Τεράστιος και ο μέσος όρος θνησιμότητας όσων διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ συγκριτικά με άλλες χώρες

Τεράστιος και ο μέσος όρος θνησιμότητας όσων διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ συγκριτικά με άλλες χώρες

Όλα τα νούμερα τους εκθέτουν. Πολιτικά έκθετοι είναι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα. Κι ενώ η κυβέρνηση –δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου-, προσπαθεί να κάνει ξανά το άσπρο-μαύρο, λέγοντας ότι η μελέτη δεν ήταν σε γνώση των συνεργατών του πρωθυπουργού, η προσεκτικότερη ανάλυση της μελέτης προκαλεί αγανάκτηση. Κι αυτό γιατί το ποσοστό θνησιμότητας όχι μόνο όσων δεν διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ, αλλά και όσων διασωληνώθηκαν είναι τεράστιο και ξεπερνάει τον αντίστοιχο μέσο όρο των περισσότερων χωρών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται στη μελέτη, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έως και την 6η Μαΐου του 2021, πέθαναν 3.713 ασθενείς με covid-19 (62,2%) που εισήχθησαν σε ΜΕΘ, από το σύνολο των συνολικά 6.282 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν και τελικά έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα στοιχείο που εκτός από συγκλονιστικό, αποτελεί και απόλυτη επιβεβαίωση των όσων εδώ και μήνες γράφει το Documento: ότι ο εθνικός μέσος όρος θνησιμότητας όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ξεπερνάει κατά πολύ το 50%, γεγονός δραματικό, αφού βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών επιστημονικών μελετών, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θνησιμότητας έπειτα από νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν ξεπερνάει το 35%. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, που το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει και κάτω του 20%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Άλλωστε, η αιτιολόγηση δίνεται και από τους δύο καθηγητές που εκπόνησαν την επίμαχη μελέτη. Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά αναγράφουν, η θνησιμότητα αυξήθηκε σημαντικά όταν το ΕΣΥ δεχόταν περισσότερους από 400 ασθενείς, με αποτέλεσμα να πιέζεται κατά πολύ το σύνολο του δημοσίου συστήματος υγείας. Και ο λόγος που το ΕΣΥ πιεζόταν –και συνεχίζει να πιέζεται τόσο πολύ-, είναι ότι όπως επισημαίνουν και οι δύο μελετητές ότι «στην Ελλάδα οι αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων στον τομέα της υγειάς εξαιτίας της covid-19 αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με ανακατατάξεις προσωπικού, βραχυπρόθεσμες προσλήψεις και επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτικών ιατρών». Κι όμως η κυβέρνηση αντί να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες της, προσπαθεί να πείσει ότι ποτέ δεν έλαβε την επίμαχη μελέτη. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικό «σωσίβιο» στον Μητσοτάκη από τον Τσιόδρα με υποβάθμιση της μελέτης

 

Ετικέτες

Documento Newsletter