Θάλασσα λυμάτων πνίγει το Αλιβέρι – Υψηλές τιμές στις μετρήσεις, σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες

Θάλασσα λυμάτων πνίγει το Αλιβέρι – Υψηλές τιμές στις μετρήσεις, σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες

«Στο Αλιβέρι οι άνθρωποι έχουν μείνει από την πρώτη μέρα του έτους χωρίς καθαρό νερό. Τώρα έχουν πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό. Εχουν πει το νερό νεράκι. Υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης του νερού από την πηγή ως το λύμα». Ετσι σχολίασε ο δικηγόρος Χαλκίδας Δημήτρης Σουφλέρης, εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ευβοϊκή κωμόπολη και η γύρω πανέμορφη –και ιδιαίτερα τουριστική– περιοχή, καθώς μάλιστα πλησιάζει το Πάσχα.

Από τη μια το πόσιμο νερό τους έχει κριθεί «ακατάλληλο» με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας «λόγω επικίνδυνης ρύπανσης του δικτύου ύδρευσης» και το Αλιβέρι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 14 Ιανουαρίου, καθώς τότε μετρήσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας διαπίστωσαν υπερβάσεις σε υδράργυρο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Από την άλλη ο Βιολογικός Καθαρισμός Αλιβερίου (ΒΙΟΚΑ), που κατά παραδοχή του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Κύμης – Αλιβερίου (ΔΕΥΑΚΑ) υπολειτουργεί επί σειρά ετών, παρουσιάζει και μια «έκτακτη βλάβη», όπως είπε στο Documento ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος. Αποτέλεσμα είναι να εξυπηρετεί μεν στοιχειωδώς το δίκτυο, αλλά να μην μπορεί να δεχθεί λύματα από τους βόθρους 17 οικισμών. Τον ΒΙΟΚΑ επιθεώρησε πριν από μερικές μέρες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Χρονίζει το σοβαρό πρόβλημα

Το σοβαρό πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού χρονίζει. Οπως ανέφερε ο Ν. Μπαράκος, «ακόμη και όταν ήταν φτιαγμένος και δεν είχε τη βλάβη, λειτουργούσε υποτυπωδώς» λόγω παλαιότητας (είχε κατασκευαστεί το 1987). Από το 2017 ο δήμος δεν έχει αναρτήσει μετρήσεις από την έξοδο του βιολογικού, ως όφειλε, στη βάση δεδομένων για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων που λειτουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παραδέχεται όμως το πρόβλημα και έστειλε στο Documento ενδεικτικές αναλύσεις από το 2023. Να σημειωθεί ότι τα λύματα πέφτουν μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 300 μέτρων εντός του κόλπου του Αλιβερίου.

Στη μέτρηση τα ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια δείχνουν τιμή 127, όταν το όριο απόρριψης του συγκεκριμένου έργου είναι 25. Το ολικό άζωτο 51, με όριο 10, το αμμωνιακό άζωτο 47, με όριο 2, το βιοχημικό απαιτούμενο οξυγόνο BOD 77 (με όριο 20), και το COD (χημικά απαιτούμενο οξυγόνο) 123, με όριο 80. Σχολιάζοντας τις μετρήσεις, ο Μιχάλης Λεοτσινίδης, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρατήρησε ότι εκτός από το πρόβλημα ευτροφισμού που προκαλούν στους θαλάσσιους οργανισμούς οι εκτός ορίων συγκεντρώσεις φωσφορικών, αμμωνιακών και νιτρικών αλάτων, «υπάρχουν πολλά αιωρούμενα στερεά, που σημαίνει ότι υπάρχει διαφυγή λάσπης. Η λάσπη είναι δυνατόν να περιέχει διάφορα τοξικά μέταλλα και αυτό πρέπει να διερευνηθεί».Μάλιστα, αυτό γίνεται πιο επιτακτικό, εφόσον και οι επίσημες μετρήσεις πόσιμου νερού ανιχνεύουν βαρέα μέταλλα.

Σε απόγνωση κάτοικοι και επαγγελματίες

Το Documento μίλησε με επαγγελματίες της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων στους Αγίους Αναργύρους Πετριών και στην περιοχή του Αργυρού, που δεν εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή ο βιολογικός.

«Θέλουμε να λειτουργήσουμε με την ησυχία μας, να δουλέψουμε. Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί μετά το Πάσχα, όταν αρχίσουν να γεμίζουν οι βόθροι» λένε, καθώς το κόστος μεταφοράς των λυμάτων τους (αντί για το Αλιβέρι) στον βιολογικό της Χαλκίδας, που είναι ο αμέσως επόμενος διαθέσιμος, είναι πολλαπλάσιο και για πολλούς αδύνατον να καταβληθεί.

Ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Ν. Μπαράκος από την πλευρά του δίνει υποσχέσεις ότι η βλάβη θα διορθωθεί εντός δέκα δεκαπέντε ημερών. Εξηγεί ότι πιστεύει ότι το έργο αναβάθμισης της μονάδας θα επιτρέψει στον βιολογικό να λειτουργήσει επιτέλους κανονικά – παρότι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2022, δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα να αναμένουν τη μεταφορά του στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Κάτι που ελπίζει να γίνει έως το τέλος Απριλίου. Μάλιστα, είπε ότι ακόμη οκτώ βιολογικοί σε όλη τη χώρα «έχουν μείνει στον αέρα».

Μέσα στο ρέμα ο αγωγός του βιολογικού Κύμης

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τάσος Βλάχος καταγγέλλει ότι δεν λειτουργούν σωστά ούτε ο βιολογικός καθαρισμός της Κύμης ούτε ένας τρίτος βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή Μονόδρυ, για τον οποίο επιβλήθηκε μάλιστα πρόστιμο 11.000 ευρώ στον δήμο το 2017. Στην περίπτωση του βιολογικού της Κύμης, που κατασκευάστηκε το 2010, ο παλιότερος αγωγός που φέρνει τα λύματα στη μονάδα και δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα έχει την πρωτοτυπία να βρίσκεται εντός τοπικού ρέματος (!) με αδιευκρίνιστες συνέπειες για τα νερά του και τον υδροφόρο ορίζοντα. Στο Μονόδρυ, το τοπικό συμβούλιο έχει καταγγείλει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι βρόμικα και δυσώδη λύματα έφευγαν προς τοπικό ρέμα. Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 11.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μονάδα το 2017, αλλά σήμερα υποστηρίζει πως ο βιολογικός στο Μονόδρυ λειτουργεί κανονικά.

Ετικέτες

Documento Newsletter