«The perfomance shop»- Ψωνίστε τέχνη με 5 ευρώ

«The perfomance shop»- Ψωνίστε τέχνη με 5 ευρώ
«The perfomance shop»- Ψωνίστε τέχνη με 5 ευρώ

Ξαπλώστε σε αιώρες και αφήστε κάποιον να σας χαλαρώσει με νανουρίσματα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. Παρακολουθήστε πίσω από τη βιτρίνα του καταστήματος μια performer να εκτελεί καθημερινές της συνήθειες. Κλείστε τα μάτια σας και αφεθείτε στους περφόρμερ οι οποίοι θα σας ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις της αφής και της ακοής. Επιλέξτε από τον κατάλογο του καταστήματος το είδος και την ώρα της παράστασης που θα παρακολουθήσετε. Τέχνη-εμπόρευμα; Κι όμως ναι: «The perfomance shop».

Mια έμπνευση της καλλιτέχνιδας Λία Χαράκη η οποία μαζί με την ομάδα της (.pelma.Lia Haraki) στήνουν στο κέντρο της Αθήνας ένα ιδιότυπο εμπορικό pop-up κατάστημα (μια μόδα των τελευταίων χρόνων όπου καταστήματα ξεπηδούν ξαφνικά σε έναν κεντρικό δημόσιο χώρο και έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας). Το πρότζεκτ εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών, ένα concept εξωστρέφειας του φεστιβάλ που ενθαρρύνει την πιο ενεργή συμμετοχή των θεατών.

«Θέλουμε αυτή η δομή να προκαλέσει προβληματισμό γύρω από τη σχέση της τέχνης με την καταναλωτική κοινωνία και θέτει το ερώτημα πόσο αξίζει να επενδύουμε στην άυλη τέχνη και άρα στην ψυχή μας» μου απαντά η καλλιτεχνική διευθύντρια του «The perfomance shop» κ. Χαράκη όταν την ρωτώ γιατί επέλεξε τη μορφή του εμπορικού καταστήματος ώστε να επικοινωνήσει την τέχνη στο κοινό. «Και επειδή είναι ένα πλαίσιο το οποίο ο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει μέσα στην καθημερινότητά του και άρα να έχει άμεση πρόσβαση, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ακόμη το γεγονός ότι το κατάστημα προσφέρει το δικαίωμα της επιλογής παραστάσεων από έναν εκτενή κατάλογο, καθιστά τον θεατή ενεργό και υπεύθυνο των επιλογών του. Επιπλέον το κατάστημα προσφέρει τη δυνατότητα να διαθέτει διάφορα έργα, να μην έχει μια συγκεκριμένη αισθητική και κατά συνέπεια συγκεντρώνει τέχνη για όλα τα γούστα! Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια ποικιλία από παραγωγές και παραστάσεις διάφορων ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών» εξηγεί.

Αφιέρωμα στις καλλιτεχνικές κολεκτίβες της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας

Σίγουρα πρόκειται για εγχείρημα που θα προκαλέσει το κοινό. Η κ. Χαράκη έχει ήδη βιώσει τις αντιδράσεις του κόσμου, έχοντας στήσει άλλες δύο φορές παρόμοιο pop-up κατάστημα στην Κύπρο. «Ηταν μεγάλη η πρόκληση και η επιθυμία μας να έρθουμε κοντά σε ένα κοινό που δεν συνηθίζει να πηγαίνει στο θέατρο ή σε μουσεία. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε, να ενταχτούμε, να αφορούμε τους άλλους. Είχαμε κόσμο που “έκαναν” την ίδια παράσταση τρεις φορές. Αλλοι μας είπαν ότι κανένας στη ζωή τους δεν τους άγγιξε και φρόντισε έτσι όπως μέσα από την εμπειρία τους στις συμμετοχικές παραστάσεις. Είχαμε κι άλλους που κορόιδευαν και αυτό τους έκανε να περνούν κάθε μέρα· μέχρι που σταμάτησαν να κοροϊδεύουν· αλλά συνέχισαν να περνούν».

Εχει λοιπόν χώρο η τέχνη στην πεζή μας καθημερινότητα; Η απάντησή της, άκρως θετική: «Το να υπάρχουν και άλλα σύμπαντα εντός του συστήματος είναι τουλάχιστον υγιές. Η τέχνη επίσης είναι τελετουργία και γιορτή, άλλωστε έτσι ξεκίνησε. Αν δεν χωράει αυτό στην καθημερινότητα τότε τι χωράει;».

Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις οn display –στη βιτρίνα του καταστήματος– θα είναι για δημόσια δωρεάν θέαση. Η περφόρμανς της Ελευθερίας Πανούση με τίτλο «Προϊόντα περιποίησης» εκτυλίσσεται ως μια παράξενη ιδιωτική στιγμή εντός της βιτρίνας όπου βλέπουμε την περφόρμερ να εκτελεί καθημερινές δράσεις με στόχο το κοινό να αναστοχαστεί την τρέλα της καθημερινότητας και την τάση των ανθρώπων να υποκύπτουν χωρίς να αντιστέκονται. Η μεγάλης διάρκειας (24 ώρες) περφόρμανς «Ασκηση δημοκρατίας» του Θανάση Κριτσάκη μας καλεί να τοποθετηθούμε στο μικρόφωνο και να πούμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να μας κρίνει κανείς. Ενα ανοιχτό κανάλι έκφρασης και επικοινωνίας ως πρώτο βήμα προς μια άλλη μορφή ακρόασης.

Στις συμμετοχικές παραστάσεις έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε από τον κατάλογο του καταστήματος ποια θα παρακολουθήσετε με τιμή εισιτηρίου €5. Το «Booth» του Αντώνη Βαή (για ηλικίες 18+) είναι ένα peep show δωμάτιο στο οποίο εισέρχεστε μόνοι και κρυμμένοι πίσω από ένα φυσικό εμπόδιο παρατηρείτε, συνομιλείτε και ζητάτε από τον ερμηνευτή ό,τι επιθυμείτε να βιώσετε. Ο περφόρμερ Δημήτρης Τσεσμελής στο πρότζεκτ του με τον τίτλο «νάνι» (18+) τραγουδάει νανουρίσματα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου καθώς και άλλα αυτοσχέδια που προκύπτουν από τη σχέση του με το κοινό ενώ παράλληλα τους λικνίζει στον ρυθμό του τραγουδιού του.

Πρόθεσή του η ανάκληση της παιδικής μνήμης ή καθώς και η δημιουργία μιας έντονα προσωπικής εμπειρίας. «Let me serve you» (18+) σας προτρέπουν η Ιωάννα Γερακίδη και η Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου. Μέσα από σειρά ερωτήσεων, παροτρύνσεων και στιγμιαίων αποφάσεων ο θεατής καλείται να επιλέξει τι είδους συναισθηματική υπηρεσία επιθυμεί να του σερβιριστεί. Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι το ερωτικό στοιχείο της ανθρώπινης επαφής όχι μόνο με σεξουαλικούς όρους αλλά και αυτούς της αγάπης και της δύναμης. Στο έργο «Skin» (18+) σε σύλληψη/ δημιουργία της Λίας Χαράκη, ο «πελάτης» κλείνει τα μάτια και οι περφόρμερ αντιμετωπίζουν το σώμα του ως πύλη αντίληψης δίνοντάς του την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια εύθραυστη και ευαίσθητη μεριά του εαυτού του.

Θα παρουσιαστούν επιπλέον φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό, εργαστήρια φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

info: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20, Αθήνα. 10.00-21.00 καθημερινά με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό. Δείτε όλο το πρόγραμμα στο www.theperformanceshop.org.

Documento Newsletter