Θ. Ξανθόπουλος: Καταθέτουμε αναλυτικό σχέδιο προτάσεων για την προστασία της ανηλικότητας

Θ. Ξανθόπουλος: Καταθέτουμε αναλυτικό σχέδιο προτάσεων για την προστασία της ανηλικότητας

«Με πολύ φειδώ πρέπει να αγγίζουμε τα ζητήματα που ανήκουν στο πυρήνα του φιλελεύθερου δικαιικού συστήματος», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για το άρθρο 14 του ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/884, που επιβάλει την αναγραφή της ποινικής δίωξης στο Ποινικό Μητρώο, με στόχο την προστασία της ανηλικότητας .

«Με το συγκεκριμένο άρθρο καταστρατηγείται ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το Ποινικό μητρώο όπου εγγράφονται μόνο αμετάκλητες καταδίκες γιατί μέχρι τότε ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Ακούστηκε στην αίθουσα, ότι εντάξει θα γραφεί η ποινική δίωξη και αν είναι αθώος σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί και δεν πειράζει, σημασία έχει ότι δεν θα προσληφθεί σε κάποια δουλειά στην οποία θα μπορούσε να προσβληθεί η παιδική ανηλικότητας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε στη Βουλή  και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρακτικά αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την πρόσβαση σε κάποια θέση εργασίας, γιατί τα κωλύματα καθορίζονται από ειδική νομοθεσία ανάλογα με το επάγγελμα, σημείωσε.

«Χωρίς ένα αναλυτικό σχέδιο αλλά με κοπτοραπτική, η κυβέρνηση τροποποιεί το άρθρο 569 του ΚΠΔ αντί να κάνει μια προσεκτική, λεπτομερειακή δουλειά για να αναδείξει τις κατηγορίες επαγγελμάτων που συνέχονται με παιδική ανηλικότητα και τα κωλύματα πρόσβασης σε θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.  Εμείς το κάναμε και θα καταθέσουμε αύριο το σχετικό πόνημα. Πρόκειται για τη μελέτη του υπουργείου Δικαιοσύνης  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Αόρατες ποινές, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ελληνική προοπτική», με επιμέλεια του τότε Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη  η οποία αποτελεί ένα  χρήσιμο εργαλείο, αναφέρεται στο εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής ένταξης λόγω ποινικής εμπλοκής ενώ περιέχει και ειδική αναφορά με κλιμακώσεις για τους ανηλίκους.  Η μελέτη είχε παρουσιασθεί στη Βουλή και θα την επαναφέρουμε. Εκτιμούμε ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικός, λυσιτελής και λειτουργικός τρόπος νομοθέτησης και όχι η άκριτη τροποποίηση του 569 του ΚΠΔ», κατέληξε​ o κ. Ξανθόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter