Κραυγαλέο πολιτικό ζήτημα που βάλλει κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και προφανώς έχει και ποινική διάσταση, χαρακτήρισε το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει τη χώρα, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.
«Oι υποκλοπές είναι κακουργηματική πράξη που επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο ουσιαστικά έχει εκκινήσει την ποινική διαδικασία για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας μάλιστα τα περί «νόμιμης υποκλοπής», που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε με νόημα: «Με το «νόμιμη» η κυβέρνηση υπονοεί ότι ακολουθηθήκαν οι τυπικές διαδικασίες. Το θεμελιώδες ζήτημα εδώ είναι όμως ότι παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Για την πράξη αυτή, η οποία ξεκίνησε με την πολιτική επιλογή να τεθεί υπό παρακολούθηση ο πολιτικός αρχηγός, γίνεται έρευνα και θεωρώ ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή ποινική διάσταση και δεν αρκεί προφανώς η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι νόμιμη μεν αλλά δεν θα το επέτρεπε».
Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε στη συνέχεια τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού καθώς όπως είπε, με την ανάληψη της κυβέρνησης η ΕΥΠ υπήχθη προσωπικά στον ίδιο και άλλαξαν οι προϋποθέσεις διορισμού του διοικητή της ΕΥΠ επειδή ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα τυπικά προσόντα. «Για να θέλει τον συγκριμένο πρόσωπο, αλλάζοντας το νόμο, σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων ήταν το alter ego του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.
«Επίσης με άλλη τροπολογία άλλαξε το νόμο και κατάργησε την υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον πολίτη, εκ των υστέρων, ότι παρακολουθείται. Είναι αυτονόητο ότι έχουμε να κάνουμε με ψηφίδες ενός κυβερνητικού σχεδιασμού. Όταν παρακολουθήθηκε ο συνάδελφός σας, ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης και το κατήγγειλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έλεγε ότι δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά ιδιώτες. Δεν ήταν όμως έτσι. Γιατί μετά τη διακοπή της παρακολούθησης του από την ΕΥΠ, μπήκε μπροστά το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator. Το ίδιο έγινε και με τον κ. Ανδρουλάκη. Ποιος έχει το παράνομο κακόβουλο λογισμικό που παρακολουθεί πολίτες; Χρειάζονται άμεσες και επαρκείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Γιατί δεν θέλουμε η ΕΥΠ να γίνει ΚΥΠ και να υπάρχει σκιά ότι ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος είτε απέναντι στις μυστικές υπηρεσίες είτε σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης», κατέληξε.