Θάνου προς Οικονομικό εισαγγελέα για το «ηχητικό» Βγενόπουλου: Ζητεί επιτάχυνση της έρευνας, μη δικαιολογημένη περαιτέρω καθυστέρηση

«Επιτάχυνση» της έρευνας που διενεργεί η Οικονομική Εισαγγελία για το «ξαναζεσταμένο φαγητό» με το ηχητικό του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου ζητεί με αίτηση που κατέθεσε στον προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και ανώτατη δικαστικός Βασιλική Θάνου διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της γνωστού ποινικολόγου Βασίλη Καπερνάρου. Πρόκειται για την προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από τον επίκουρό οικονομικό εισαγγελέα Νίκο Ποιμενίδη, για το «ξαναζεσταμένο φαγητό» με το ηχητικό που δημοσίευσε το iefimerida.gr του Χρήστου Ράπτη, καθώς τον περασμένο Μάιο ανασύρθηκε από το αρχείο η δικογραφία που είχε σχηματιστεί το 2016, μετά από μήνυση του επιχειρηματία κατά της Βασιλικής Θάνου. Ωστόσο αν και έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από την ανάσυρση της δικογραφίας,, η κα Θάνου δεν έχει κληθεί μέχρι και σήμερα να παράσχει εξηγήσεις ενώπιον του οικονομικού Εισαγγελέα. Κάτι που όπως επισημαίνει, επιθυμεί να γίνει «άμεσα ώστε να μην υπάρξει κανένα αδιευκρίνιστο σημείο» σχετικά με την υπόθεση.

Πιο αναλυτικά η αίτηση κατετέθη σήμερα 1 Σεπτεμβρίου προς τον προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστο Μπαρδάκη, διά του δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η ανώτατη δικαστικός, ζητεί να «επιταχυνθεί η διενεργούμενη ποινική προκαταρκτική εξέταση», καθώς επίσης και να κληθεί «άμεσα ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα προς παροχή εξηγήσεων, ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε αδιευκρίνιστο σημείο», σχετικά με την ανασυρθείσα από το αρχείο δικογραφία. Όπως υπογραμμίζεται «περαιτέρω καθυστέρηση» θα μπορούσε «δικαιολογημένα να θεωρηθεί ως μεθόδευση προς ομηρία» για την ανώτατη δικαστικό, τόσο σε σχέση με τις δημόσιες δραστηριότητές της όσο και γενικότερα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται «περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί μη δικαιολογημένη» για δύο λόγους.

Από τη μια «η εξεταζόμενη μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί πριν από έξι χρόνια και έχει ήδη ερευνηθεί λεπτομερώς» από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία με διάταξή της απεφάνθη ότι θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, η μηνυτήρια αναφορά ερευνάται εκ νέου «με μοναδικό επιπλέον στοιχείο» το ηχητικό που δημοσίευσε το iefimerida.gr το οποίο κρίθηκε ως «νέο στοιχείο».

Ωστόσο κατά την κα Θάνου, το συγκεκριμένο ηχητικό «ουδόλως αποτελεί νέο και σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο», καθώς «την εν λόγω συνομιλία την οποία είχε καταγράψει ο ίδιος ο καταγγέλλων (Βγενόπουλος) ουδέποτε την προσκόμισε, ούτε όταν κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά το Μάιο του 2016, ούτε και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν κλήθηκε και έδωσε ένορκη κατάθεση ενώπιον εισαγγελέα.

«..Προφανώς και ο ίδιος ο Α. Βγενόπουλος ως δικηγόρος εγνώριζε ότι το εν λόγω ηχητικό ουδεμία αποδεικτική δύναμη είχε ως προς την καταγγελία της μηνυτήριας αναφορά και ένεκα τούτου απέφυγε τεχνηέντως να προσκομίσει τότε το ηχητικό ως στοιχείο απόδειξης συνημμένο στη μηνυτήρια αναφορά του.»

Επίσης, σχετικά με το σκέλος της καταγγελίας ότι η δήθεν η κα Θάνου ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου την περίοδο εκείνη είχε αντικαταστήσει τον τότε αντιπρόεδρο του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να επηρεάσει τη σύνθεσή του η Βασιλική Θάνου, κάνει λόγο για πάγια εφαρμοζόμενη από τον εκάστοτε πρόεδρο πρακτική. Μάλιστα ζητεί να χορηγηθούν αντίγραφα από τον Άρειο Πάγο συγκεκριμένων πράξεων της νυν πρόεδρου με τις οποίες αντικαταστάθηκαν οι αντιπρόεδροι των δύο ποινικών τμημάτων το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2022 λόγω συνταξιοδότησης.

Διαβάστε επίσης: 

Άρειος Πάγος: Εντολή έρευνας για το «ξαναζεσταμένο φαγητό» με το ηχητικό Βγενόπουλου


Δικαιοσύνη α λα καρτ: Ανασύρουν από το αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου αλλά κωφεύουν στις καταγγελίες Βαξεβάνη για Μανιαδάκη