασμένου Σαββάτου για τις επιδοτήσεις των 8.500 ευρώ το 2020 και 2021, και την ακόμα μεγαλύτερη αποκάλυψη του ίδιου του Γιάννη Οικονόμου πως αυτό συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε την Πέμπτη με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για την κριτική της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας το ερώτημα και παρουσιάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν οποιονδήποτε αγρότη που λαμβάνει επιδοτήσεις.
Δείτε επίσης: Επιβεβαιώνει το Documento η κυβέρνηση ότι ο Μητσοτάκης παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις «τα τελευταία δέκα χρόνια»
Στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης τέθηκε ερώτημα για την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της βουλευτού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να μην κάνει τη σχετική δήλωση, ώστε να μην λάβει τα χρήματα και να απολέσει τα δικαιώματα ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο εθνικό απόθεμα και να διανεμηθούν σε νεοεισερχόμενους αγρότες αναφέροντας και τον σχετικό νόμο.
Παρότι το ερώτημα ήταν για το εάν «είχε αυτή τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός», ο Γ. Οικονόμου επέλεξε να το αγνοήσει. Στη συνέχεια, ακόμα πιο προκλητικά, ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου αντέτεινε πως «ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ότι κάνουν όλοι οι Έλληνες που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ, σε ότι αφορά τα δικαιώματα που ενεργοποιούν οι αγροτικές ιδιοκτησίες που έχει στην κατοχή του».
Όπως προκύπτει, στην απάντησή του, ο Γ. Οικονόμου αγνόησε ακόμα πλήρως το γεγονός πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και Μάκης Βορίδης έχουν στο πρόσφατο παρελθόν καταφερθεί εναντίον των «ιστορικών δικαιωμάτων» που επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι διπλά άδικο να διατηρηθούν τα ιστορικά δικαιώματα, διότι από τη μία έχει χαθεί η πραγματική αιτία για την οποία καταβάλλονται οι ενισχύσεις, και από την άλλη έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής».
Ο δε Γ. Οικονόμου ήταν εκείνος που τον περσινό Ιούλιο ομολογούσε, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πως τα ιστορικά δικαιώματα αποτελούν «μία πραγματικότητα που χωρίς αμφιβολία δημιούργησε μία σειρά από στρεβλώσεις ακόμη και στην ίδια περιφέρεια (σσ. δικαιωμάτων) στην οποία καταβάλλονται και που η εμπειρία δείχνει ότι δεν διευκολύνει ούτε την είσοδο νέων αγροτών στο επάγγελμα, ούτε νέας καλλιεργητικής εκμετάλλευσης στο σύστημα». Σημειώνεται δε πως το 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μέχρι το 2023 θα τα καταργήσει, ενώ αργότερα επέκτεινε το όριο αυτό έως το 2026.