Τον κώδωνα και του κινδύνου για το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα Σχολεία κρούει Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος .
Σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου η ΔΟΕ εξέθεσε εφ’ όλης της ύλης τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς με κομβικό τα εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς ανά νομό και τις χιλιάδες συγχωνεύσεις με τμήματα των 25-28 παιδιών που συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στα σχολεία της χώρας.
Στις 18 Σεπτεμβρίου η ΔΟΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας, για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν όταν ανέλαβε καθήκοντά τον Ιούλιο του 2023). Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης τόνισε πως “η ΔΟΕ θα βρίσκεται απέναντι στην νέα κανονικότητα που παρουσιάζει το Υπουργείο Παιδείας με επικοινωνιακά τεχνάσματα”.
Για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν ψίχουλα την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, αφού η αύξηση είναι μόλις 20 ευρώ μεικτά για έναν εκπαιδευτικό! Σχετικά με τα 250 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν πως θα δoθούν για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε: “Το κάλεσμα σε ιδιώτες και πλούσιους για να βοηθήσουν για τα σχολεία μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω. Δεν μπορεί η εκπαίδευση να στηρίζεται σε ιδιώτες. Ούτε λόγος από τον πρωθυπουργό για νέα σχολεία την ίδια στιγμή όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα στα σχολικά κτήρια, ενώ την περσυνή σχολική χρονιά κάθε εβδομάδα είχαμε ένα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα”.
Εκπαιδευτικοί που μένουν σε camping
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου οι εκπαιδευτικοί έφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγικών καταστάσεων που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά. Σε περιοδείες της ΔΟΕ στη Ρόδο και τη Σύρο υπάρχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εξαιτίας του τραγικού κόστους στέγασης αναγκάζονται να μένουν σε camping. Υπενθυμίζεται πως ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι μόλις 876 ευρώ όταν στα νησιά δεν υπάρχουν καν ακίνητα για να μείνουν οι δάσκαλοι. Παράλληλα η αγανάκτηση και η απελπισία έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των παραιτήσεων από εκπαιδευτικούς.
Νομοί με εκατοντάδες κενά
Τρομακτικά είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων σε διάφορους νομούς της χώρας. Επρόκειτο για κενά που είναι δηλωμένα από τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης και αποκαλύπτουν την τραγική υποστελέχωση των σχολείων. Χαρακτηριστικά στον νομό Αχαΐας τα κενά σε εκπαιδευτικούς αγγίζουν τις 224 θέσεις, στον νομό Κορινθίας οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 169, στην Εύβοια τα κενά είναι συνολικά 153, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας 161, ενώ στο Ρέθυμνο υπάρχουν 177 κενά στα σχολεία του νομού. Η ΔΟΕ συνεχίζει την πανελλαδική καταγραφή και θα φέρει στο φως κι άλλα αριθμητικά δεδομένα που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ως απλό κόστος το δικαίωμα των παιδιών στην μόρφωση.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας τα παρακάτω:
Την ακύρωση των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων και την τήρηση το νόμου που ορίζει τα 2τμ ως το ελάχιστο όριο για κάθε μαθητή.
Την κάλυψη των κενών τα οποία ξερνούν τις 18.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα.
Την μονιμοποίηση και πρόσληψη εκπαιδευτικών.
Την κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη, στην οποία η υποστελέχωση αγγίζει το 50%.
Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Την υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Σε κλοιό κινητοποιήσεων τον Οκτώβρη
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Ολομέλεια από πλευράς της ΔΟΕ, ενώ εντος του Οκτώβρη αναμένεται να αποφασιστει μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς. Το ΔΣ της ΔΟΕ τόνισε πως το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια βιομηχανία διώξεων και πειθαρχικών απέναντι σε εκπαιδευτικούς. Στο Υπουργείο Παιδείας υποδέχτηκαν με ΜΑΤ και καταστολή αντί να συναντηθούμε να μιλήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου.
Αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των μαθητών μας ως κόστος
Σχετικά με τις χιλιάδες συγχωνεύσεις ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης δήλωσε στο documentonews.gr: “Έχουμε ορισμένες ακυρώσεις συγχωνεύσεων τμημάτων οι οποίες έγιναν υπό την πίεση των δικών μας κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Ο αγώνας που δόθηκε από κοινού με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές έχει φέρει κάποια πρώτα αποτελέσματα φυσικά η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από την βασική της επιλογή, δηλαδή την συγχώνευση τμημάτων. Το ότι επρόκειτο για κεντρική πολιτική επιλογή, την στήριξε και ο πρωθυπουργός και η υφυπουργός Μακρή στη Βουλή, αποδεικνύεται και από το έγγραφο που διέρρευσε με το ερώτημα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Μπροστά στη δεύτερη φάση των αναπληρωτών και ενόψει της νέας χρονιάς η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις ανάγκες. Το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι θέλουν εξοικονόμηση προσωπικού. Χρήματα υπάρχουν, αλλά τα κονδύλια δίνονται στους λίγους και όχι στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Τα λουκέτα που μπαίνουν σε σχολεία είναι ίδια με αυτά που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Είναι τα λεφτά που δεν δόθηκαν για την Πολιτική Προστασία… όλα με σκοπό το λιγότερο κράτος. Ό,τι αφορά τις ανάγκες του κόσμου μπαίνει μαχαίρι. Ως ΔΟΕ θα το κρατήσουμε πολύ ψηλά το θέμα και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καταστάσεις. Δεν θα κάτσουμε φρόνιμοι όταν έχουμε εξόφθαλμα παράνομες συγχωνεύσεις.
Αύριο έχουμε μια κινητοποίηση σε Δημοτικό Σχολείο της Ελευσίνας όπου οι γονείς μαθητών Γ’ Δημοτικού να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε άλλη σχολική μονάδα. Πρόκειται για κάτι εντελώς παράνομο που δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία και η ευθύνη βαραίνει και την Διευθύντρια Εκπαίδευσης που υπογράφει τέτοιες διαδικασίες”.