Θα ψηφίσουν και τα tablets στις εκλογές;

Θα ψηφίσουν και τα tablets στις εκλογές;

Θα σας το πω όπως ακριβώς το σκέφτοµαι: φοβάµαι µη στις εκλογές αυτές ψηφίσουν και τα tablets. Η σχέση της δεξιάς παράταξης µε τη βία και τη νοθεία είναι ιστορική. Η φράση «ψήφισαν και τα δέντρα» περιγράφει τις εκλογές του 1961 και την εκλογική νοθεία της ΕΡΕ. ∆εν έχω κανένα λόγο να πυροδοτήσω φόβους και πάθη από το παρελθόν, πλην όµως θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρυφτεί και το επικοινωνιακό άγχος δεν τον αφήνει.

Την προηγούµενη βδοµάδα ο Μητσοτάκης σε µια συνέντευξή του στον δηµοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, χωρίς να υπάρχει δικαιολογητικό υπόβαθρο, έκανε µια περίεργη τοποθέτηση. Απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον κατηγορεί για πιθανή νοθεία. Είπε συγκεκριµένα ο πρωθυπουργός: «Αυτοί οι οποίοι τα λένε, µε πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν ένα σκοπό, κ. Κουβαρά. Και αυτός είναι να δηµιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσµατος. Ηδη το εννοούν». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε ποτέ θέµα ενδεχόµενης νοθείας στις εκλογές. Αρχισα να ψάχνω τι µπορεί να έκανε τον Μητσοτάκη να θέσει απρόκλητα ένα τέτοιο θέµα. Και επειδή δεν βρήκα σχετικό λόγο (πέρα βέβαια από το ιστορικό προηγούµενο που αφορούσε την ΕΡΕ και τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961) κατέληξα ότι ο Μητσοτάκης κάτι έχει στο µυαλό του και λειτουργεί µε την επικοινωνιακή τακτική «εκθέτω το σενάριο προκαταβολικά ώστε να ακυρώσω τις κατηγορίες βολικά». Καχύποπτη γαρ, επέκτεινα πέρα από τις σκέψεις και την έρευνα. Σας γράφω τι βρήκα και επειδή θα τα διαβάσει και ο κ. Μητσοτάκης ίσως γλιτώσουµε την ταλαιπωρία.

Τα εκλογικά αποτελέσµατα στις φετινές εκλογές θα τα συλλέξει, θα τα επεξεργαστεί και θα τα ανακοινώσει η εταιρεία Singular Logic. Είναι µια παλιά, γνωστή εταιρεία του οµίλου Βγενόπουλου, η οποία ανήκει πλέον σε άλλη εταιρεία. Για να µη σας ταλαιπωρήσω µε το πώς αποκτήθηκε και πώς µοιράστηκαν οι µετοχές της, θα σταθώ στα γενικά και ευκόλως κατανοητά. Η εταιρεία είναι συµφερόντων του Σπύρου Μανωλόπουλου και της εταιρείας του Space Hellas. Η οικογένεια Μανωλόπουλου και φυσικά ο Σπύρος και η οικογένεια Μητσοτάκη είναι τόσο δεµένες ιστορικά που κάποιος γνώστης µού είπε χαρακτηριστικά «είναι σαν να µιλάµε για µια φαµίλια». Εννοούσε φαντάζοµαι αυτό που αποκαλούν στην Κρήτη φαµίλια, δηλαδή τις πολύ στενές φιλικές σχέσεις µε στοιχεία διαχρονικής υποστήριξης. Οπως και να το εννοεί, ο Σπύρος και ο Κυριάκος γνωρίζονται και στηρίζονται. Για παράδειγµα η εταιρεία του Μανωλόπουλου ανέλαβε µέσω προγράµµατος του ∆ήµου Παλαιού Φαλήρου, όπου είναι δήµαρχος ο ∆ιονύσης Χατζηδάκης, αγαπηµένος συγγενής του γέρου Μητσοτάκη, να δώσει το 2013 300.000 ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Ιδρύµατος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που εδρεύει ωστόσο στον ∆ήµο της Αθήνας.

Αν πρόκειται να αναλύσουµε τις δραστηριότητες της Space Hellas, έχουµε πολλά να πούµε. Η εταιρεία όταν στο τιµόνι της ήταν ο ∆ηµήτρης Μανωλόπουλος, πατέρας του Σπύρου, ήταν ενδιάµεσος για την προµήθεια οπλικών συστηµάτων. Το 2010 εκπροσώπησε τη γερµανική εταιρεία όπλων Rheinmetall και πήρε µια δουλειά προµήθειας βληµάτων µε συναίνεση ΠΑΣΟΚ και Ν∆. Παρότι η Ν∆ δεν ήταν στην κυβέρνηση, συναίνεσε στην πολυσυζητηµένη αγορά στην οποία συµµετείχε ο φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη.

Αλλά αυτές είναι οι µάλλον αθώες προµήθειες. Το 1993, επί κυβέρνησης πατέρα Μητσοτάκη, η εταιρεία Space ήταν ο µεγάλος και σκανδαλώδης κερδισµένος από την προµήθεια συστηµάτων ραντάρ για τα F-16. Το 1999 ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες Αλεχάντρο Μαγιόρκας έπειτα από έρευνα σχηµάτισε δικογραφία για την προµήθεια αυτή, αποκαλύπτοντας ότι από τα 150 εκατ. δολάρια του κόστους των ραντάρ, περίπου 12 πήγαν σε µίζες που έδωσε η προµηθεύτρια εταιρεία Litton στην Ελλάδα. Η εταιρεία αναγκάστηκε να πάει σε συµβιβασµό µε το αµερικανικό δηµόσιο για τις δωροδοκίες και αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που σχετίζονταν µε το σύστηµα δωροδοκίας στην Ελλάδα ήταν ο Κώστας Κωνσταντινίδης και ο ∆ηµήτρης Μανωλόπουλος της Space. Τον Ιούνιο του 1999 σχηµατίστηκε δικογραφία για τις µίζες και, όπως ίσως καλώς υποθέσατε, «ουδέν προέκυψε».

Αυτά είναι µερικά χρήσιµα ιστορικά στοιχεία για τη Space, η οποία θα µας διοργανώσει την καταγραφή των εκλογικών αποτελεσµάτων. Οπως έχει διαρρεύσει, οι εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν θα έχουν έντυπα αρχεία αλλά θα δίνουν τα στοιχεία µέσω tablet. Tο δηµόσιο δεν παρεµβαίνει ούτε ελέγχει το ηλεκτρονικό σύστηµα, το οποίο οφείλουµε να υποθέσουµε ότι είναι αδιάβλητο. Στην Κύπρο, όπου η καταγραφή των αποτελεσµάτων των εκλογών έγινε ηλεκτρονικά, όλο το σύστηµα ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους και όχι κάποιας Space. Σκεφτείτε τώρα το λογισµικό καταγραφής να έχει ένα σύστηµα παρέµβασης και ταυτόχρονης αυτοαπόκρυψης, µε το οποίο δίνει σε ένα κόµµα ψήφους, όχι πολλές, τις οποίες αφαιρεί από ένα άλλο. Ενα καλό σενάριο νοθείας είναι να αφαιρεί από µικρά κόµµατα που δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου στην καταµέτρηση λόγω υποαντιπροσώπευσης στα εκλογικά τµήµατα και να τα δίνει σε ένα µεγάλο κόµµα. Θα µου πεις, να κατηγορήσουµε προκαταβολικά τον Μητσοτάκη και την εταιρεία του Μανωλόπουλου; Οχι, αλλά καλό είναι να εξασφαλιστεί ένας έλεγχος προκαταβολικά, γιατί εδώ δεν έχουµε εισαγγελείς ούτε από το Βέλγιο ούτε από το Λος Αντζελες. Αλλωστε ο Μητσοτάκης προκαταβολικά απάντησε στα σενάρια νοθείας. Τι λένε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter