Θα τους αφήσουμε να διαλύσουν το ΕΣΥ;

Την Κυριακή οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουμε για τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ένα ύψιστο δημοκρατικό μας δικαίωμα στο οποίο οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι. Γιατί τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, αυτά που η κυβέρνηση με την παρελκυστική και αποπροσανατολιστική ρητορική της απέφυγε να συζητήσει, μας αφορούν όλους. Γιατί τα ευρωπαϊκά επίδικα είναι και εθνικά και αντίστροφα. Μια από τις υψηλότερες θέσεις σ’ αυτή την ατζέντα καταλαμβάνει και ο τομέας της υγείας, την οποία η κυβέρνηση των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη έχει βαλθεί να εκθεμελιώσει, απαξιώνοντας ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα της προς όφελος των ολίγων και των ελίτ.

Καταρχήν είναι να απορεί κανείς με την ενόχληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όταν στην κριτική μας μιλάμε για «νεοδεξιά» και ότι απεργάζονται σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλου του φάσματος της υγείας. Εδώ δρομολογούν την εμπορευματοποίηση του αίματος –δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες, οργανώσεις και φορείς γι’ αυτό το θέμα– και τους ενοχλεί η ορολογία της κριτικής μας; Αλλά αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για να μην απαντήσουν για την κοινωνική αναλγησία των έργων και των ημερών τους. Φτάσαμε στο 2024 για να πουληθεί το αίμα των πολιτών. Δεν φτάνει που τους το «πίνουν» με την ακρίβεια, θέλουν να το πουλήσουν κιόλας.

Αλλά δεν εξαντλούν μόνο τους πολίτες. Εχουν εξουθενώσει και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, το οποίο έχει φτάσει στα σωματικά και ψυχολογικά όριά του και προσπαθούν να το ξεγελάσουν με τα απογευματινά χειρουργεία και με δήθεν αυξήσεις. Και για του λόγου το αληθές ανανεώθηκαν στις 31 Μαΐου 2024 τα στοιχεία που είναι συντριπτικά για την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Από τον Ιούνιο του 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τον Μάιο του 2024 οι τακτικοί εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας έχουν μειωθεί κατά 9.021, οι δε μη τακτικοί, οι συμβασιούχοι, έχουν αντιθέτως αυξηθεί κατά 20.225. Δηλαδή δεν θέλουν μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ γιατί από τη μια θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν και από την άλλη θέλουν να κρατούν όμηρους τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα αυτοί να φεύγουν στο εξωτερικό. Με δυο λέξεις, νεοφιλελευθερισμός και ρουσφέτι.

Κι επειδή από την κυβέρνηση συνεχώς πιπιλίζουν την καραμέλα περί ανυπαρξίας κοστολογημένης πρότασής μας, εμείς τους απαντάμε με τις πράξεις μας και όχι με fake news και προπαγάνδα. Το τελευταίο διάστημα ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε καταθέσει δύο τροπολογίες: μία για την παροχή κινήτρων ούτως ώστε οι γιατροί να μένουν στα νησιά και στις άγονες και προβληματικές περιοχές και μία για το επίσης μεγάλο θέμα του clawback, που πλήττει κυρίως τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά κέντρα. Αλλά η κυβέρνηση κώφευε και κωφεύει. Τουλάχιστον μας μένει η ικανοποίηση ότι η επιμονή μας κινητοποιεί τους κυβερνώντες, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους φαίνεται να έκαναν λίγο πίσω με κάποια μέτρα-μπαλώματα, αλλά όπως έχουν πλειστάκις αποδείξει όλα γίνονται για την πρόσκαιρη υφαρπαγή της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να στείλουμε δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση για την προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια και φυσικά το νερό. Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο: ασθενείς και εργαζόμενους. Ενα ΕΣΥ που θα αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή της μεγάλης μεταρρύθμισης του 1983 και του μεταπολεμικού βρετανικού μοντέλου του NHS, που αποτέλεσαν τον πυρήνα του δυτικού κοινωνικού κράτους δικαίου, κάτι που αποτελεί τη μεγάλη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόκληση.

Ετικέτες