Τεστ υπάρχουν, αλλά για τους έχοντες

Σύγχυση και πανικό έχει προκαλέσει στις οικογένειες µε µαθητές και στην εκπαιδευτική και ιατρική κοινότη-τα η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού στα σχολεία.

Γονείς, καθηγητές και δάσκαλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού την ώρα που κλείνουν σχολικά τµήµατα λό-γω του επικίνδυνου ιού βρίσκονται αντιµέτωποι τόσο µε την άρνηση της κυβέρνησης να µειώσει τον αριθµό των µαθητών στις τάξεις ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισµός όσο και µε τις ασαφείς οδηγίες για τα τεστ στα οποία πρέπει να υποβάλλονται όσοι εµφανίζουν συµπτώµατα.

Επιπλέον, γονείς µιλώντας στο Documento εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ αλλά και οργή για την πρόσφατη απάντηση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) Παναγιώτη Αρκουµανέα στο πάγιο αίτηµά τους για συνταγογράφηση των τεστ. Καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους… καθησύχασε µιλώντας στον Real FM ότι οι τιµές των τεστ στα ιδιωτικά κέντρα έχουν µειωθεί αρκετά!

Με τις ιώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και τα συµπτώµατα του κοινού κρυολογήµατος να µοιάζουν µε εκείνα του νέου κορονοϊού, οι οικογένειες έχουν χωριστεί σε δύο ταχύτητες. Σε αυτές που έχουν την οικονοµική δυνατότητα να κάνουν το τεστ σε περίπτωση που το παιδί τους έχει ήπια συµπτώµατα ή είναι στην ίδια τάξη µε επιβεβαιωµένο κρούσµα και σε εκείνες που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και περιµένουν να παρέλθει η καραντίνα των 14 ηµερών, αφήνοντας ενδεχοµένως το παιδί τους και τους ίδιους εκτεθειµένους στον ιό.

Η ανάγκη γίνεται… ιδιωτικά

«Ποιος γονιός είναι αυτός που το παιδί του θα έρθει σε επαφή µε επιβεβαιωµένο κρούσµα και δεν θα του κάνει το τεστ;» αναρωτιέται ο Κώστας Νταλούκας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελµατιών Παιδιάτρων, προσθέτοντας ότι «όσοι δεν πηγαίνουν το κάνουν επειδή φοβούνται να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκοµείο ή επειδή δεν έχουν χρήµατα για να το κάνουν ιδιωτικά».

Ειδικοί σηµειώνουν ότι η µεγάλη ανάγκη για τεστ στα παιδιά προκύπτει από πραγµατικά δεδοµένα και από τον φόβο που προκαλεί η ασάφεια των κυβερνητικών αποφάσεων. Η πρώτη περίπτωση αφορά παιδιά που έχουν ήπια συµπτώµατα –κρυολογήµατος ή κορονοϊού–, µε τους γονείς να θέλουν να βάλουν τέλος στην αγωνία τους κάνοντας τεστ και µε δεδοµένο ότι στην ελληνική οικογένεια –για οικονοµικούς λόγους κυρίως– έχουν ενεργό ρόλο η γιαγιά και ο παππούς που αποτελούν ευπαθή οµάδα. Στη δεύτερη περίπτωση είναι οι γονείς µε ασυµπτωµατικά παιδιά που είχαν επαφή µε επιβεβαιωµένο κρούσµα στο σχολείο, οι οποίοι ακούν ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ελάχιστη αλλά την ίδια στιγµή ενεργοποιείται το µέτρο της µάσκας και στα διαλείµµατα.

Αλαλούµ µε το πρωτόκολλο

Για να γίνει αντιληπτό το µέγεθος του αλαλούµ που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις αρκεί κανείς να διαβάσει το τελευταίο πρωτόκολλο του ΕΟ∆Υ. Σύµφωνα µε αυτό αν ένας µαθητής εµφανίσει συµπτώµατα συµβατά µε λοίµωξη Covid όταν είναι στο σχολείο, πρέπει να αποµονώνεται και να κάνει το τεστ σε περίπτωση που ο γιατρός που θα τον εξετάσει κρίνει ότι πρόκειται για ύποπτο σύµπτωµα. Υπάρχουν ωστόσο σχολεία, λένε εκπαιδευτικοί στο Documento, που ζητούν απλώς ιατρική βεβαίωση. «Μιλούσα µε µητέρα η οποία έχει δύο παιδιά που ήταν κρυωµένα, η γιατρός δεν µπορεί να της δώσει το χαρτί ότι είναι υγιή αν δεν κάνουν το τεστ και εκείνη δεν έχει λεφτά να το κάνει» λέει στο Documento η διευθύντρια του 7ου Γυµνασίου Κορυδαλλού Αγγελική Ιγγλέση.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ο Κ. Νταλούκας, «αν η ιατρική βεβαίωση ζητείται για να καλυφθεί το σχολείο ότι το παιδί που επιστρέφει δεν είχε Covid, χωρίς να έχει προηγηθεί µοριακό τεστ, είναι άνευ σηµασίας. Με δεδοµένο ότι τα συµπτώµατα –βήχας, συνάχι και πυρετός– θα είναι συνεχή από εδώ και πέρα, δεν ξέρω πόσες φορές θα αντέξει οικονοµικά ένας γονιός να πάει το παιδί του στον γιατρό για να πάρει µια βεβαίωση για παιδιά που έγιναν καλά σε δύο µέρες και δεν έχουν απολύτως κανένα σύµπτωµα».

Μιλώντας στο Documento η Αναστασία Κυριακοπούλου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Covid στο 7ο Γυµνάσιο Κορυδαλλού, περιγράφει µια κατάσταση άκρως µπερδεµένη που πηγάζει από τις ασαφείς οδηγίες του ΕΟ∆Υ και του υπουργείου. Αυτές, όπως αναφέρει, µπορεί να ερµηνευτούν µε εντελώς διαφορετικούς τρόπους καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραµµές. Οπως δηλώνει, κανένας υπεύθυνος δεν έχει επισκεφτεί το σχολείο ώστε να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Υπάρχει αναστάτωση στα σχολεία

Το πρωτόκολλο του ΕΟ∆Υ το ερµηνεύουν διαφορετικά γονείς και εκπαιδευτικοί. Χρειάζεται µια καµπάνια ενηµέρωσης» επισηµαίνει. Σηµειώνει µάλιστα ότι δεν απαιτείται να γίνει υποχρεωτικά τεστ σε µαθητή µε συµπτώµατα, διότι δεν γίνεται κιόλας να επιβαρυνθεί µε τόσο µεγάλο κόστος κάθε οικογένεια και τόσο συχνά. «∆εν ξέρουµε έτσι τι γίνεται µε τα ασυµπτωµατικά κρούσµατα. Τα µισά παιδιά µπορεί να έχουν. Το κράτος δεν έχει µεριµνήσει ώστε να κάνει δωρεάν επαναλαµβανόµενα τεστ σε µαθητές και καθηγητές» επισηµαίνει.

Μηδέν εξοπλισµός

Η Αναστ. Κυριακοπούλου περιγράφει παράλληλα ένα επικίνδυνο αλαλούµ ως προς την ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή µε πιθανό κρούσµα. Η ίδια είναι αναγκασµένη να κάνει τη διαδικασία, χωρίς όµως να της έχει εξηγήσει κάποιος τον σωστό τρόπο. Τονίζει ότι η ορθή ιχνηλάτηση γίνεται από εξειδικευµένο προσωπικό και όχι φυσικά από έναν υπεύθυνο Covid στο σχολείο.

«Θα έπρεπε να υπήρχε προσωπικό για την ιχνηλάτηση αλλά και µόνιµο νοσηλευτικό προσωπικό» αναφέρει. Εκφράζει επιπλέον την αγωνία της για το γεγονός ότι στο σχολείο στο οποίο εργάζεται δεν υπάρχει ιατρικός εξοπλισµός. «Ο,τι υπάρχει, µάσκες, γάντια κ.λπ., έχει αγοραστεί από τον σύλλογο. Το κράτος δεν έχει προβλέψει τίποτε για ειδικό εξοπλισµό» εξηγεί.

Τα λεγόµενα της κ. Κυριακοπούλου επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του Ιωνιδείου Πρότυπου Λυκείου Πειραιά Γρηγόρης Τζιβελέκας. «∆εν έχουµε σκοπό να κάνουµε αντιπολίτευση» λέει στο Documento, «αλλά αφενός δεν γίνεται καµία ιχνηλάτηση, µε αποτέλεσµα να δεχόµαστε ερωτήσεις από γονείς µαθητών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε άλλα τµήµατα αλλά ήρθαν σε επαφή µε κάποιο από τα κρούσµατα τις προηγούµενες ηµέρες, για το αν θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους σε καραντίνα, αφετέρου τα δηµόσια νοσοκοµεία δεν κάνουν τεστ σε όσους έχουν ήπια συµπτώµατα, ούτε όµως προβλέπονται τεστ για τους εκπαιδευτικούς. Ως αποτέλεσµα, τα τεστ πρέπει να γίνονται ιδιωτικά µε κόστος για τον γονέα».

Ο κ. Τζιβελέκας δίνει µια επιπλέον διάσταση στο θέµα. «Τα περισσότερα παιδιά του σχολείου µας που κατοικούν σε δήµους εκτός Πειραιά επιστρέφουν στο σπίτι τους συνωστιζόµενα στα αστικά λεωφορεία, καθώς δεν έχει υπάρξει καµιά πρόβλεψη για τη µεταφορά τους µε πούλµαν». Ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων του εν λόγω σχολείου ζητάει επιτακτικά συνταγογράφηση και δωρεάν διενέργεια τεστ Covid στα σχολεία για εκ-παιδευτικούς και µαθητές, ιχνηλάτηση των επαφών και ενηµέρωση των οικογενειών, απολύµανση των σχολικών αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων και δωρεάν σχολικές µεταφορές των µαθητών των πρότυπων σχολείων που διαµένουν σε δήµους εκτός της έδρας του σχολείου µε δηµόσια σύµβαση υπηρεσιών. Τέλος, ζητούν τη µείωση του αριθµού των µαθητών ανά τάξη.

Υπό προϋποθέσεις τα τεστ

Η απάντηση για τη διεξαγωγή τεστ από την πλευρά της πολιτείας είναι γνωστή και χιλιοειπωµένη: «Οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια µπορούν να κάνουν τεστ σε δηµόσιες δοµές υγείας». Εκεί απευθύνθηκε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του 36ου ∆ηµοτικού Σχολείου Αθηνών, µόνο που σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά πρέπει να εµφανίζουν συµπτώµατα για τρεις µέρες.

Κάτι παρόµοιο ισχύει και µε τις υπόλοιπες δηµόσιες δοµές υγείας, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, µε ουρές πολιτών να περιµένουν για διάγνωση. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγµατα περιγράφει για-τρός του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, ο οποίος αυτό το διάστηµα δοκιµάζεται λόγω του αυξηµένου επιδηµιολογικού φορτίου στην περιοχή: «Με πήρε ασθενής µε συµπτώµατα, του είπα να έρθει να κάνει τεστ, ήρθε και µε το που είδε πόσος κόσµος περίµενε σε ουρά επέλεξε να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Τελικά ήταν θετικός».

«Μια οικογένεια µπορεί να χρειαστεί µέσα στη χρονιά να κάνει το τεστ και δύο και τρεις φορές. Εχει κάποιος βήχα, πάει και κάνει τεστ ή κάθεται 14 µέρες στο σπίτι. Αρα το τεστ είναι µονόδροµος και δεν το λέµε µόνο εµείς, το λέει η παγκόσµια ιατρική κοινότητα» αναφέρει ο Κ. Νταλούκας και συνεχίζει αναφερόµενος στη διενέργεια τεστ ως µέτρο πρόληψης για την εκπαιδευτική κοινότητα: «∆εν µπορούµε να έχουµε εικόνα για τη διασπορά του ιού στα σχολεία παρά µόνο µε τεστ για να δούµε πόσα ασυµπτωµατικά παιδιά κυκλοφορούν. Οσο ο καιρός περνάει και θα ξεκινήσουν οι λοι-µώξεις του αναπνευστικού τόσο τα πράγµατα θα χειροτερεύουν. Εύχοµαι να βγω ψεύτης και να πάνε καλά τα πράγµατα και λόγω της χρήσης µάσκας. Πέρυσι όµως είχαν κλείσει σχολεία λόγω της γρίπης και των αναπνευστικών λοιµώξεων, σκεφτείτε τι θα γίνει αν αυτή την εικόνα τη µεταφέρουµε στο σήµερα» καταλήγει.

Και προσφορές από διαγνωστικά!

Η μη διενέργεια τεστ από την πολιτεία άφησε όσο χώρο χρειάζεται ώστε τα ιδιωτικά διαγνωστικά να ζουν μέρες ευημερίας. Η προσέγγιση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και διευθυντών σχολείων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποτελεί πραγματικότητα. Στελέχη διαγνωστικών κέντρων με δεδομένο ότι οι τιμές κυμαίνονται από 60 ευρώ και άνω έκαναν προσφορές σε σχολεία για μεγάλο αριθμό τεστ σε πολύ χαμηλές τιμές. «Ο σύλλογος γονέων έχει κάνει συμφωνία με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για μια προσφορά 20 ευρώ το γρήγορο τεστ, αλλά ακόμη και αυτό το ποσό υπάρχουν γονείς που αδυνατούν να το δώσουν» λέει διευθύντρια γυμνασίου, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Το ίδιο επιβεβαιώνει και λυκειάρχης από περιοχή των νότιων προαστίων. «Μας προσέγγισε ιδιωτικό διαγνωστικό με πολύ χαμηλή τιμή για όλους τους μαθητές του σχολειού» σημειώνει.

Τι γίνεται με τις απουσίες των μαθητών

Πονοκέφαλο αποτελούν οι απουσίες των μαθητών με ήπια ή άλλα σοβαρότερα συμπτώματα που δεν μπορούν να κάνουν τεστ. Και σε αυτή την περίπτωση κάθε σχολείο προσπαθεί μεμονωμένα να το διαχειριστεί με δεδομένο ότι οι οικογένειες που αδυνατούν να κάνουν τεστ όλο και πληθαίνουν, όπως και τα ύποπτα συμπτώματα λόγω εποχής. «Για να επανέλθει το παιδί στο σχολείο χρειάζεται τη βεβαίωση γιατρού που θα λέει ότι είχε είτε εποχική γρίπη είτε Covid-19. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσει και το τεστ. Για Covid-19 αφαιρούνται όλες οι απουσίες. Σχετικά με τη βεβαίωση για εποχική γρίπη, λαμβάνεται υπόψη στο τέλος της χρονιάς και σε περίπτωση που το παιδί έχει ξεπεράσει το όριο των απουσιών» εξηγεί η φιλόλογος του 1ου Λυκείου Βύρωνα Γιώτα Μαρέ.

Ετικέτες