THAAD: Ποιο είναι το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

THAAD: Ποιο είναι το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστικών συστημάτων, το THAAD, συντομογραφία για το Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μοναδικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να αναχαιτίσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας κατά την τελική φάση της πτήσης τους – ή κατάδυση στο στόχο τους.

Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητικοί, δηλαδή εξουδετερώνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι με αυτούς και όχι ανατινάζοντας κοντά στην εισερχόμενη πολεμική κεφαλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επτά μονάδες THAAD, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά – με οκτώ αναχαιτιστές ο καθένας – ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και ένα στοιχείο ελέγχου πυρός και επικοινωνιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD για να «υπερασπιστούν το Ισραήλ», μαζί με 100 στρατιώτες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στο Ισραήλ THAAD στο Ισραήλ, το οποίο θα χειρίζεται ο αμερικανικός στρατός στο Ισραήλ, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων THAAD και μιας ομάδας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ σε ανακοίνωσή του.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά η Wall Street Journal, ενώ ήδη από χθες ήδη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται εν μέσω προετοιμασιών για μια αναμενόμενη ισραηλινή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν – απάντηση στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ. Και τα δύο συστήματα μπορούν να μοιράζονται καθήκοντα αναχαίτισης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση ιρανικού πυραυλικού πλήγματος.

Τι κάνει το THAAD τόσο αποτελεσματικό;

Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει πληροφορίες στόχευσης, το ραντάρ Army Navy/Transportable Radar Surveillance ή AN/TPY-2.

Το σύστημα ραντάρ, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με την πυραυλική συστοιχία ή να είναι ήδη εγκατεστημένο σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ή σε άλλες εγκαταστάσεις, μπορεί να ανιχνεύει πυραύλους με δύο τρόπους. Στην εμπρόσθια λειτουργία του είναι διαμορφωμένο για να αποκτά και να παρακολουθεί στόχους σε αποστάσεις έως και 3.000 χιλιόμετρα (1.865 μίλια), και στην τελική λειτουργία του είναι στραμμένο προς τα πάνω για να αποκτά στόχους κατά τη διάρκεια της καθόδου τους, σύμφωνα με το Missile Defense Project. Το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα (1.100 μίλια) από το Ισραήλ.

Το THAAD δεν θα ενεργεί μόνο του σε οποιαδήποτε άμυνα του Ισραήλ και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα περαιτέρω «αποτρεπτικό» μέσο σε μια επίθεση, δήλωσε στο CNN ο στρατιωτικός αναλυτής Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα προσθέσει στην πραγματικότητα ένα στρώμα στην υπάρχουσα ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Leighton.

Τα μοντέλα παραγωγής του συστήματος THAAD δεν απέτυχαν ποτέ να αναχαιτίσουν εισερχόμενους στόχους σε δοκιμές, σύμφωνα με το Missile Threat Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Τι γίνεται με τα άλλα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ;

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη πολλαπλά αντιπυραυλικά συστήματα σχεδιασμένα να καταρρίπτουν τα εισερχόμενα βλήματα.

Το David’s Sling, ένα κοινό έργο του ισραηλινού RAFAEL Advanced Defense System και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon, χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά συστήματα Stunner και SkyCeptor κινητικού hit-to-kill για την εξουδετέρωση στόχων σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια), σύμφωνα με το Missile Threat Project.

Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα ισραηλινά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το CSIS, το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θραύσης για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για την αναχαίτιση εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων στο διάστημα, όπως μπορεί να κάνει το THAAD.

Το χαμηλότερο επίπεδο βλημάτων που εκτοξεύονται στο Ισραήλ καταπολεμάται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome, το οποίο αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές ελιγμών πυραύλων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον στέλνει μια μπαταρία THAAD στο Ισραήλ. Μία είχε σταλεί το 2019 για μια άσκηση.

Αλλού οι αναπτύξεις THAAD παρακολουθούνται επίσης στενά από τους αντιπάλους των ΗΠΑ, κυρίως από την Κίνα.

Η ανάπτυξη μιας μπαταρίας THAAD στη Νότια Κορέα το 2017, καθώς οι απειλές για βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκαν, προκάλεσε τη σφοδρή αντίθεση του Πεκίνου, το οποίο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ανησυχούσε ότι το ισχυρό ραντάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία δραστηριοτήτων πολύ μέσα στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει το THAAD στο Γκουάμ, για να προστατεύσουν τις ζωτικής σημασίας αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί του Ειρηνικού από πιθανές απειλές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ή την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια ρατσιστική επίθεση σε βάρος ντελιβερά στην πορεία για τον Καμράν – Σκληρές εικόνες

Η Ουκρανία ζητά από την Βραζιλία την σύλληψη Πούτιν με βάση το ένταλμα του ΔΠΔ εάν αυτός μεταβεί εκεί για την G20

Ολλανδία: Μια πρώην νύφη μαχητή του Ισλαμικού Κράτους δικάζεται για εγκλήματα κατά των Γιαζίντι

Το Ιράν βάζει «φρένο» στις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

 

 

Documento Newsletter