Τέντρος Γκεμπρεγέσους: Ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΟΥ

Τέντρος Γκεμπρεγέσους: Ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΟΥ

Και δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να υπηρετήσει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα δυτικοί διπλωμάτες, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος που προτάθηκε από 28 χώρες.

“Ο ΠΟΥ είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι ένας και μόνο υποψήφιος προτάθηκε από τα κράτη μέλη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Σεπτεμβρίου 2021: ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος είναι ο σημερινός γενικός διευθυντής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Νωρίτερα σήμερα το Reuters, επικαλούμενο δυτικούς διπλωμάτες, μετέδωσε ότι ο Τέντρος είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Οι διπλωμάτες επικαλέστηκαν μια επιστολή που έστειλε ο ΠΟΥ στις 194 χώρες μέλη του με την οποία τις πληροφορεί για τις εμπιστευτικές υποψηφιότητες που περιέχονταν σε σφραγισμένους φακέλους, οι οποίοι υποβλήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Αιθιοπία αρνήθηκε να προτείνει τον Τέντρος για δεύτερη θητεία λόγω της αντιπαράθεσης με αφορμή τις συγκρούσεις στο Τιγκράι, καθιστώντας έτσι απαραίτητο να παρέμβουν άλλες χώρες για να τον προτείνουν.

Οι 28 χώρες περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και τρεις αφρικανικές χώρες: την Μποτσουάνα, την Κένυα και την Ρουάντα, όπως είπαν οι διπλωμάτες στο Reuters. Οι ΗΠΑ δεν συγκαταλέγονται σε αυτές.

Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο ώστε η Αφρικανική Ένωση δεν συζήτησε καν τον διορισμό του, ούτε και στην τελευταία της σύνοδο αυτό τον μήνα, είπαν αφρικανοί διπλωμάτες.

Ο ΠΟΥ θα πραγματοποιήσει τις εκλογές στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου των υπουργών Υγείας του τον επόμενο Μάιο.

Οι προταθείσες υποψηφιότητες κρατήθηκαν μυστικές για να περιοριστούν οι εκστρατείες των υποψηφίων.

Ο Τέντρος, ένας 56χρονος γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας, είναι ο πρώτος Αφρικανός που εξελέγη γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τον Μάιο του 2017.

Ηγήθηκε της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, της χειρότερης κρίσης δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική κινεζική πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019 και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον είχαν κατηγορήσει ως “Κινεζοκεντρικό”, μια κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο Τέντρος προκάλεσε την όχληση της Κίνας με τις δημόσιες εκκλήσεις του προς το Πεκίνο τον Ιούλιο να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων από το εργαστήριο στην Ουχάν και να παράσχει περισσότερα στοιχεία ως προς τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού.

Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δεν έχουν ακόμη αποκτήσει πρόσβαση στη χώρα για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τις υποψηφιότητες αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter