Θα ήταν αστείοι εάν δεν ήταν επικίνδυνοι

Εάν οι αποφάσεις τους δεν επηρέαζαν άµεσα τη ζωή µας, εάν δεν πληρώναµε τόσο ακριβά την ανεπάρκεια και τη λατρεία τους για υπεράσπιση της ανώνυµης «αγοράς» µε τις επώνυµες τσέπες, αυτός ο θίασος που παριστάνει την κυβέρνηση θα έβγαζε πολύ γέλιο.

Ο Κώστας Σκρέκας λόγου χάριν είναι υπουργός Ενέργειας, αλλά προφανώς είναι και µεγάλο ταλέντο της υποκριτικής που χάνεται. ∆εν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τον περασµένο Σεπτέµβριο που δήλωνε ότι οι λογαριασµοί του ηλεκτρικού που θα µας έρχονταν τους επόµενους µήνες θα ήταν αυξηµένοι –για τον µέσο καταναλωτή– µόνο κατά 2-3 ευρώ.

∆εν είµαι βέβαιος πόσοι ακριβώς αντιλήφθηκαν τότε το κωµικοτραγικό του πράγµατος, αλλά γνωρίζω µετά βεβαιότητας ότι όσοι άνοιξαν από τότε µέχρι σήµερα λογαριασµό ρεύµατος πρέπει να κάνουν ευχέλαιο επειδή γλίτωσαν το εγκεφαλικό.

Αυτός λοιπόν ο Σκρέκας, που παραµένει υπουργός αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι κωµικός που θα µπορούσε να κάνει µεγάλη καριέρα, ερωτώµενος εάν εκτιµά ότι θα µπορέσουµε να αντέξουµε τους λογαριασµούς που θα µας έρθουν σε λίγο κατακέφαλα, απάντησε ότι «οι λογαριασµοί δεν θα είναι ασήκωτοι, θα είναι φουσκωµένοι».

Και αυτό ο «αρµόδιος» για την ενέργεια υπουργός το ισχυρίστηκε µε τα δεδοµένα που όλοι γνωρίζουµε, µε όλους δηλαδή τους δυσµενείς παράγοντες, εσωτερικούς και διεθνείς, στη θέση τους.

Ακόµη δηλαδή και εάν δεχτούµε ότι η κρίση στο ενεργειακό είναι µόνο εισαγόµενη, όπως διατείνονται όλοι οι «αρµόδιοι» της «γαλάζιας» διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη µέχρι τον Σκρέκα και τον Σταϊκούρα, των Σκέρτσου και Γεραπετρίτη συµπεριλαµβανοµένων, η «εκτίµηση» του υπουργού Ενέργειας δεν στέκεται ούτε προς στιγµήν σε σοβαρή συζήτηση.

Οπότε το ερώτηµα είναι πού σταµατάει το θέατρο όλων αυτών και πού αρχίζει η κοροϊδία όλων ηµών. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι όλοι αυτοί οι… Σκρέκες νοµίζουν ότι µπορούν να µας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, ότι µπορούν να πασαλείβουν λίγο πόλεµο, λίγο έκτακτες συνθήκες, λίγο Πούτιν, λίγο Χρηµατιστήριο Ενέργειας και πολλή Ευρωπαϊκή Ενωση, ∆ύση και ΝΑΤΟ και να µας βουλώνουν το στόµα.

Εχουν µάλιστα τόση εµπιστοσύνη στην αποδοτικότητα των πετσωµένων ΜΜΕ που θεωρούν ότι δεν πρόκειται να πάρουµε είδηση ότι πλέον ακόµη και η Κοµισιόν µιλάει για πλαφόν στην τιµή των καυσίµων και µειώσεις φόρων, αλλά γι’ αυτή την κοµπανία πέρα βρέχει, γιατί έχουν δεσµεύσεις που ακόµη και σε τέτοιες ώρες δεν τις «ξεχνάνε».

Το µόνο που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι ούτε εµείς ξεχνάµε! Και όταν αθροίζονται οι ανεπάρκειες και τα εγκληµατικά λάθη µε τα ψίχουλα της κοροϊδίας και τα διαγγέλµατα της συµφοράς, η αλλαγή σελίδας γίνεται µονόδροµος.