Θα μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή; Η πεποίθηση που δεν επαληθεύτηκε και η άλλη ερμηνεία

Θα μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή; Η πεποίθηση που δεν επαληθεύτηκε και η άλλη ερμηνεία

Mέχρι και χθες το βράδυ συνεχίστηκε το μπαράζ στήριξης από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του Όθωνα Ηλιόπουλου να δοθεί η έδρα του στον Στέφανο Κασσελάκη.

Σχετικές αναρτήσεις και δηλώσεις έκαναν οι Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρήλος, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώργος Καραμέρος, Κυριακή Μάλαμα, Καλλιόπη Βέττα, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Μπάρκας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (θεωρείται μέλος των 87), Βασίλης Κόκκαλης, Ράνια Σβίγκου και Γιάννης Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων είναι πως το να δοθεί η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη αποτελεί δείγμα έμπρακτου σεβασμού «στην ψήφο των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου και ανέδειξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του προέδρου».

Επίσης, επισημαίνουν ότι πρέπει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Το μεγάλο εμπόδιο

Όπως έχουμε ξαναπεί, για να δοθεί η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη πρέπει να παραιτηθούν 5 επιλαχόντες. Μία θέση πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται η νοµικός Ζωρζέττα Λάλη. Η ίδια ανήκει στη Νέα Αριστερά και τον χειμώνα αποκάλυψε ότι µίλησε τηλεφωνικά µε τον ίδιο και του ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Το Σάββατο η γενικότερη αίσθηση που επικρατούσε στα υψηλά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Νέα Αριστερά μετά και το 2,4% των ευρωεκλογών δεν θα κρατούσε την έδρα, διότι αφενός δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση και αφετέρου αυτό θα συσπείρωνε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον πρόεδρό.

Όμως φαίνεται πως η Ζωρζέτα Λάλη δεν έχει αλλάξει άποψη και επιμένει να κρατήσει την κοινοβουλευτική έδρα, αν της δοθεί η ευκαιρία.

Ποιοι προηγούνται

Βέβαια πριν από την κα Λάλη προηγούνται οι Πόπη Τσαπανίδου και Μιχάλης Καλογήρου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Από την Κουμουνδούρου θεωρούσαν πως αν… ξεπερνιόταν το εμπόδιο της Ζωρζέτας Λάλη, κάνεις από τους δύο δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην ευκαιρία Κασσελάκη να μπει στη Βουλή, αλλιώς αυτό θα… ηχούσε σειρήνες πολέμου μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου του κόμματος.

Τρίτη επιλαχούσα είναι η πολιτική µηχανικός δρ Τζένη Λειβαδάρου και τέταρτος επιλαχών είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος είχε πει στο Documento τον χειμώνα ότι δεν επιθυμούσε να γίνει βουλευτής. Το καλοκαίρι πάντως, κατέβηκε υποψήφιος με τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες συμμετείχε σε κοινή εκδήλωση της Νέας Αριστεράς με τον Αλέξη Χαρίτση, με πολλούς να μιλούν για συμπόρευση…

Η άλλη οδός

Όπως έχει αναφέρει το documentonews.gr υπάρχει και μια ερμηνεία, που λέει πως αν παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας από την Ομογένεια, τότε τη θέση του παίρνει άλλος υποψήφιος από την Ομογένεια, όμως αυτό το σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο να υλοποιηθεί, ειδικότερα μετά τις διαρροές από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, πως πρώτη θα κληθεί να αναλάβει η Πόπη Τσαπανίδου.

Υπέρ του να δοθεί η έδρα απευθείας στον Στέφανο Κασσελάκη τάχθηκε η καθηγήτρια νομικής του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου.

«Πράγματι, την έδρα του Ηλιόπουλου πρέπει κανονικά να την πάρει ο Κασσελάκης, χωρίς να χρειάζεται παραίτηση των ενδιάμεσων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας» ανέφερε σε ανάρτησή της και συμπλήρωσε:

«Αλλιώς, θα είχαμε καταστρατήγηση της βούλησης του νομοθέτη, που εισήγαγε πρόσφατα -με πολλά ταρατατζούμ και μετά από πολλά χρόνια και πολλές συζητήσεις- την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων στον τόπο τους. Δεν μπορεί, όμως, να νοηθεί ψήφος (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα) χωρίς (“περιγραφική”, δηλαδή γεωγραφική εν προκειμένω) αντιπροσώπευση.

Γι’ αυτό -και ελλείψει πραγματικών αριθμών εκλογέων εξωτερικού- ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15, προκειμένου ακριβώς να αντιπροσωπευθούν, μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, χωρίς σταυρό και “κατ’ αποκοπήν”, θα λέγαμε, οι εκτός του ελληνικού εδάφους διαμένοντες Έλληνες και Ελληνίδες.

Δεν μπορεί, λοιπόν, η παραίτηση ενός απόδημου Έλληνα να οδηγήσει σε αποστέρηση αυτής της αντιπροσώπευσης.

Με άλλα λόγια, είναι σαν να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, και μάλιστα εν προκειμένω του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι ενός μικρού κόμματος) μια σιωπηρή ποσόστωση υπέρ των αποδήμων. Ειδάλλως, θα μπορούσαν τα κόμματα να μην τοποθετούν κανέναν απόδημο ή να τους βάζουν να παραιτηθούν, αυξάνοντας απλώς τους εν Ελλάδι μη εκλεγμένους με σταυρό».

 

Documento Newsletter