Θ. Ξανθόπουλος: Πρόσχημα η πανδημία για να μοιραστούν με αδιαφάνεια 7 δις ευρώ

Θ. Ξανθόπουλος: Πρόσχημα η πανδημία για να μοιραστούν με αδιαφάνεια 7 δις ευρώ

Για προσχηματική χρήση της πανδημίας με στόχο την υφαρπαγή 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και προσχηματικό τρόπο ορισμού της διοίκησης στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έκανε λόγο ο κύριος Ξανθόπουλος, τομεάρχης δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε κατακεραυνώνοντας τους συνήθεις υπόπτους λέγοντας πως η άρνηση του διορισμού της διοίκησης με εχέγγυα αμεροληψίας σημαίνει πως σειρά ετοιμάζεται να πάρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Έκλεισε αναφερόμενος στις άκρως προβληματικές οι ρυθμίσεις για κτηματολόγιο και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Το διάστημα  από 1-1-2020 έως 31-10-2021 δόθηκαν συνολικά άνω των 6 δις ευρώ για συμβάσεις απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών. Είναι επομένως παντελώς ανακριβείς οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι, δήθεν, οι απευθείας αναθέσεις έγιναν λόγω εκτάκτων συνθηκών. Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για να μοιρασθούν με πλήρη αδιαφάνεια περί τα 7 δις ευρώ», τόνισε μιλώντας στη Βουλή για το ν/σ της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση δεν έδειξε την δέουσα γενναιότητα και δεν έκανε τις αλλαγές που θεωρήσαμε αναγκαίες ώστε να υπάρξει συναίνεση στην ενοποίηση των αρχών για τις δημόσιες συμβάσεις. Η βασική μας διαφωνία έγκειται στο τρόπο διορισμού της διοίκησης της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που έπρεπε να έχει τα πληρέστερα εχέγγυα αποδοχής όλους του πολιτικού φάσματος και τα κριτήρια των καλυτέρων στελεχών, προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού έχουν έναν ακοίμητο φρουρό, έναν θεσμό που οφείλει να ελέγχει την διάθεσή τους με το καλύτερο τρόπο.  Η άρνηση του διορισμού της διοίκησης με εχέγγυα αμεροληψίας και γενικότερης αποδοχής φοβάμαι ότι αποτελεί προαναγγελία, δίνει σήμα, ότι έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης και ας ετοιμαστούν οι συνήθεις ύποπτοι», υπογράμμισε.

Για το κτηματολόγιο, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε: «Από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι η δέκατη τροπολογία για το Εθνικό Κτηματολόγιο  Εντρομη μπροστά στο πλήθος των εκκρεμουσών αιτήσεων και εγγραφών, η κυβέρνηση δέχθηκε πως ότι έρχεται, μεταγράφεται. Αυτό αναιρεί όμως την ουσία του κτηματολογίου. Η κυβέρνηση αγνόησε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και νομοθετεί υπό το κράτος πανικού. Με τη τροπολογία δίνει τους δικηγόρους διευρυμένο ρόλο στις διαδικασίες του κτηματολογίου. Γιατί οι ουρές των πολιτών είναι δυσθεώρητες. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζει την ουσία. Το κτηματολόγιο παραμένει υποστελεχωμένο και δεν λειτουργεί ως υπηρεσία. Αγνοήσατε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

   Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είπε. «Πέρσι μας λέγατε ότι η πλατφόρμα θα αποσυμφορήσει τις υποθέσεις και επιλυθεί το θέμα με αυτόματο πιλότο. Προφανώς δεν λύθηκε.. Σήμερα αφού φαλκιδεύθηκαν δικαιώματα, αφού οι πολίτες έχασαν προθεσμίες για να επικαιροποιήσουν τις αιτήσεις τους, και δημιουργήθηκε νέος όγκος υποθέσεων, φέρνεται νέες ρυθμίσεις με τις οποίες ενοποιούνται όλες οι εφετειακές περιφέρειες, καταργείται η αυτονομία των δικαστηρίων, οι πταισματοδίκες που έχουν ποινική κατάρτιση,, θα αρχίσουν από μηδενική βάση να δικάζουν υπερχρεωμένα ενώ οι δόκιμοι  Ειρηνοδίκες θα κάνουν τη δίμηνη δοκιμασία μόνο στις υποθέσεις αυτές. Πάλι νομοθετείτε επικοινωνιακά, με αντιφατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που σύντομα θα τις βρούμε πάλι μπροστά μας», κατέληξε.

Η ομιλία εδώ:

 

Documento Newsletter