Την επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα σκληρότερα μέτρα και στη Θεσσαλονίκη πριν ξεφύγει ο ιός στην συμπρωτεύουσα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο ζητούν οι ειδικοί.
«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης» επισήμανε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Οpen και πρόσθεσε ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. «Θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν παρθούν μέτρα. Τα περιθώρια στην Αττική είναι πολύ μικρά. Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα» υπογράμμισε.
O διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος τόνισε από την πλευρά του την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα» ανέφερε και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και τον αριθμό ατόμων στις τάξεις.
«Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο» είπε.
Για λήψη έγκαιρων μέτρων έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστηρίζοντας πως τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο. Μιλώντας για την εικόνα της Θεσσαλονίκης είπε πως δεν φαίνεται να αποτελεί «πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown.