Τερέζα Μέι: Μετά το Brexit θα αντιμετωπίζουμε τους Ευρωπαίους όπως όλους τους μετανάστες

Τερέζα Μέι: Μετά το Brexit θα αντιμετωπίζουμε τους Ευρωπαίους όπως όλους τους μετανάστες

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε (την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους».

«Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης. «Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016. Η βρετανή πρωθυπουργός θα αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ (κεντρική Αγγλία).

Σύμφωνα μ’ αυτούς τους νέους κανόνες, τα πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.

Οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ πρότεινε από την πλευρά του μια μεταρρύθμιση του τεστ που πρέπει να περνούν τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ’ αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».

Το σημερινό τεστ, που αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της «δεν είναι επαρκές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τόρις.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «είναι ίσως χρήσιμο να ξέρει κάποιος το όνομα της έκτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου (σ.σ.: Αικατερίνη Παρ). Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι να καταλαβαίνει επίσης τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν την κοινωνία μας».

«Οφείλουμε να το κάνουμε ένα τεστ σχετικά με τις βρετανικές αξίες — και αυτό ακριβώς θα κάνω», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter