Τεντόγλου για πλανητάρχης στην άκρη του Κόσμου

Τεντόγλου για πλανητάρχης στην άκρη του Κόσμου

Το βιογραφικό του Μίλτου Τεντόγλου την τελευταία τετραετία, από τότε που βγήκε απ’ το αυγό που λέει ο λόγος, είναι μια σελίδα φτιαγμένη από μάλαμα: χρυσός πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με εκείνο το αλησμόνητο άλμα στα 8,41 μ., πρώτος στην Ευρώπη στον ανοιχτό στίβο το 2018, χρυσός στα δύο απανωτά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλειστού που ακολούθησαν (2109, 2021), πρωταθλητής Κόσμου στον κλειστό φέτος στο Βελιγράδι, χρυσός στους Νέους, χρυσός εδώ, χρυσός εκεί, χρυσός παντού, ακόμα και όταν υποχρεώθηκε να πηδήξει τραυματίας.

Η μοναδική διοργάνωση που τον πλήγωσε είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ανοιχτού στίβου, η σημαντικότερη πασαρέλα του σκάμματος και των κουλουάρ και της βαλβίδας μετά τους πέντε κύκλους. Το 2017, ο Τεντόγλου κλήθηκε να υπερασπιστεί στο αινιγματικό Κατάρ τον τίτλο του δις πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος, αλλά απέτυχε παταγωδώς, αφού έμεινε 10ος με το φτωχό 7,79 μ., επίδοση που συνήθως τη βγάζει με… σαγιονάρες.

Το κάζο της Ντόχα ο Μίλτος το φέρει βαρέως. Tρία χρόνια αργότερα, βρίσκει μπροστά του την ευκαιρία να συμπληρώσει το παλμαρέ του με έναν παγκόσμιο τίτλο στον ανοιχτό στίβο. Αλλά θα πρέπει να εκστρατεύσει στην άλλη άκρη της γης για να το πετύχει. Για την ακρίβεια, στην άλλη ακτή του Ειρηνικού, χιλιάδες χιλιόμετρα απέναντι από το αγαπημένο του Τόκιο…

Οι προβολείς του 18ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα ανάψουν στην πόλη Γιουτζίν του Όρεγκον το απόγευμα της Παρασκευής. Ο προκριματικός του μήκους, λογικά παιχνιδάκι για τον Τεντόγλου, θα διεξαχθεί λίγες ώρες αργότερα, στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, με όριο τα 8,15 μ. Kαι ο τελικός, το πρωί της Κυριακής, στις 4.20 ώρα Ελλάδας, ταμάμ για να έχει ξυπνήσει το χωριό του στα Γρεβενά, να τον καμαρώσει!

Εξυπακούεται, ότι ο θαυματουργός Έλληνας, που δεν πολυσκοτίζεται για όλα αυτά, θεωρείται φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Το τοπίο, όμως, είναι κάπως ομιχλώδες. Ο βασικότερος αντίπαλος του Τεντόγλου έρχεται από… άλλο ανέκδοτο.

Ο άλτης με την κορυφαία επίδοση στον Κόσμο, φέτος, είναι δεκαθλητής! Ο Σίμον Εχάμερ πέτυχε τα 8,45 μ. τέλη Μαΐου στην Αυστρία, σε αγώνα όχι άλματος σε μήκος, αλλά δεκάθλου. Νωρίτερα είχε εξαπολύσει και προειδοποιητική βολή, με 8,30 μ. Ο 22χρονος Ελβετός ξέρει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες διάκρισης όχι στο δέκαθλο (όπου είναι συνολικά μέτριος), αλλά στο σκάμμα του μήκους.

Ο 24χρονος Τεντόγλου είναι δεύτερος της φετινής λίστας στον ανοιχτό στίβο πίσω από τον Εχάμερ, μαζί με τον Ινδό Μουραλί Σρισανκάρ. Ωστόσο, τη σταθερότητά του δεν μπορεί να τη συναγωνιστεί κανένας: 8,36 στα μέσα Μαΐου στο Αργοστόλι, 8,31 μ. στα τέλη Ιουνίου στη Στοκχόλμη, 8,27 μ. λίγες εβδομάδες πιο πριν στο Μαρόκο, 8,28 μ. στην Κύπρο, 8,24 μ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Καυτανζόγλειο, 8,22 μ. στα Παπαφλέσσεια, έξι φορές “TENTOGLOU” στο Top-15 της χρονιάς. Για να μην αναφέρουμε τα 8,55 μ. που τον έχρισαν πρωταθλητή Κόσμου στον κλειστό στις 18 Μαρτίου!

Ο Κουβανός Χουάνμι Ετσεβαρία, που είδε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο να κάνει φτερά προς Ελλάδα την τελευταία στιγμή, περνάει περίοδο ανασυγκρότησης και δεν ταξίδεψε στο Γιουτζίν. Ο συμπατριώτης του Μάικλ Μασό, «χάλκινος» στο Τόκιο, έχει μείνει στα 8,15 μ. φέτος. Το ίδιο και ο Ισπανός Κάθερες, τέταρτος στον συναρπαστικό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 στη Ντόχα, Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ, δεν συνήλθε ποτέ από τον τραυματισμό που υπέστη στο Τόκιο. Οι οικοδεσπότες Αμερικανοί δεν έχουν κανέναν αθλητή με φετινή επίδοση καλύτερη από τα 8,27 μ. του Μάρκις Ντέντι, προ μηνών στον κλειστό.

Οι ειδήμονες πιστεύουν ότι η σημαντικότερη απειλή για τον Τεντόγλου προέρχεται από τον Σουηδό νικητή του Diamond League Ματίας Μόντλερ, που πήδηξε 8,27 μ. στα τέλη Μαΐου στην Καλλιθέα και παρουσιάζεται σταθερός σε επιδόσεις πρωταθλητισμού.

Οι υπόλοιποι μνηστήρες προέρχονται από χώρες που σπάνια κάνουν θόρυβο στο αγώνισμα: 8,36 μ. και 8,31 μ. ο φορμαρισμένος Ινδός Σρισανκάρ, 8,28 μ. ο Ουρουγουανός Εμιλιάνο Λάσα, 8,26 μ., ο έτερος Ινδός Τζέσουιν Τζόνσον, 8,27 μ. ο Ιάπωνας Γιούκι Χασιόκα, 8,22 μ. ο Μπαχαμέζος ΛαΚουάν Νερν, 8,21 μ. ο Αυστριακός Μιτρέφσκι, 8,17 μ. ο Περουβιανός Μάντρες.
«Ξέρω ότι τη μέρα του αγώνα μπορώ να κάνω ένα μεγάλο άλμα και να καθαρίσω», λέει ο Τεντόγλου, σαν να είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Εάν ο Μίλτος ξεπεράσει πάλι τα 8,40 μ., όπως στο Βελιγράδι και στο Τόκιο, δεν χάνει από κανέναν.

Υπάρχει πάντως και άλτης του μήκους που φέτος προσγειώθηκε στα 8,66 μ., χωρίς βοηθητικό άνεμο, αλλά το όνομά του δεν αναγράφεται σε καμία λίστα! Ο Γερμανός Μάρκους Ρεμ είναι ένας άλλος «Πιστόριους», με τεχνητό δεξί πόδι (έλασμα), το οποίο σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία του δίνει μειονέκτημα στη φορά, αλλά πλεονέκτημα στην εκτόξευση.

Μολονότι ο Ρεμ έχει αγωνιστεί αρκετές φορές σε εθνικά πρωταθλήματα αρτιμελών στη Γερμανία και μετράει τρία χρυσά μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (κατηγορία Τ64), δεν έπεισε το κονγκλάβιο των σοφών ότι δικαιούται να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Ο 34χρονος Ρεμ ακρωτηριάστηκε μετά από ατύχημα στο θαλάσσιο σκι σε ηλικία 14 ετών.

 

Documento Newsletter