Τέρμα η πίστωση στους φορείς για τα ληξιπρόθεσμα

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 2,970 δισ. ευρώ τον Μάιο έναντι 3,360 δισ. ευρώ τον Απρίλιο έδειξαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. 

Αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 589 εκατ. ευρώ από 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2018.

Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει στόχο -όπως προέβλεπε και το Μνημόνιο- πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τις 20 Αυγούστου. Το νέο ορόσημο πλέον είναι η λήξη του οικονομικού έτους 2018. Πλέον, πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη θέτει το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Σύμφωνα με την απόφαση κατ’ εξαίρεση μετά το τέλος Ιουλίου 2018, ισχύουν τα κάτωθι:

1. Φορείς οι οποίοι δεν έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, μέχρι τέλος Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δύνανται να χρηματοδοτηθούν ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

2. Φορείς οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, δηλαδή δεν έχουν ταμειακά υπόλοιπα, δύνανται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

3. Φορείς οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των εν λόγω υποχρεώσεων, δύνανται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου, ως και το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο πλαίσιο της υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και εκθέσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μειωμένο κατά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου από την ήδη χορηγηθείσα χρηματοδότηση.