Τεράστιες πληγές στο Γηροκομείο Αθηνών από την «αμαρτωλή» διοίκηση

Τεράστιες πληγές στο Γηροκομείο Αθηνών από την «αμαρτωλή» διοίκηση

Σοβαρές πληγές από την πολυετή κακοδιαχείριση του υπόδικου αρχιμανδρίτη Μπούμπα παραμένουν ανοικτές στο Γηροκομείο Αθηνών σχεδόν έναν χρόνο μετά την «αποκαθήλωσή» του. Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών που δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα το koutipandoras.gr, καταδεικνύει τα «αμαρτωλά» πεπραγμένα του μέχρι πρότινος «αιώνιου» προέδρου της ΕΕΑ τα οποία πλέον καλείται να ξεπεράσει η νέα Διοίκηση.

Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Τεράστιο «αγκάθι» στην εξυγίανση του Γηροκομείου τα ελλιπή στοιχεία σχεδόν για κάθε είδους δραστηριότητα. Ανεκμετάλλευτα ακίνητα, ενοίκια για σπίτια που δεν εισπράχτηκαν ποτέ ή δεν καταγράφηκαν ως έσοδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕΑ παρά το ότι υπήρχαν μισθωτές και διένεμαν κανονικά, τεράστιες «τρύπες» στα έσοδα από τροφεία, παχυλοί μισθοί σε υπαλλήλους ακόμη και σήμερα, απουσία πρακτικών από Δ.Σ αλλά και ένα χάος όσον αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων συνθέτουν λίγα από αυτά που άφησε ως «κληρονομιά» στο Γηροκομείο ο Μπούμπας και οι φίλα προσκείμενοι του. 

Οι ενέργειες Μπούμπα, ξεδιπλώθηκαν στο κατηγορητήριο «κόλαφο» της Εισαγγελίας Διαφθοράς εις βάρος του πρώην προέδρου που αποκάλυψε πρώτο το koutipandroas.gr.

Ταυτόχρονα, σημαντικά στελέχη της ΕΕΑ καθώς και υπάλληλοί της εισέπραξαν επί διοικήσεως του «παπά των σκανδάλων» από διαθήκη (σ.σ για την οποία δεν έχει τελεσιδικήσει απόφαση πως ανήκει στο Γηροκομείο) χιλιάδες ευρώ υπό τη μορφή κατάσχεσης για δεδουλευμένα τους μέσα σε λίγες ημέρες. Την ίδια στιγμή όμως, δεκάδες απλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι «κυνηγούσαν» και «κυνηγούν» να λάβουν μερικά χρήματα από τα δικά τους χρωστούμενα τους.

Το χάος με τα ακίνητα

Ακόμα και σήμερα η Ελεήμονος Εταιρία Αθηνών δεν γνωρίζει επ’ ακριβώς πόσα ακίνητα διαθέτει. Σε πόσα από αυτά που είναι καταγεγραμμένα υπάρχουν μισθώσεις αλλά και σε πόσες από αυτές τις μισθώσεις εισπράττονται κανονικά τα ενοίκια. Αυτό επισημαίνει ξεκάθαρα η Έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η Έκθεση η οποία έγινε για τα έτη 2014, 2015 και την περίοδο έως 31/8/2016: «Η ΕΕΑ εμφανίζεται να μην έχει σαφή εικόνα ως προ σύνολο των ακινήτων της και δεν μας δόθηκε διαβεβαίωση από κανένα τμήμα της ΕΕΑ σχετικά με την πληρότητα των ακινήτων που καταγράφονται στα λογιστικά βιβλία της».

«Σε πολλά ακίνητα τα οποία εμφανίζονται ως κτήρια, δεν έχει γίνει διαχωρισμός και διακριτή παρακολούθηση του οικοπέδου/αναλογίας στο οικόπεδο. Υπάρχουν ακίνητα που εμφανίζονται στο λογισμικό (με την επωνυμία «Κτηματολόγιο») ως ακίνητα ιδιοκτησίας της ΕΕΑ, τα οποία δεν υπάρχουν στο Μητρώο Παγίων . Υπάρχει στο Μητρώο Παγίων ακίνητο το οποίο δεν εμφανίζεται στην δήλωση ΕΝΦΙΑ. Στη δήλωση ΕΝΦΙΑ παρατηρήθηκαν εδαφικές εκτάσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στο Μητρώο Παγίων (αλλά μόνο στο κτηματολόγιο της ΕΕΑ) καθώς και ορισμένες που απεικονίζονται στο Κτηματολόγιο της ΕΕΑ αλλά όχι στην δήλωση ΕΝΦΙΑ».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση, «το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της ΕΕΑ εμφανίζεται να μην παράγει έσοδα καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο (2014-2016)». Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές λογιστές, ελλείψει πρακτικών Δ.Σ και Γ.Σ δεν μπόρεσαν να γνωρίζουν εάν η Διοίκηση του Σωματείου «μερίμνησε για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος που εμφανίζεται αδρανής». Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που η «ΕΕΑ λογίζει έσοδα από ακίνητα ακόμη και εάν δεν έχει συμφωνία με το μισθωτή και δεν εισπράττει το μίσθωμα».

Μην ξεχνάμε πως η εικόνα αυτή καταγράφηκε και στο κατηγορητήριο που «βαραίνει» τον αρχιμανδρίτη. Σύμφωνα με αυτό, η καταστροφική αμέλεια της διοίκησης Μπούμπα στη μίσθωση και τη συντήρηση των ακινήτων της προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στην ΕΕΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC και το koutipandoras.gr, ο Μπούμπας όχι μόνο νοίκιαζε για ψίχουλα ακίνητα αλλά άφηνε να διαμένουν τσάμπα σε αυτά διάφοροι, πολλές φορές μάλιστα, «οικείοι» του. Σύμφωνα λοιπόν με το «καυτό» κατηγορητήριο, ο Μπούμπας προκάλεσε τεράστια ζημία σε βάρος της ΕΕΑ όντας διαχειριστής της ακίνητής περιουσίας της. Από τη μη αναζήτηση των οφειλόμενων μισθωμάτων από τους ενεργούς και αποχωρήσαντες μισθωτές ακινήτων της ΕΕΑ έχει προκληθεί περιουσιακή ζημία σε βάρος της ΕΕΑ, που κατά τον Δεκέμβριο του 2005 ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 4.635.757,47 ευρώ. Μετά το 2005, η συνολική ζημία από την παράλειψη μίσθωσης μερικών εκ των ακινήτων της ΕΕΑ ανήλθε στο ποσό των 4.927.817 ευρώ.

Όμως και ο ίδιος ο Μπούμπας φέρεται να διέμενε τζάμπα σε ακίνητο της ΕΕΑ όπως επισημαίνει η Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών. Σύμφωνα με αυτήν, το μέλος Δ.Σ 1 (σ.σ πρόκειται για τον Μπούμπα), διέμενε κατά την περίοδο που εξετάστηκε σε ακίνητο που εμφανιζόταν στα «αρχεία της ΕΕΑ ως ακατοίκητο/μη ενεργό. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΕΑ, άρθρο 19 μέρος δεύτερο παρ. Μισθώσεις, “Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου ανήκοντος στην Εταιρία υπό των μελών της Διοικήσεως αυτού ή συγγενών αυτών, κατ’ ευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε μέχρι και του τέταρτου βαθμού”».

Ο λογαριασμός Μπούμπα μισού εκατ. ευρώ, οι χρυσές λύρες και οι ηλικιωμένοι που διέμεναν τζάμπα

Στην Έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών συμπεριλαμβάνεται και η αποκάλυψη που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2016 το koutipandoras.gr για το πώς ο Μπούμπας αφού «σήκωσε» μισό εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό κληροδοτήματος χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, τέσσερα χρόνια μετά άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τράπεζα και έβαλε ποσό χρημάτων ίσο με αυτό που είχε κάνει ανάληψη.

Σύμφωνα με την Έκθεση, «από τα ποσά που δεν συμφωνήθηκαν με απαντήσεις τραπεζών ή extrait, το σημαντικότερο υπόλοιποι 534.000 ευρώ αφορά λογαριασμό ο οποίος σύμφωνα με αντίγραφο βιβλιαρίου που μας επιδείχτηκε αφορά λογαριασμό που έχει ανοιχθεί με δικαιούχο το Μέλος Δ.Σ 1 (σ.σ ο Μπούμπας δηλαδή), και φέρει ως επωνυμία του λογαριασμού “Κληροδότημα Α.Β.”». Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι στα λογιστικά βιβλία της ΕΕΑ ενώ υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το διαθέσιμο υπόλοιπο σε αυτούς.

«Καπνός» όμως φαίνεται να έγιναν, όπως σημειώνουν οι Ελεγκτές-λογιστές, και χρυσές λίρες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την αρχική απογραφή του 2010 υπήρχαν 429 χρυσές λίρες σε θυρίδες και 2 μισές, σύνολο 430. Από αυτές, οι 367 εξαργυρώθηκαν έναντι ποσού αξίας 18.134,67 ευρώ το 2010. Η τύχη των 63 χρυσών λιρών… αγνοείται μέχρι σήμερα.

Τέλος, όσον αφορά τους ηλικιωμένους που διέμεναν δωρεάν χωρίς τις νόμιμες υποχρεώσεις, η Έκθεση σημειώνει: «υπάρχουν περιπτώσεις τροφίμων που εμφανίζονται να χρεώνονται είτε με συμβολικά τροφεία του ενός λεπτού του ευρώ ανά μήνα ή πολύ μειωμένα σε σχέση με τον τιμοκατάλογο των τροφείων».

Πώς στελέχη και υπάλληλοι «σήκωσαν» χιλιάδες ευρώ σε λίγες ημέρες

Όπως είναι γνωστό μέσα από τα δεκάδες ρεπορτάζ του koutipandoras.gr και του HOT DOC, οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο έχουν ξεχάσει εδώ και χρόνια πως είναι να λαμβάνει κάποιος κανονικά ολόκληρο το μισθό του κάθε μήνα. Αρκετοί έχουν να δουν χρήματα εδώ και χρόνια ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων προσπαθεί μέσω κατασχέσεων να λάβει μια μερίδα των δεδουλευμένων τους. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες υπό τη νέα διοίκηση στο Γηροκομείο, όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 30% με 40% του μισθού τους.

Υπό το καθεστώς Μπούμπα, οι παχυλοί μισθοί για ανθρώπους του περιβάλλοντός του ήταν κάτι συνηθισμένο. Βέβαια, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στελέχη της ΕΕΑ και εργαζόμενοι με μισθούς χιλιάδων ευρώ μηνιαίως (σ.σ από 2000 ευρώ μικτά, ενώ ξεπερνούν και τα 5.000 ευρώ). Εν τω μεταξύ, όπως καταδεικνύεται στην Έκθεση, η ΕΕΑ δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακριβώς χρήματα χρωστάει στους υπαλλήλους και τα στελέχη της.

«Μέρος των εργαζόμενων και στελεχών προβαίνουν περιοδικά σε κατασχέσεις είτε από τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΕΑ, είτε εισπράττοντας ενοίκια από τους μισθωτές ή τροφεία από τροφίμους. Για πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, το λογιστήριο α) δεν λογίζει την είσπραξη/κατάσχεση που έχει διενεργηθεί σε μείωση της οφειλής αλλά το εμφανίζει ως απαίτηση από τον συγκεκριμένο υπάλληλο είτε σε γενικούς λογαριασμούς απαιτήσεων αν δεν έχει επιμερισθεί ανά υπάλληλο ή β) σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διενεργηθεί κατασχέσεις για τις οποίες το λογιστήριο δεν είναι ενήμερο με συνέπεια να μην έχει λογισθεί καν η κατάσχεση/πληρωμή. Συνεπεία των ανωτέρω, δεν στάθηκε δυνατό να ελέγξουμε την ορθότητα του υπολοίπου των οφειλόμενων προς το προσωπικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που απλοί εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν κάτι χρόνια, υψηλόβαθμα στελέχη και υπάλληλοι του Γηροκομείου με παχυλούς μισθούς μέσα σε λίγες ημέρες επί διοικήσεως ακόμα Μπούμπα, «σήκωσαν» κάτι χιλιάδες ευρώ από λογαριασμό διαθήκης για την οποία όμως δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση πως ανήκει στην ΕΕΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του koutipandoras.gr αλλά και όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, τον Ιούλιο του 2016 και ενώ είχε κατατεθεί από την άλλη πλευρά αναίρεση της Εφετειακής απόφασης για την κυριότητα της διαθήκης, στελέχη και υπάλληλοι της ΕΕΑ κατέθεσαν στην Τράπεζα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και επιστολή του Γηροκομείου (χωρίς σφραγίδα όμως και πρωτόκολλο) προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί το υπόλοιπο του λογαριασμού και να νομιμοποιηθεί η ΕΕΑ ως κληρονόμος. Να σημειωθεί πως ο τραπεζικός λογαριασμός δεν ήταν καταχωρημένος στα λογιστικά βιβλία ή κάπου αλλού και τον γνώριζαν ελάχιστοι. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, η αίτηση αναίρεσης της απόφασης για την κυριότητα του λογαριασμού της διαθήκης Μ.Χ, φέρεται να ήταν γνωστή τόσο στην τράπεζα όσο και στην Περιφέρεια.

Δυο ημέρες μετά, τα ίδια στελέχη και υπάλληλοι της ΕΕΑ κατάσχεσαν περίπου 230.000 ευρώ. Έναν μήνα μετά ακόμη ένα στενό στέλεχος επί διοικήσεως Μπούμπα κατάσχεσε ακόμη 50.000 ευρώ. Το Νοέμβριο, όπως αναφέρει η Έκθεση, «υπάλληλος δυνάμει του από 21-7-2017 κατασχετηρίου αναγκαστικής κατασχέσεως εις χείρας τρίτου, έλαβε ποσό 22.882,84 ευρώ». Αργότερα άλλη έλαβε άλλα 23.346,14 ευρώ. Έτσι λοιπόν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, πέντε υψηλόμισθα στελέχη και υπάλληλοι έλαβαν κοντά στις 300.000 ευρώ από τα δεδουλευμένα τους, χωρίς η διοίκηση Μπούμπα να μπει καν στον κόπο να ανακόψει τη διαδικασία με το σκεπτικό να μοιραστούν τα χρήματα και στους υπόλοιπους, πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους. Βέβαια για να γινόταν και αυτό έπρεπε το Γηροκομείο να είχε νομιμοποιηθεί ως κληρονόμος και στην Τράπεζα, κάτι που δεν έγινε από τη στιγμή που κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης. Μέχρι να εκδικαστεί αυτή, η διαδικασία της νομιμοποιήσεις είναι «παγωμένη».

Κανένας εκ της ΕΕΑ δεν έπρεπε και δεν θα έπρεπε να μπορούσε να «σηκώσει» ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του λογαριασμού της διαθήκης. Δεδομένων των παραπάνω λοιπόν, το γεγονός ότι όντως «σηκώθηκαν» κάτι χιλιάδες ευρώ και μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι του Γηροκομείου Αθηνών, «εν κρυπτώ», μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλέσει στους ιθύνοντες του Ιδρύματος για το πώς ακριβώς εξελίσσεται η διαδικασία της εξυγίανσης. Μάλιστα, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες «κρυμμένες» διαθήκες. Ποια θα είναι η… «τύχη» τους;

Πηγή:koutipandoras.gr

Documento Newsletter