Τέτη Σώλου: Η Ιζόλα είναι παιδί της κρίσης

Η Τέτη Σώλου για μεγάλο διάστημα εργάστηκε στον εκδοτικό χώρο, συμβάλλοντας στην καθιέρωση της κουλτούρας του κόμικ στις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων.

Από μικρή υπήρξε καλλιτεχνική φύση. Στα εφηβικά της χρόνια την ώρα του μαθήματος σκιτσάριζε στα τετράδια των ασκήσεων. Στη Νομική της Κομοτηνής όπου φοίτησε, σύντομα κατάλαβε ότι δεν ήθελε να γίνει δικηγόρος. Ωστόσο η φοίτησή της στη σχολή της άνοιξε παράθυρο στον κόσμο, προσφέροντάς της έναν συστηματικό τρόπο σκέψης. Εκεί επίσης έγινε πιο έντονη η επιθυμία της να ζωγραφίζει. «Δεν έχω πάει σε σχολή σκίτσου, διάβαζα πολλά κόμικς, σκιτσάριζα πολύ και όταν παλεύεις κάτι πολύ, το ραφινάρεις».

Η Ιζόλα, το alter ego της Τέτης, γεννήθηκε την εποχή που αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις από το χώρο του παιδικού βιβλίου. «Συνέβη μέσα στην περίοδο της κρίσης, το 2013, τότε που άρχισα να νιώθω έντονα γύρω μου την έκπτωση αξιών και είχα την ανάγκη να κάνω κάτι δημιουργικό για να κρατηθώ». Η Τέτη εμπνέεται τις ιστορίες της ηρωίδας της από τα ταξίδια που γεννάν καινούργια συναισθήματα, σκέψεις και τρόπους έκφρασης, «από αυτά που πιάνει η περιφερειακή όραση», από τις συναναστροφές, την καθημερινή ζωή, απ’ όλα όσα ακούει και βλέπει τις ώρες που περνάει στα καφέ ζωγραφίζοντας.

Μία ηρωίδα αυτονομείται

Σύντομα μετά τη δημιουργία της η Ιζόλα αυτονομήθηκε, άρχισε να υπογράφει τα σκίτσα και να δημοσιεύει με το όνομά της, ενώ δεν άργησε να της ανοίξει η πόρτα της Ελευθεροτυπίας. «Ολοι ήξεραν ότι πίσω από την Ιζόλα ήμουν εγώ» λέει χαμογελώντας η δημιουργός και συνεχίζει «Μόλις σε ένα χρόνο από τη γέννησή της έκανε και την πρώτη ατομική της έκθεση, πήρε μέρος στο Comicdom, έκανε πράγματα που εγώ δίσταζα να κάνω όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην ουσία με απελευθέρωσε, γιατί μπορούσα να μιλάω με τρόπο που με ενδιέφερε για πράγματα που μου άρεσαν». Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε άμεση, κάτι που ενθάρρυνε τη δημιουργό να συνεχίσει.

Το όνομα της ηρωίδας φυσικά είναι αναφορά στην εταιρεία ηλεκτρικών που για δεκαετίες μονοπωλούσε τα ελληνικά νοικοκυριά, γι’ αυτό και το λογότυπο του κόμικ παραπέμπει σε εκείνο της εταιρείας. «Το πρώτο ψυγείο του σπιτιού που θυμάμαι ως πιτσιρίκι ήταν Ιζόλα και εμένα με μάγευε η ελληνική γραμματοσειρά, γιατί μπορούσα να τη διαβάσω, άρα την ένιωθα δική μου. Ετσι καταγράφηκε μέσα μου. Παρεμπιπτόντως, το ψυγείο αυτό ζει ακόμη και δουλεύει στο εξοχικό μας». Το όνομα της Ιζόλας όμως έχει διπλή προέλευση. Η δεύτερη είναι κλείσιμο ματιού στον Τριστάνο και την Ιζόλδη. Τριστάνος πάντως υπάρχει και στη ζωή της Ιζόλας. Εχουν στενή σχέση. Είναι φίλος; Είναι κάτι περισσότερο; Δεν ξέρουμε ακόμη. Η δημιουργός λέει «Ανάρτησα το σκίτσο στο facebook, άρεσε και όλα έγιναν γρήγορα. Η Ιζόλα είναι πιο ανεξάρτητη από αυτόν και τον φέρνει βόλτα. Του τη λέει σε κάθε ευκαιρία αλλά γλυκά». Το ότι έχει μια στενή σχέση με τον Τριστάνο δεν την εμποδίζει να έχει κι άλλες σχέσεις, να περνάει καλά με τις φίλες της, τις Σοράγιες, που ζουν τη ζωή στο φουλ.

Ανεξάρτητος χαρακτήρας

Η Ιζόλα είναι μια ανεξάρτητη νέα γυναίκα, που εμπιστεύεται τη λογική της και υποστηρίζει το φύλο της. Δεν έχει ανασφάλειες σε σχέση με αυτά που νιώθει ούτε ορίζεται από το περιβάλλον. Κινείται άνετα ανάμεσα στις συμβάσεις του καθωσπρεπισμού και της υπέρβασης. Ενώ βλέπει το άσχημο κομμάτι της ζωής επιμένει να χαμογελάει και να δημιουργεί τις συνθήκες για μια ζωή με αξιόλογες εμπειρίες. «Είναι από τις γυναίκες που η ηλικία αποτελεί απλώς μια λεπτομέρεια, γιατί αυτό που εκπέμπουν είναι πολύ γοητευτικό. Υπάρχουν γύρω μας Ιζόλες. Είναι για παράδειγμα εκείνες οι χαρακτηριστικές γριές που έχουν φυτέψει τον πρώην, έχουν ξεπεράσει και την κατάθλιψη και βρίσκονται στη φάση που ντύνονται, περιποιούνται τον εαυτό τους και χαίρονται τη ζωή. Είναι εκείνες που αν μια νεότερη γυναίκα τους ζητήσει συμβουλή, θα της δώσουν μια πολύ ελεύθερη απάντηση».

Η Τέτη Σώλου όταν δεν σκιτσάρει γράφει, ερευνώντας κυρίως θέματα που αφορούν την ιστορία. Άρθρα της δημοσιεύονται στο Documento, σε άλλες εφημερίδες και στο Hellas Special. «Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, ο Ηλίας Πετρόπουλος, έλεγε ότι η ιστορία γράφεται τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Εγώ με τις μάχες δεν το ’χω αλλά με τις εφημερίδες ανέπτυξα μεγάλη σχέση». Η εποχή που την αφορά κυρίως είναι τα πρώτα σαράντα χρόνια του 20ού αιώνα, οι ιστορίες που αν και δεν ακούστηκαν πολύ αποτελούν κομμάτια του παζλ για την κατανόηση της καθημερινής ζωής της εποχής. «Ο Πετρόπουλος μου άνοιξε τον δρόμο. Τώρα πώς τον περπατάω εγώ είναι άλλο πράγμα».

Info

Μπορείτε να βρείτε τις ιστορίες της Ιζόλας στο Skitsografeio.blogspot.gr και στο www.facebook.com/izola.art/

Τo Hellas Special θα το βρείτε στο www.tetysolou.wordpress.com

Ετικέτες