The Times: Η Άγκυρα στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας

The Times: Η Άγκυρα στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας

Η_x000D_
Άγκυρα βρίσκεται στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας. Ο πληθωρισμός_x000D_
είναι στο 16%. Το δημόσιο χρέος έχει το χαρακτηρισμό «σκουπίδια». 

Η χρηματοοικονομική πολιτική του Προέδρου Eρντογάν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της αντίθεσής του με τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πρόσφατου διορισμού του γαμπρού του ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, γράφουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών και των εταιρειών με μεγάλα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε κρίση, σύμφωνα με την Capital Economics. Αυτό, με τη σειρά του, θα πλήξει τους εξαγωγείς στην Τουρκία καθώς και τους κατόχους των ομολόγων της Τουρκίας. Η οικονομία της χώρας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να απειλήσει σοβαρά με εξάπλωση του προβλήματος στις αγορές, αλλά παρά ταύτα θα τις ταρακουνήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος το BBC τονιζει: Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Τουρκίας είναι αναντίλεκτα ανησυχητικές καθώς η τουρκική λίρα απώλεσε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο παρουσίασε πτώση 17% και αυξήθηκε το κόστος δανεισμού. Η Τουρκία έχει έλλειμμα στο διεθνές της εμπορικό ισοζύγιο καθώς εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει, δηλαδή δαπανά περισσότερα από αυτά που κερδίζει. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε επικίνδυνο, ωστόσο, το έλλειμμα της Τουρκίας είναι αρκετά μεγάλο, περίπου στο 5,5% επί του ΑΕΠ πέρυσι. Επιπλέον, η Τουρκία παρουσιάζει δυο ακόμα χαρακτηριστικά αναφορικά με το ξένο χρέος της που συμβάλλουν στην ευθραυστότητά της: πρώτον, έχει υψηλό επίπεδο χρέους το οποίο πρέπει να αποπληρώσει στο εγγύς μέλλον και θα πρέπει να ξαναδανειστεί, δηλαδή, το χρέος της πρέπει να επαναχρηματοδοτηθεί (ο Fitch εκτιμά ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι σχεδόν 230 δισ.). Δεύτερον, πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και αυτά τα δάνεια γίνονται δυσχερέστερα στην αποπληρωμή τους αν μειώνεται η αξία του εθνικού νομίσματος, πράγμα το οποίο έγινε. Επιπλέον, οι χρηματαγορές είναι πολύ ανήσυχες για τις απόψεις του Eρντογάν σχετικά με την οικονομική πολιτική και την πίεση που θεωρούν ότι ασκεί στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Documento Newsletter