Θα πούμε το νερό… νεράκι και στην Αττική – Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Ελλάδα

Θα πούμε το νερό… νεράκι και στην Αττική – Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Ελλάδα

Επανέρχεται το «φάντασμα» της λειψυδρίας στην χώρα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η Ανατολική Ελλάδα τα νησιά κυρίως του νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας και ανομβρίας καθώς το 50% των βροχοπτώσεων έχουν χαθεί για φέτος ενώ στην Κρήτη οι απώλειες φθάνουν και το 60%.

Ήδη στην Κρήτη, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε δήμοι λόγω της λειψυδρίας. Την ίδια ώρα, στη Χαλκιδική σημειώνονται πολύωρες διακοπές νερού, ενώ συναγερμός έχει σημάνει ακόμη και στον Έβρο, όπου δύο άλογα εντοπίστηκαν νεκρά και πολλά ακόμη με συμπτώματα αφυδάτωσης.

Δείτε επίσης: Έβρος: Νεκρά άγρια άλογα λόγω λειψυδρίας – Αυτοσχέδιες ποτίστρες από πολίτες για την διάσωσή τους (Video)

Στο χάρτη των περιοχών με χαμηλά αποθέματα νερού είναι και πολλά νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγαίου αλλά και η Αττική. Στην περίπτωση της Αθήνας όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Τι δείχνει ο χάρτης του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου

Σύμφωνα με τον χάρτη του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία κόκκινος συναγερμός στις περιοχές με το κόκκινο χρώμα, με πορτοκαλί όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει να παρακολουθείται στενά και με το κίτρινο χρώμα υποδηλώνεται έλλειψη μεν αλλά όχι κατάσταση συναγερμού. Τα νησιά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί εκεί έχουμε και ανομβρία αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ζήτηση νερού λόγω του τουρισμού.

Δυο δορυφορικές εικόνες που διέθεσε στην ΕΡΤ, το Κέντρο BEYDOND του αστεροσκοπείου Αθηνών περιγράφουν επίσης το επείγον της κατάστασης σε σχέση με τα αποθέματα νερού. Βλέπουμε συγκριτικά τα αποθέματα νερού για το 2022 και το 2024 στο Μόρνο και στο φράγμα του Αποσελέμη στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ετήσια κατανάλωση είναι 400 εκατ. κυβικά κατ’ έτος την ώρα που ο βασικός πάροχος νερού ο Μόρνος χάνει κάθε χρόνο μεγάλε ποσότητες. Το 2022 τα αποθέματα ήταν 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά, το 2023, 950 εκατομμύρια και το 2024 , 700 εκατ. κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα αν δεν βρέξει αρκούν για 3 χρόνια.

Τα νέα δεδομένα απαιτούν νέες λύσεις

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και απαιτείται πλέον διαφορετική διαχείριση των αποθεμάτων, η οποία, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στην ΕΡΤ, ουδέποτε υπήρξε υποδειγματική στην Ελλάδα. Απαιτείται παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού και στη συνέχεια λήψη διαχειριστικών μέτρων κυρίως για την άρδευση που ρουφά το 86% των αποθεμάτων, αλλά και τον τουρισμό, δυο τομείς που υπερκαταναλώνουν νερό.

H Ομότιμη Καθηγήτρια Υδρολογίας ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου αναφέρει πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε 1-2 χρόνια για να φθάσουμε στα χειρότερα. Δεν υπάρχει κεντρική στρατηγική ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρώτα πρέπει να τους εκτιμήσουμε, να τους αναπτύξουμε και να τους διαχειριστούμε αυτή είναι η σειρά».

Ειδικοί στην ΕΡΤ υπογραμμίζουν πως και λόγω έλλειψης επενδύσεων αφαλάτωσης, στις τουριστικές περιοχές που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα η τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να επανεξεταστεί και οι τουριστικές εγκαταστάσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλλάζουν τακτική μετά την αποχώρηση Μπάιντεν»

Καιρός: Φέρνει μπουρίνια ο πολικός αεροχείμαρρος – Θα έρθει σύντομα νέος καύσωνας; (LIVE)

«Θεέ μου, είναι απλά ένα παιδί» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες εθελοντών γιατρών από την φρίκη της Γάζας

Τέμπη: Νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μίλτος, ο Λευτέρης και τα «άλογα» της ελληνικής αποστολής

Καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987 με 1.300 νεκρούς – Οι καυτοί Ιούληδες που έμειναν στην ιστορία (Photos – Video)

Καμπανάκι Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter