Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Ο γιατρός της Τζωρτζίνας υποψιαζόταν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ίσως πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Ο γιατρός της Τζωρτζίνας υποψιαζόταν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ίσως πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν

Υποψίες πως η Ρούλα Πισπιρίγκου πιθανότατα να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν είχε ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης ο οποίος παρακολουθούσε την εννιάχρονη Τζωρτζίνα, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του. Μάλιστα όπως λέει είχε επικοινωνήσει με ειδικούς στην ψυχιατρική κλινική, ενώ είχε μεταφέρει την σκέψη του και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο dikastiko.gr, όταν ο ίδιος ρωτήθηκε για τα επεισόδια της μικρής Τζωρτζίνας απάντησε ότι κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα τα επεισόδια που ανέφερε η Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς δεν παρουσίαζε κάτι παρόμοιο όταν βρισκόταν υπό την προστασία των γιατρών.

Μάλιστα ο κ. Ηλιάδης που όταν αναφέρεται στην Τζωρτζίνα την αποκαλεί η μικρούλα, μίλησε για διαφοροποίηση της συμπεριφοράς της μητέρας που παρακολουθούσε σαν τρίτο πρόσωπο σαν θεατής την πορεία του παιδιού της, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Ρούλα Πισπιρίγκου να καταγράψει σε βίντεο τα επεισόδια της Τζωρτζίνας.

Ολόκληρη η κατάθεση του γιατρού της Τζωρτζίνας – Τι είπε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Για περιστατικό Απριλίου 2021

«Αφού σταθεροποιήσαμε τον ασθενή έκανα την πρώτη ενημέρωση στους γονείς… Η πρώτη μου επαφή: Θυμάμαι ότι ο πατέρας ήταν θλιμμένος, όπως και η μητέρα.. Η τακτική μου είναι η ενημέρωση να γίνεται κάθε μέρα το πρωί και το απόγευμα για 30 λεπτά από τον εφημερεύοντα γιατρό. Η μικρούλα φαινόταν ότι μέρα με τη μέρα κέρδιζε τη μάχη. Λόγω του ιστορικού της οικογένειας με το θάνατο των δύο προηγούμενων παιδιών, αυτό μας έκανε να θέλουμε ακόμα πιο πολύ να σώσουμε τη μικρή. Αναφορικά με τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας πήρα πληροφορίες από τους γονείς όπου μου είπαν ότι ο θάνατος της Μαλένας προκλήθηκε από ηπατική ανεπάρκεια, ενώ ο θάνατος της Ίριδας ήταν ένα αιφνίδιο γεγονός. Αμέσως επικοινώνησα με την κυρία Μπάκα, που είναι παιδοογκολόγος στο «Ελπίδα», δίπλα στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και μου είπε ότι κι αυτή θεώρησε το θάνατο της Μαλένας αιφνίδιο και περίεργο και ότι δεν δικαιολογείται ηπατική ανεπάρκεια στο παιδί..

Συνέχισα με την πρωινή ενημέρωση με τους γονείς και ένιωσα από τη μητέρα ότι υπήρχε μία διαφοροποίηση στο συναίσθημα της. Σαν να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στην κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο ως θεατής. Ακόμη και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν την συμπεριφορά αυτή της μητέρας και μου το είπαν. Εγώ το συζήτησα αυτό μαζί της και μου είπε ότι έχει χάσει ήδη δύο παιδιά και ότι γνωρίζει ότι θα την έλεγα «παγοκολώνα»

Περνώντας οι ημέρες και βλέποντας την συμπεριφορά αυτής της μητέρας, μου πέρασε απ’ το μυαλό μήπως συντρέχει περίπτωση του συνδρόμου Μινχάουζεν.. Το σύνδρομο αυτό απαντάτε αποκλειστικά σε γυναίκες μητέρες…Η επόμενη σκέψη ήταν να προσεγγίσω την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μου στο Ρίο. Επισκέφτηκα δύο ψυχίατρους …Μου είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί αυτό το σύνδρομο σε αυτή τη φάση και μου πρότειναν να πάει η μητέρα σε ένα τρίτο ψυχίατρο της κλινικής χωρίς να γνωρίζει το λόγο και έτσι και έγινε…

Τελικά πήγε στο ραντεβού με το σύζυγό της και την επόμενη μέρα ήρθαν στο γραφείο μου οι γονείς. Οι γονείς αμφισβήτησαν όλη αυτή τη διαδικασία εξαιτίας των ερωτήσεων που έκαναν οι ψυχίατροι στην μητέρα και μου είπαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις επισκέψεις. Ο πατέρας μου είπε «η γυναίκα μου δεν είναι τρελή»

Ακολούθως πήρα τηλέφωνο στο χαμόγελο του παιδιού. Έκανα δύο κλήσεις σε αυτό. Το πρώτο τηλεφώνημα ήταν στο επίπεδο βοήθειας, ότι δηλαδή είχαμε μια μητέρα που είχε χάσει δύο παιδιά και το τρίτο χαροπαλεύει. Τους είπα λοιπόν ότι έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν πιο ξεκάθαρο και εξέφρασα την αγωνία μου για την τυχόν ύπαρξη του ως άνω συνδρόμου και εκεί μου είπαν ότι το περιστατικό ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων τους και μου πρότειναν να απευθυνθώ στην εισαγγελία…»

Στη συνέχεια όπως λέει ο μάρτυρας ήρθε σε επαφή με την ιατροδικαστή την κυρία Τζιώλα που είχε κάνει την νεκροψία – νεκροτομή στην Ίριδα και της εξέφρασε την αγωνία του για το αν υπάρχει σύνδεση των αιφνίδιων θανάτων με κάτι γονιδιακό. Ο γονιδιακός έλεγχος έγινε και δεν έδειξε κάτι.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε απινιδωτής – βηματοδότης στο παιδί για περαιτέρω προστασία του.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η μικρή έμεινε στη ΜΕΘ δηλαδή από τις 5 Ιουνίου 2021 έως και τις 19 Ιουλίου 2021, ήταν σε διαρκή παρακολούθηση με μηχανήματα που κατέγραφαν συνεχώς τις σφίξεις, τον κορεσμό και την αναπνοή της, προκειμένου να ελέγξουμε αν παρουσιάζει από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ή από το αναπνευστικό σύστημα οτιδήποτε που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδυκαρδία. Καθ΄όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν παρουσιάστηκε τίποτα, δηλαδή δεν παρουσίασε επεισόδιο σπασμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδυκαρδία. Στο διάστημα αυτό, είχε γίνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, που τα ευρήματα συνηγορούσαν σε υποξική εγκεφαλοπάθεια και σ’ αυτό το διάστημα η μικρή είχε επίσης ελεγχθεί με εγκεφαλογράφημα από νευρολόγο του Καραμανδάνειου νοσοκομείου και δεν έδειξε επιληπτική δραστηριότητα…

Στις συζητήσεις που είχα με τους γονείς, αναφορικά με την εξέλιξη της μικρής, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον για τη μικρή, δηλαδή μια εγχείρηση, ενώ από τη μητέρα δεν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον. Συνήθως ο πατέρας συζητούσε, ενώ εκείνη απλά άκουγε και μάλιστα σε μία από τις συναντήσεις μας στο γραφείο μου μου έκανε εντύπωση ότι αντί η μητέρα να ρωτάει για το δικό της παιδί ρωτούσε για τα παιδιά που έχω στη φωτογραφία πίσω από το γραφείο μου και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα…»

Από τις 17 Ιανουαρίου 2022 η μητέρα όπως λέει ο μάρτυρας αναφέρει ότι η Τζωρτζίνα παρουσιάζει επεισόδια με εμετούς και αναφερόμενους σπασμούς διαρκείας λιγότερο των 2 λεπτών, τα οποία υποχωρούσαν αυτόματα. «Στις 19 Ιανουαρίου 2022 εισήχθη στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Πατρών για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια. Άλλωστε με βάση τις αναφορές της μητέρας έπρεπε να εισαχθεί το παιδί γιατί επικαλούνταν ότι έκανε εμετούς….Στο νοσοκομείο Πατρών η Τζωρτζίνα νοσηλεύτηκε από τις 19 Ιανουαρίου 2022 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2022, όπου και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού…»

Σύμφωνα με το μάρτυρα σε όσα επεισόδια ανέφερε η μητέρα πως έκανε η μικρή ποτέ δεν ήταν μπροστά κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής. «Όσο ήταν υπό την προστασία μας δεν παρουσίαζε τίποτα η μικρούλα», είπε… «Θέλω να αναφέρω ότι τον Απρίλιο του 2021, σε μία από τις συναντήσεις μας με την κυρία Τζιώλα στην εντατική έτυχε η μητέρα να ακούσει την μεταξύ μας συνομιλία και συγκεκριμένα τις ανησυχίες και τις υποψίες που είχα. Μετά ήρθε στο γραφείο μου με το σύζυγό της και μου ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθώ με κάτι που δεν είχε σχέση με το ιατρικό κομμάτι της διαδικασίας και να παραμείνω αυστηρά στο ιατρικό κομμάτι και εγώ συμφώνησα και ζήτησα και συγνώμη. Ενώ νόμιζα ότι θα διαταραχθεί η μεταξύ μας σχέση δηλαδή γιατρού και γονέων, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η μητέρα έδειχνε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, μου τηλεφωνούσε, με ρωτούσε, μου εξέθετε τις απορίες της και γενικά η μεταξύ μας σχέση εξελίχθηκε ομαλά. Μετά ενδόμυχα πίστεψα ότι θα ερχόταν ο πατέρας και θα με ρωτούσε αν με ανησυχεί κάτι, εάν υποπτεύομαι κάτι, από τη στιγμή που έβλεπε κινήσεις από εμένα όσον αφορά στην υγεία του παιδιού του, πράγμα που δεν έκανε ποτέ. Τέλος θέλω να αναφέρω το έξης:

Στις 29 Ιανουαρίου 2022 την ώρα που γινόταν η ανακοπή της μικρούλας μου τηλεφώνησε η κυρία Πισπιρίγκου και μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή και ένιωσα σα να μου έδινε απλά μια πληροφορία για το παιδί της. Εγώ έντρομος την ρώτησα «τι;» και της είπα να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τους γιατρούς να ενεργήσουν. Στη συνέχεια με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε ότι το παιδί κατέληξε».

Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Παραγγελία για ιατροδικαστικές εξετάσεις σχετικά με τους θανάτους των μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, έδωσαν οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την έρευνα, με στόχο να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή τα δύο παιδιά. Όλα αυτά την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι προφυλακισμένη κατηγορούμενη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.

Οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου έχουν ζητήσει να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των δύο θανάτων, ενώ ήδη μελετούν τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών, τις διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η μικρή Μαλένα.

Με άλλα λόγια ζητείται από τους ιατροδικαστές Αθηνών Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογριά να συντάξουν γνωμοδότηση-πόρισμα με βάση τα ευρήματα για τις αιτίες θανάτου των άτυχων κοριτσιών.

Τις κλήσεις του ΕΚΑΒ και τα έγγραφα του νοσοκομείου στο οποιο μεταφέρθηκε θα μελετήσουν οι εισαγγελείς για την υπόθεση της Ίριδας, ενώ φαίνεται πως ξεκινά νέος κύκλος καταθέσεων στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα πρόσωπα που έχουν εξεταστεί από την Αστυνομία ως μάρτυρες. Μετά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θα καταθέσουν και πρόσωπα του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης

Θάνατοι παιδιών Πάτρα: Τι βρέθηκε στο τάμπλετ της Τζωρτζίνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter