Qatargate: Θα έχει ο Αβραμόπουλος την τύχη της Σπυράκη;

Qatargate: Θα έχει ο Αβραμόπουλος την τύχη της Σπυράκη;

Η απόφαση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επείγουσα έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου και τις δραστηριότητές του στη μετά-Κομισιόν εποχή προκάλεσε επιπλέον πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο προβληματισμός φάνηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ η αγωνία για την πορεία των υποθέσεων διαφθοράς γαλάζιων στελεχών σε συνδυασμό με την εμπλοκή Καϊλή στο Qatargate χτυπάει κόκκινο.

«Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποια πληροφορία για το οτιδήποτε. Προφανώς και περιβάλλονται από την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., κανένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Όπως, επίσης, και ο πρώην Επίτροπος και ο κ. Σχοινάς» ήταν η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα γύρω από τα πρόσωπα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Μαργαρίτη Σχοινά και των γαλάζιων ευρωβουλευτών, η οποία ωστόσο μετατοπίστηκε αρκετά το πρωί της Τετάρτης.

Σε τρεις διαδοχικές ερωτήσεις που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρνήθηκε να παράσχει την κάλυψη του πρωθυπουργικού γραφείου στο πρόσωπο του πρώην Επιτρόπου, που κατά τραγική ειρωνεία, λίγες ώρες μετά καλούνταν να δώσει εξηγήσεις για την επείγουσα έρευνα που ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το documentonews.gr ρώτησε τον Γιάννη Οικονόμου εάν το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στο Qatargate και την αμαρτωλή ΜΚΟ του Ιταλού Παντσέρι, με τον εκπρόσωπο να αποφεύγει να επιβεβαιώσει ακόμα και αυτή την πληροφορία, την ώρα που η Κομισιόν γνωστοποιεί πως καλεί τον πρώην Επίτροπο σε εξηγήσεις.

«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι πρώην Επίτροπος και ο ίδιος απάντησε με τον τρόπο που απάντησε. Και ο τρόπος του ήταν και πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Επιτροπής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να προσθέσω πάνω στην υπόθεση αυτή» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που νωρίτερα επαναλάμβανε μονότονα μόνο πως «σας παραπέμπω στις δηλώσεις του οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και είναι και ευθυγραμμισμένες και με τις απόψεις της Επιτροπής».

Στις περιβόητες δηλώσεις του, ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve και η γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική». Για τις δε αμοιβές των 60.000 ευρώ που έλαβε από τη ΜΚΟ, υποστήριξε πως «η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης από το Politico, η φον ντερ Λάιεν διέταξε επείγουσα έρευνα σχετικά «με τις επαφές ευρωπαίων αξιωματούχων με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο φημών περί διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες». Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, ότι η Κομισιόν ζητά από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προσωπικά να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το lobbying.

Οι παραπάνω έρευνες αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα σύντομα, χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως θα είναι οι τελευταίες της Επιτροπής για τον πρώην Επίτροπο. Έτσι, εύκολα μπορεί κανείς να αντιπαραβάλει την περίπτωση Αβραμόπουλου με αυτή της Μαρίας Σπυράκη, που παρότι έκανε γνωστό πως κατέβαλε το ποσό των 22.000 ευρώ ως διαφορά για την κοινοβουλευτική αποζημίωση, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να την κρατά στην «κατάψυξη», με την κομματική ιδιότητα και την υποψηφιότητά της σε αναστολή.

«Η χθεσινή ήταν μια κίνηση της κυρίας Σπυράκη σε απολύτως σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε να τελειώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η συγκεκριμένη περίπτωση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι καινούργιο ή νεότερο» αρκέστηκε ο Γ. Οικονόμου.

Προφανώς, όπως σχολιάζουν γαλάζιοι, η περίπτωση Αβραμόπουλου δεν έχει σχέση με την περίπτωση Σπυράκη, τόσο για τη φύση της εμπλοκής σε διαφορετικά σκάνδαλα, όσο -κυρίως- και για το ειδικό βάρος του πρώτου στην παράταξη. Άλλωστε, η Μ. Σπυράκη είναι γνωστό πως είναι ένα ακόμα γαλάζιο στέλεχος που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον πρώην Επίτροπο που αποτελεί σάρκα από τη σάρκα της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, με βάση τα όσα είπε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο Μαξίμου φαίνεται πως φοβούνται πολύ τον αντίκτυπο της υπόθεσης Αβραμόπουλου, καθώς παρότι και ο ίδιος με δηλώσεις του καθησυχάζει για τις εξελίξεις, από το πρωθυπουργικό γραφείο τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια, χωρίς αναφορά ούτε και στα σχέδια Αβραμόπουλου για τη θέση του  «ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τις χώρες του Κόλπου», που θα πρέπει πλέον να θεωρείται καμένη υπόθεση.

«Δεν ξέρω αν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα ή τέτοιο θέμα το προηγούμενο διάστημα. Όπως ξέρετε αυτά, για προσωπικότητες με την ιστορία και τη διαδρομή του κ. Αβραμόπουλου, είναι θέματα τα οποία συζητούνται με τον Πρωθυπουργό και τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο τέτοιο ζήτημα. Αν υπάρξει κάποιο τέτοιο θέμα θα το πληροφορηθείτε, θα είναι προϊόν συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αβραμόπουλο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς καθαρή απάντηση και αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να βρεθεί ο πρώην Επίτροπος εντελώς εκτός γαλάζιου κάδρου.

Στα παραπάνω θα πρέπει να κανείς να σημειώσει, και μάλιστα με έντονα γράμματα, την πορεία της υπόθεσης Καϊλή. Μπορεί η προσπάθεια του Μαξίμου να τονίσει πως είναι «πράσινη» να παραμένει, οι γαλάζιες προεκτάσεις της όμως μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Διαβάστε επίσης:

Politico για Qatargate: Επείγουσα έρευνα για τις επαφές του Αβραμόπουλου ξεκινά η φον ντερ Λάιεν

«Ο καλός μου φίλος Παντσέρι»: Όταν ο Αβραμόπουλος εκθείαζε τον προφυλακισμένο πρόεδρο της ΜΚΟ Fight Impunity

Το Μαξίμου φοβάται τις Βρυξέλλες και αφήνει ακάλυπτο τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

Documento Newsletter