Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί όχι μόνο κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό προσωπικά, αλλά και στίγμα για τη χώρα ολόκληρη.
Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της Χούντας (1967-1974) που τόσο βαρύ κατηγορητήριο για ελληνικό καθεστώς βγήκε από ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί, για να ενισχύει την εξουσία του, να βιάζει το Κράτος Δικαίου, να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και να καταπατάει την ελευθερία του Τύπου, αλλά έχει εκλεγεί.
Ομως όταν η χώρα ολόκληρη υποβιβάζεται σε επίπεδο μπανανίας από ένα νεποτικό καθεστώς, αυτό δεν αφορά πλέον μόνο τον πρωθυπουργό.
Το πολίτευμα, μετά από όσα διατύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ακόμη χούντα, αλλά δεν μπορείς να το πεις κανονική Δημοκρατία, όταν δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου.
Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει ότι έχει διάθεση να αλλάξει ρότα και να διορθώσει τις λίστες Πέτσα, τις υποκλοπές, την ατιμωρησία των υπουργών του κ.λπ. κ.λπ. κάποιος πρέπει να επέμβει.
Το Σύνταγμα – όσο ακόμη υπάρχει – στο άρθρο 30, γράφει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, όσο αυτή έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά μπορεί να κάνει κάτι για την επιστροφή του Κράτους Δικαίου.
Δεν είναι υπάλληλος της κυβέρνησης, είναι πρώην ανώτατη δικαστικός, γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει. Κι αν δεν γνώριζε μπορεί -επιβάλλεται- να διαβάσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, η κυρία Σακελλαροπούλου, αν την ενδιαφέρει να σταματήσει την κατρακύλα της χώρας, είναι να δείξει και η ίδια τη δυσαρέσκειά της, υιοθετώντας το ψήφισμα ή έστω μέρος του.
Το μέγιστο, το πραγματικά μεγαλειώδες, που θα έδειχνε στον κόσμο όλο, ότι η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν ανέχεται να τη βλέπουν ως ανελεύθερη μπανανία, θα ήταν να παραιτηθεί!
Θα το κάνει; Με όσα έχει δείξει μέχρι τώρα… μάλλον όχι. Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου προτιμά να κάνει οικογενειακή παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά να τον δυσαρεστεί.
Γ. Μπ.