Θα παραμείνει βουλευτής ο Χειμάρας μετά τις αποκαλύψεις του Documento;

Μορφή «τσουνάμι» λαμβάνουν οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα έργα και τις ημέρες του Θέμη Χειμάρα που κινήθηκε έξω από τα όρια που προδιαγράφει το ίδιο το Σύνταγμα για την ιδιότητα του βουλευτή. Μετά τη νέα αποκάλυψη – βόμβα για την γαλάζια φάμπρικα, τη νέα περίπτωση Πάτση, ο Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος, και στη ΝΔ «δεν ξέρουν, δεν είδαν». Ωστόσο, από τη στιγμή που ο βουλευτής της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας και η δραστηριότητά του, αντιβαίνει καταφανώς το άρθρο 57 του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο, το ερώτημα είναι ένα και θεμελιώδες: Θα κινηθούν οι διαδικασίες διαγραφής του βουλευτή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα;

Δείτε επίσης: «Γαλάζια» φάμπρικα: Με δουλειές €400.000 από το δημόσιο ο βουλευτής Χειμάρας (Έγγραφα)

Πάντως, σε αυτό το μήκος κύματος, θεωρείται βέβαιο πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα της Βουλής ώστε να επέλθει η έκπτωση του βουλευτή Χειμάρα από το βουλευτικό αξίωμα. Κοντολογίς, θα πράξει όπως και στην περίπτωση Πάτση, εν προκειμένω καταθέτοντας καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Γνώριζε για το ασυμβίβαστο

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αμέσως μετά την αποκάλυψη του Documento, ο Θέμης Χειμάρας ισχυρίστηκε πως τάχα μου δεν γνώριζε πως η δράση του προσκρούει στο βουλευτικό ασυμβίβαστο, ο Παύλος Πολάκης αποκαλύπτει πως ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ γνώριζε από το 2020 ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι παράνομες καθώς πούλησε εταιρεία του με 58.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Νέες «βόμβες» Πολάκη για Χειμάρα: «Ήξερε ότι παρανομεί, αλλά συνέχισε στα μουλωχτά το πλιάτσικο»

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Συγκεκριμένα για το ασυμβίβαστο, το άρθρο 57 του Συντάγματος της Ελλάδας είναι σαφές για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός βουλευτή: «Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου». Ακόμη πιο ξεκάθαρα ορίζει τι περιλαμβάνεται στο «Δημόσιο», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους.

Συνεπώς, κατά το Σύνταγμα, ένας βουλευτής έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε εταιρείες και να φέρει οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, αρκεί η εταιρεία να μην έχει δοσοληψίες με τον δημόσιο τομέα.