Θα βλέπουμε την Ευρώπη με το κιάλι

Θα βλέπουμε την Ευρώπη με το κιάλι

Οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τριετία 2024-27 ανεβάζουν κι άλλο τον βαθμό δυσκολίας για τις ελληνικές ομάδες

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συμμετοχή των πέντε ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις της σεζόν 2023-24 ξεκίνησε μεσοβδόμαδα με τις κληρώσεις της UEFA, στις οποίες Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Αρης έμαθαν τους προσεχείς αντιπάλους τους στους προκριματικούς γύρους των τριών διοργανώσεων.

Κι αν για τη σεζόν 2023-24 τα πράγματα είναι γνωστά (συμμετοχή με πέντε ομάδες στην Ευρώπη κ.λπ.), εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι για τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ την επόμενη τριετία (2024-25 έως 2026-27), απόρροια της κακής πορείας των συλλόγων μας τα προηγούμενα χρόνια και της απαξίωσής τους στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Αποκορύφωμα η πενιχρή συγκέντρωση βαθμών την περσινή σεζόν (μόλις 2.125 βαθμοί), με την οποία η Ελλάδα τερμάτισε ακόμη πιο χαμηλά στο ranking της UEFA και θα ξεκινήσει φέτος από τη 19η θέση της σχετικής λίστας, κάτι που σημαίνει ότι από του χρόνου επιστρέφουμε ξανά στις τέσσερις ομάδες. Κι αυτό από μόνο του αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας προκειμένου να ανέβουμε ξανά και να μπορέσουμε να φτάσουμε πάλι στη 15η θέση του ranking με περισσότερα μπόνους. Για να την πλησιάσουμε ή να την προσπεράσουμε δεν θα αρκέσουν οι υπερβάσεις αλλά θα χρειαστεί μια σειρά θαυμάτων.

Ο ειδικός σε τέτοια θέματα συνάδελφος Ανδρέας Δημάτος, που εργάζεται πλέον στην UEFA, ανέφερε σε ανάλυσή του ότι το υπάρχον καθεστώς αλλάζει από την επόμενη σεζόν. «Στην πρώτη σεζόν του νέου τριετούς κύκλου των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (202427) με το league format αντί για το group format και στα τρία Κύπελλα, με ενιαία βαθμολογία και με 36 αντί για 32 ομάδες στο κυρίως μενού της σεζόν, μετά τα καλοκαιρινά προκριματικά». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

• Χάνεται ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και από τα πέντε επιστρέφουμε πάλι στα τέσσερα.

• Χάνεται το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

• Ο πρωταθλητής Ελλάδας της επόμενης σεζόν (2023-24) θα ξεκινήσει από τον β΄ προκριματικό γύρο.

• Ο κυπελλούχος του 2024 (ή ο δεύτερος των πλέι οφ αν ο πρωταθλητής κάνει το νταμπλ) θα ξεκινήσει από τον β΄ προκριματικό του Europa League.

• Ο 3ος και ο 4ος της βαθμολογίας των πλέι οφ της επόμενης σεζόν θα ξεκινήσουν από τον β΄ προκριματικό του Conference League.

• Οι τέσσερις εκπρόσωποί μας την επόμενη σεζόν υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές τους μάχες τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου. Εν ολίγοις, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Κι αν οι πέντε φετινοί εκπρόσωποί μας δεν καταφέρουν να αντιστρέψουν έστω λίγο την εις βάρος μας κατάσταση, τότε ούτε τη σεζόν 2025-26 θα καταφέρουμε να μπούμε στο νέο φορμάτ των διοργανώσεων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ΑΕΚ που θα μάθει στις 24 Ιουλίου τον αντίπαλό της στον τρίτο προκριματικό του Champions League θα αγωνιστεί στις 8-9/8 και 15/8. Ο δευτεραθλητής Παναθηναϊκός ξεκινάει στον δεύτερο προκριματικό του Champions League κόντρα στην ουκρανική Ντνίπρο (25-26/7 και 1-2/8).

Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει (10/8 και 17/8) από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League με αντίπαλο την ομάδα που θα αποκλειστεί από το ζευγάρι Σερβέτ (Ελβετία) – Γκενκ (Βέλγιο).

ΠΑΟΚ και Αρης θα ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό της Conference League (27/7 και 3/8) με αντιπάλους την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και τη νικήτρια του ζευγαριού Αραράτ (Αρμενία) – Εγνατία (Αλβανία) αντίστοιχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter